2 maart 2009

Woordje van de preses

Beste Winezen,

Het is zover - het moment is aangebroken! Na een jaar gewacht, is het deze week weer tijd voor dé Wina activiteit van het jaar: het leukste, gezelligste, en goedkoopste festival van het (voor)jaar... Squadrock!
Ik ga er verder niet teveel woorden aan vuil maken; diegenen die er vorig jaar bij waren die weten wat een graaf feestje het was, en diegenen die er vorig jaar nog niet bij waren die moeten dat nu maar ondervinden... één ding staat vast: het missen kan niet! We gaan jullie trakteren op drie groepjes - Piepklein, Starfucker, en opnieuw Blue Thrill. Daarnaast is er een gratis vat tussen Starfucker en Blue Thrill, en 100 gratis cheesburgers tussen Piepklein en Starfucker (om maar zeker te zijn dat je je niet gaat vervelen tussen groepjes). Dit evenement gaat donderdag 05/03 door in de Blauwe Kater, dus probeer er snel bij te zijn - kaarten verkrijgbaar op de winagang of bij de betere jaarverantwoordelijke. OP=OP - de Blauwe Kater is nu eenmaal niet zo groot!

Tot donderdag op het festival! Ik zie er alvast naar uit! DRM

Mededelingen kiescomité

Beste Winezen,

Het Kiescomité wil hierbij vermelden dat er momenteel twee (voorlopige) kandidatuurstellingen voor ploegen zijn ingeleverd:
* Een verkiesbare ploeg, "Flux", met als kandidaat-preses Mattia Walschaers,
* Een niet verkiesbare ploeg, met als kandidaat-preses Bart Gerard.

Voor alle andere ploegen in spé: onthou dat de deadline voor (definitieve) kandidatuurstellingen ligt op de laatste vrijdag voor de paasvakantie, om 12u.

Groeten,
Het Wina Kiescomité

Squadrock II

De return van het succesvolle Squadrock!

Opnieuw op donderdag 5 maart in de Blauwe Kater verwelkomen wij u voor de tweede editie van het geslaagde Wina festival!

De planning voor de avond:
20u50: deuren open
21u15-22u00: pIE p.KLEIN
22u30-23u30: Starfucker
0u: Blue Thrill

pIE p.KLEIN (zie www.piepklein.be ) is een bandje dat naar eigen zeggen "kleinpunk" speelt: iets tussen kleinkunst en punkrock. Een grof brood met granen uit reggae, metaal, ska en Duitse schlagers. Ze brengen eigen Nederlandstalige nummers, maar ook Iron Maiden, Mano Negra, Bad Religion, Kana, Black Sabbath, Gorky en Nonkel Bob werden al tussen de maalstenen geplet.

Starfucker (zie http://www.myspace.com/starfucker en http://www.starfuckerband.com ) hebben al eens op Pukkelpop mogen spelen en al enkele radiohits gehad, dus we kunnen daar al zeker kwaliteit-rock van verwachten. Bovendien spelen ze in Leuven een "thuismatch". Een grote naam op het Wina-festival dus!

Blue Thrill (zie www.bluethrill.be ) gaat opnieuw Squadrock afsluiten. Wie vorig jaar aanwezig was op Squadrock, herinnert zich zeker nog het twee uur durende spektakel dat Blue Thrill bracht. Ze brengen op hun eigen schitterende manier covers van alle tijden en op veel verschillende manieren. Je zal na twee uur zwetend en hijgend (van te dansen) - maar glimlachend - vertrekken van hun ultra-sferige schitterende optreden!

Als al deze muziek niet genoeg was, geven we ook nog traditiegetrouw een GRATIS VAT tussen Starfucker en Blue Thrill...

...En we geven ook nog eens 100 gratis cheeseburgers weg tussen pIE p.KLEIN en Starfucker! Wauw...! Gratis eten en drinken dus!

Niet te missen Wina-evenement van het jaar dus op donderdag 5 maart in de Blauwe Kater!

GAK en Cultuur

Waanzinnig Wina Weekend

Binnenkort komt het Waanzinnige Wina Weekend er aan! Op 3, 4 en 5 april zal Wina naar Sint-Truiden trekken voor een weekend vol plezier! Houd deze datum dus zeker vrij. Meer informatie volgt later nog!

uw Gakkers

Plakdagen fotoboek

Beste lezers,
het fotoboek begint zo stilaan zijn definitieve vorm te krijgen, enkel zijn finishing touch ontbreekt nog! Daarvoor mag iedereen mee komen helpen! Van 9 maart tot en met 13 maart (volgende week), zal de Winakelder omgevormd worden tot een plakhoek, waar je tekstjes of knipsels bij elkaar in het boek kan komen kleven. Neem gerust dingen mee, maar kranten/tijdschriften/prit/... zullen ook aanwezig zijn. De kelder zal telkens open zijn tussen 12u30 en 13u30.

Vier gratis vaten TD

Jawel, jullie lezen het goed. Nog enkele weken en er volgt onze spetterende '4 gratis vaten TD' met ... 4 gratis vaten!!

Hou alvast 24 maart 2009 vrij in jullie agenda's! Locatie: Albatros.

60-70-80 Themaweek

9 maart tot 12 maart

Tijdens deze week zullen we jullie onderdompelen in de sfeer van hippie's, drugs, oude videospelletjes en ... . De volgende activiteiten staan gepland:

zondagavond : genieten van 'back to the future' en aiki-noedels @ wina-living
maandag : High worden op het fake-drugsstandje @ campus
dinsdag : nostalgisch worden in een lezing over Leuven Vlaams @ campus , gevolgd door een chill-avond @ wina-living
donderdag : een heuse retro lan-party met retro spelletjes van de jaren '80 @ de Waag

Peace man!
GAK

14-urenbar: de eindafrekening

Aan de 11 dappere zielen die vorige week alle 14 uren van de 14-urenbar meegemaakt hebben, behoort toch wel een eervolle vermelding van hun overstoorbare wilskracht!
- Christophe D.
- Eveline DB
- Glen P
- Jeroen L
- Jerre
- Joris T
- Joris VDB
- Pieter V
- Simon VL
- Stevel
- Toon

BARteam

Schaakcompetitie

Woensdag 4 maart is er weer schaakcompetitie om 20:30 in de Living. Gelieve weer schaakborden en -stukken mee te nemen!

Sport




De dolwaze avonturen van de Redactieschildpad


De redactieschildpad gaat rocken op squadrock!

Lezingenreeks

Ook dit jaar organiseert Scientica zijn jaarlijkse Lezingenreeks. Scientica opteert voor 3 avonden met telkens 1 lezing. We pogen brede en richtingoverschrijdende onderwerpen te kiezen. De verschillende kringen/studiegebieden zijn als volgt verdeeld: geologie/geografie; wina; chemika/bios. De lezers zullen zowel intern uit de KULeuven komen als extern uit andere bedrijven/universiteiten/instellingen... U bent allen uitgenodigd in gebouw 200L (aula 00.06) op de campus, start om 19u30. Na de lezing (ca. 1uur) volgt er een bescheiden receptie.

Latino bar

Zijn jullie al dat koude regenweer ook zo beu als koude pap met haring? Dromen jullie ook al enkele weken weg van zuiderse sferen, zalig intoxicerende cocktails of de halfnaakte salsadanseresjes van Rio de Janeiro? Geen nood, want zoals altijd bedient WINA jullie op jullie wenken! Deze woensdag zetten we de verwarming vollenbak open onder Alma 3 om 's avonds samen met wat zuiderse muziek de juiste sfeer de scheppen voor een spetterend latinofeest!

Dus zet je hemd een paar knopjes meer open, trek gerust een zwiepend rokje aan, steek een vette sigaar in je mond en teken een bedenkelijke snor op je bovenlip! We verwachten je deze woensdag om 22u in de broodjesbar onder Alma 3

Lenteconcert

Beste cultuurliefhebber,

Wij zijn op zoek naar creatieve geesten voor ons jaarlijks lenteconcert.
Een woordje uitleg voor de leken: Het is binnen Wina sinds lange tijd de traditie dat er een lenteconcert gehouden wordt. Op dit cultuureel hoogstandje worden kleine (of grote) optredens van artiesten, afgewisseld met de uitreiking van de gouden krijtjes (prijzen voor beste prof, meest sexy prof, enz...). Achteraf verzorgt cultuur een gratis receptie!(geweldig niet waar?)

De optredens zelf mogen van elk type zijn, wij zijn zeker niet vies van een origineel concept, naast de gebruikelijke muziekacts, dansen, zangacts, voordachten, ...

Het lenteconcert zal ook dit jaar in de Pieter De Somer Aula doorgaan en wel op 19 maart 2009 vanaf 20 u.
Ben je geinteresseerd om (opnieuw) mee te doen? Mail dan het Cultuur-team op cultuur@wina.be met jouw optredenplannen! Je kan ons natuurlijk ook altijd aanspreken. Indien u speciale wensen heeft (vb. Speciale apparatuur) kan u die ook zeker vermelden.

Wij kunnen al niet meer wachten en wachten vol enthousiasme op jullie antwoord!

Cultuur

Wina gaat naar de opera!

Wilde u altijd naar een opera maar vond u het te duur of vond je niemand om je te vergezellen? Dan is dit uw kans! Voor een luttele 25 euro in tweede klasse of 13 euro in derde klasse kan je in de Leuvense stadsschouwburg een klassieker van formaat gaan beluisteren/bekijken!
Laat ten laatste 1 maart weten hoeveel tickets u wil en welke categorie aan cultuur@wina.be!

Met dit werk, dat over het algemeen bekend staat onder de naam Don Carlos, heeft Verdi een zeer geloofwaardige verhaallijn met erg overtuigende personages neergezet. Het verhaal speelt midden de 16de eeuw en vertelt de liefdesperikelen van Don Carlo, de zoon van Filips II, tegen een achtergrond van politieke onderdrukking en terreur in de Nederlanden.
Verdi is natuurlijk de operacomponist bij uitstek. Ook al vinden velen de partij die het orkest heeft in zijn opera's vaak 'simpel' en zijn de begeleidingen technisch niet ingewikkeld, toch weet hij precies de juiste klanken te creëren in het ondersteunen en opwekken van bepaalde emoties.

31 maart, 20u, Stadsschouwburg Leuven

Jullie cultuurminnende spetters (van Cultuur)

Wordt Studentenvertegenwoordiger!

Heb je er al eens aan gedacht om lid worden van een POC (Wiskunde, Informatica, Fysica, Sterrenkunde, Statistics of Biophysics) of te zetelen in een departementsraad (Wiskunde, Computerwetenschappen, Fysica) of eventueel om samen met andere wetenschappers de stem van de student te brengen op de faculteitsraad?
Ja? Lees dan snel verder en leer meer over de verschillende raden en vooral, waarom het zo belangrijk is dat er studenten in zetelen.
Nee? Lees ook verder en ontdek waarom je het eigenlijk wel al gedaan zou moeten hebben :-)

"Studentenvertegenwoordiging" betekent op de verschillende organen van de KUL de studentenstandpunten verdedigen, de problemen van de studenten aankaarten, actief meewerken aan de besluitvorming, en nog zoveel meer. Dat gebeurt in organen met exotische namen zoals POC, OWG, OOR, FR, ... De bedoeling van dit tekstje is dat je na het lezen hiervan een idee hebt wat die namen precies betekenen.

In de eerste plaats zijn er de Permanente OnderwijsCommissies of POC's: de vergaderingen die bevoegd zijn voor een specifieke opleiding. Zo zal de POC fysica bijvoorbeeld alle zaken bespreken die te maken hebben met de bachelor en master fysica aan de K.U.Leuven. Alle wijzigingen die aan vakken (of aan de opleiding zelf) moeten worden aangebracht worden daar besproken. Ook is er ruimte om specifieke problemen van studenten aan te kaarten. Dit is dus in zekere zin het belangrijkste orgaan voor studenten: alles wat met hun opleiding te maken heeft, moet via de POC passeren. De POC wordt voorgezeten door de programmadirecteur van de opleiding, en minstens 1/3 van de leden moeten studenten zijn, dus de studenten spelen hier echt een heel belangrijke rol. Voor alle vragen, klachten, suggesties, ... in verband met je opleiding moet je eigenlijk bij de POC zijn. Ofwel zoek je een student die in de POC zit om je situatie uit te leggen zodat die student de kwestie kan voorleggen op de POC, ofwel contacteer je de programmadirecteur of secretaris.

Naast de gewone POC's voor elk van de opleidingen is er nog zoiets als een facultaire POC waarin alles wordt besproken wat met twee of meer verschillende opleidingen te maken heeft, zoals de vakken die gemeenschappelijk zijn voor studenten wiskunde en fysica, ... In de facultaire POC zitten 5 studenten, maar slechts één of twee van hen zijn Winezen. De faculteit wetenschappen is onderverdeeld in verschillende departementen (bijv. chemie, biologie, wiskunde,...), en elk departement heeft een departementsraad die enkele keren per jaar samen komt. De departementsraad wordt voorgezeten door de departementsvoorzitter. Alle leden van het ZAP (zelfstandig academisch personeel, of nog, proffen) zetelen in deze raad, naast enkele vertegenwoordigers van de assistenten (AAP/BAP: assisterend/bijzonder academisch personeel) en enkele studentenvertegenwoordigers. De zaken die op een departementsraad worden besproken staan echter iets verder van het "dagelijkse leven" van de studenten dan de POC-materie.

Het hoogste beslissingsorgaan aan onze faculteit is de faculteitsraad (FR). Hierin zetelen alle ZAP'ers van de hele faculteit! De vergaderingen worden voorgezeten door de decaan van onze faculteit, professor Beirlant. Alle discussies die op een lager niveau zijn gevoerd (zoals in een POC) worden hier vermeld en hier worden de echte beslissingen genomen. Op de FR worden allerlei kwesties die de hele faculteit aanbelangen (logistiek en dergelijke) besproken, en regelmatig ook "grotere onderwijsdenklijnen binnen de faculteit".

Vertegenwoordiging? Waarom dan?

Bij beslissingen over de opleiding is het uiteraard nodig dat er rekening gehouden wordt met de noden en plichten van de studenten, en om deze te bespreken zijn er de vertegenwoordigers. Het kan daarbij gaan over zeer concrete dingen (de hoeveelheid werk voor deze bepaalde opdracht is overdreven), maar ook over algemene invullingen van de opleiding. Je zal samen met professoren denken over de aanpak van een vak, je zal mogelijks nieuwe ideeën lanceren, dingen bijsturen vanuit studentenoogpunt en nog zoveel meer. Het is een zeer boeiende ervaring, waar je meer van bijleert dan je op het eerste zicht zou denken. Je krijgt (voor zover je dat nog niet had) een beter overzicht van je opleiding en waarom bepaalde vakken voor andere staan, je leert aspecten van je opleiding kennen waarover je zelf nog niets wist, en ook eens leuk om mee te maken, je ziet professoren eens in een andere omgeving dan een aula.

Na het lezen van deze tekst (proficiat dat je het hebt volgehouden) is natuurlijk iedereen overtuigd dat hij/zij zich zal kandidaat stellen. Dat is redelijk simpel - het enige wat je hiervoor moet doen is een schriftelijke kandidatuurstelling (je gegevens, naam van de raad (of raden) waarvoor je je kandidaat stelt en een korte motivatie) inleveren bij de voorzitter van het kiescomité (Daniel Mayerson) op de Winagang. Dit moet gebeuren ten laatste om 12u00 op de laatste vrijdag voor de paasvakantie (3 april).

Een anonieme onderwijsziel

Studentenfietsrace

Op woensdag 4 maart organiseert LOKO Sport op de Vismarkt de eerste Leuvense studentenfietsrace. Van 16u-17u kan je op gekke fietsen rijden. Van 17u-18u strijden de praesessen om het snelste rondje. Van 18u-20u kan je zelf proberen om de snelste tijd neer te zetten. Inschrijven kan online of ter plaatse. Tussen 20u en 21u kan je meedoen aan een kringenachtervolgingsrace: inschrijven bij de sportpraeses van je kring. Om 21u volgt dan de finale van de fietsraces.

Doorlopend kan je bierfietsen, virtueel fietsen en zijn er éénwielerworkshops. Sfeer gegarandeerd met DJ Le Bar Deux en DJ Insane Bèr. Meer info op http://www.studentenfietsrace.be

LOKO Sport



IYA Lezing 2: Van molecuul tot planeet

Een van de meest spannende ontwikkelingen in de sterrenkunde is de ontdekking van Jupiter-achtige planeten rond andere sterren dan de Zon. Meer dan 300 zogenaamde `exo-planeten' zijn inmiddels ontdekt. Hoe gewoon is het dat planetenstelsels ontstaan? Lijken ze op ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Dankzij nieuwe baanbrekende telescopen kunnen astronomen deze eeuwenoude vragen eindelijk wetenschappelijk te lijf gaan. In deze lezing zal worden besproken hoe sterren en planeten worden geboren in de uiterst koude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg. Deze wolken vormen ook een rijke bron van organische verbindingen. Welke moleculen treffen we aan in de ruimte? Kunnen ze uiteindelijk op een nieuwe planeet terecht komen waar ze de basis voor biologisch materiaal kunnen vormen?

Lezer: Prof. Dr. Ewine F. van Dishoeck, Sterrenwacht Leiden

dinsdag 3 maart, aula Zeger Van Hee (Tiensestraat 41), 20u


Voorstelling master wiskunde

Beste studenten,

In de marge van de masterbeurs stellen we op dinsdag 3 maart de master wiskunde en de lerarenopleiding wiskunde voor.

Datum en tijd : dinsdag 3 maart om 16u15
Plaats : De Waag (naast Alma III)
Programma :
- voorstelling master wiskunde door Johan Quaegebeur
- voorstelling van de lerarenopleiding wiskunde door Dirk Janssens
- receptie

Tijdens de receptie is er de gelegenheid om met enkele docenten en masterstudenten te discussiëren.

We hopen jullie talrijk te mogen ontmoeten!

Met vriendelijke groeten, Stefaan Vaes



Het GHI van de Liefde

Gerarda, die honing was niet echt een feest
Een schijfje citroen ware beter geweest
Waarom hing ik niet als een zwijn aan de trog?
Wel, schelvis met honing dat smaakt niet naar nog.

Helena, je krijgt dit vergrootglas van mij
Om eerlijk te zijn : 't is voor ons allebei
Ik weet dat mijn zwaard op een muggelarf lijkt
Maar niet als je 't door dit vergrootglas bekijkt.

Irene, wat treurig gestreel aan een borst.
Is al wat je toestond, mijn lul was je worst.
Vandaar dat ik edel, manmoedig en trots
Mijn nobele zaad heb gestort op een rots!

Joe Antoniem Roxy

 

 

 

 

Ijsbeer en Stijn

Ijsbeer for president!

Van Buitenaf

BLOEDSERIEUS

Kom allemaal van achter jullie pc, bureau of pint vandaan want wij presenteren aan jullie de enige echte Bloedserieus-week.

Ook dit semester zijn we erin geslaagd om voor U, de bloedgevende student, een knallende week in elkaar te steken.
Bloedserieus gaat deze keer door van

Ma. 9 tot Do. 12 maart!!!.

Bloedgevers zullen beloond worden met een zakje vol lekkers, nuttigs en interessants. Bovendien genieten zij gratis toegang tot ons Boombal op donderdagavond in de Museumzaal (Universiteitshallen)

Alle info op: www.bloedserieus.be
Data Bloedafnames

Ma 09/03/09 - Universiteitshallen - van 12u tot 20u
Di 10/03/09 - Universiteitshallen - van 12u tot 20u
Wo 11/03/09 - Gymnasium - van 12u tot 20 u
Do 12/03/09 - Gymnasium - van 12u tot 20 u
Ma 09/03 – Do 12/03 : Bloedtransfusiecentrum (gasthuisberg) – van 9u tot 20u
Reduceer je eigen wachttijd tot max. 30 minuten: Schrijf je in op onze website www.bloedserieus.be Inschrijven is niet verplicht: je kan ook zonder afspraak komen, maar dan zijn de wachttijden mogelijks wel langer.
Boombal Bloedserieus @ Museumzaal (Universiteitshallen)

20u00: Dansinitiatie
21u30: Sakura
23u15: Hot Griselda
(Gratis voor bloedgevers! / € 8 voor niet-bloedgevers)

Tot dan,
De bloedserieus-crew









Sudoku

KALENDER

Woensdag 4 maart
14uVlaamse ProgrammeerwedstrijdGebouw A
20u30SchaakcompetitieDe Wina Living
22uLatinoBarRC
Donderdag 5 maart
19u30Lezingenreeks (Christian Maes)200L
20u50SquadrockBlauwe Kater
Zondag 8 maart - Donderdag 12 maart
'60-'70-'80 Themaweek

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 300 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: Wina Leuven VZW, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee