23 februari 2009

Woordje van de preses

Beste Winezen,

Na een spetterende openingscantus op vorige donderdag (en voor sommigen de ouderdagcantus op zaterdag), brengen wij u deze week opnieuw een cantus... maar niet zomaar een cantus, dé cantus van het jaar! Alle Winezen van heel Vlaanderen (dus alle Wina kringen) komen op deze vrijdag 27/02 af naar Leuven in Ons Huis om samen te cantussen, in het teken van dat Wina Leuven 45 jaar wordt. Niet-te-missen! Ik popel al zelf van anticipatie...

Deze week gaat Cultuur u ook even vetmesten met lekker eten op de campus tijdens de cultuurtweedaagse in het teken van Hawai. Om al dat overtollig vet dan weg te werken gaan ze ook nog eens een "poolparty" doen in de sportoase. Om dan uit te rusten na een intensief gezwem, voorzien ze dan ook een filmavond met de toepasselijke film Pearl Harbour. Een gevulde twee dagen dus!

Op donderdag 26/02 is er ook de eerste lezing in de Scientica Lezingenreeks. Voor diegenen die het concept niet kennen: er worden een aantal korte (+-1 uur) lezingen gegeven over verschillende wetenschapsonderwerpen. Veel voorkennis is niet vereist, dus dit is de ideale manier om eens kennis te maken met de andere exacte wetenschappen. Op donderdag is de eerste lezing, door Nicole van Lipzig, met als titel 'Klimatologisch onderzoek in antarctica: de Belgische poolbasis Princess Elisabeth'. Boeiende materie, dus!

Vergeet ook niet te noteren dat het volgende week op donderdag 05/03 de tweede editie van Squadrock is! Zie verder in deze winagenda voor een verdere gedetailleerde beschrijving van de avond, maar laat me alvast verklappen dat er grave groepen zijn, een gratis vat, en 100 gratis cheesburgers! Het wordt dus NOG beter dan vorig jaar...!

Io vivat en olé,
Daniel, de man van de krollen

Hawaiaanse cultuur tweedaagse

Maandag 23 februari
11u-15u: Eetstandje @ campus: Dit heeft geen uitleg meer nodig. Heerlijk Hawaïaans voedsel zoals Croque Hawai en Fruitsalade voor belachelijk lage prijzen.
20u-22u: Poolparty @ Sportoase: We gaan met zijn allen zwemmen in Sportoase. Wina betaalt mee, waardoor de prijs nog maar 2 euro is! Vergeet dus vooral je zwemgerief niet en kom mee: zwemmen, in de sauna, in de whirlpool en nog meer! EEN STUDENTENKAART IS VERPLICHT!
22u-01u: Film @ Wina Living: Kom mee genieten van de film Pearl Harbor. Voor de vrouwen zijn er mooie mannen zoals Josh Hartnett en heel wat romantiek, terwijl er voor de mannen goede actie is.

Dinsdag 24 februari
11u-15u: Eetstandje @ campus: Nog een hele dag genieten met Hawaï in je buik!

Kortom, een spetterende twee dagen waar iedereen weer een beetje het vakantiegevoel terug krijgt.

Cultuur

14-uren bar

Wens jij soms ook dat de bar voor eeuwig en altijd voort zou kunnen blijven duren? Wel, wij ook! Daarom is er deze week een extra lange bar. Wel 14 uur lang! Ze begint om 20u en duurt voort tot 10u s'ochtends.

Elk uur zal er iets anders te doen zijn. Hoogtepunten van de avond is het gratis-vat-uurtje om 23u en om 0u het Live-uurtje, waar de Sex Toys ons zullen laten rocken met een live optreden!
De andere 12 thema-uurtjes zal je zelf moeten komen ontdekken, maar er belooft nog meer gratis spul te rapen dan enkel een gratis vat. Wie alle uren afgestempeld heeft, krijgt van ons dan ook nog eens een ongelofelijke verassing (want we denken dat niemand het gaat volhouden)!

Ben je klaar voor de beste bar van het semester? Wij in ieder geval wel!

45jaar Wina cantus

Prosit Commilitones,

U weet het of u weet het niet. En als u het nog niet wist, dan weet u het nu... Wina bestaat 45 jaar en dat moet gevierd worden!! Hoe kan dat beter dan met een grootse cantus? Om deze speciale cantus nog specialer te maken, hebben we speciaal voor jullie onze winacollega's uit de rest van het land uitgenodigd. We zullen van deze unieke gelegenheid gebruik maken om kennis te maken met hun specifieke cantusgewoontes. Voor deze speciale gelegenheid zijn enkel wina mensen uitgenodigd.

Deze unieke gebeurtenis zal doorgaan op vrijdagavond!!! 27 februari in Ons Huis. Io vivat om 20:00. Bierdrinkers betalen 8 euro en waterdrinkers betalen 3 euro.

Mensen die willen komen worden verzocht een mailtje te sturen naar senior@wina.be, zodat die weet hoeveel volk er ongeveer afkomt...

gegroet,
de WINA senioren van Antwerpen, Gent, Diepenbeek en Leuven

Lezingenreeks

Ook dit jaar organiseert Scientica zijn jaarlijkse Lezingenreeks. Scientica opteert voor 3 avonden met telkens 1 lezing. We pogen brede en richtingoverschrijdende onderwerpen te kiezen. De verschillende kringen/studiegebieden zijn als volgt verdeeld: geologie/geografie; wina; chemika/bios. De lezers zullen zowel intern uit de KULeuven komen als extern uit andere bedrijven/universiteiten/instellingen... U bent allen uitgenodigd in gebouw 200L (aula 00.06) op de campus, start om 19u30. Na de lezing (ca. 1uur) volgt er een bescheiden receptie.

Squadrock II

De return van het succesvolle Squadrock!

Opnieuw op donderdag 5 maart in de Blauwe Kater verwelkomen wij u voor de tweede editie van het geslaagde Wina festival!

De planning voor de avond:
20u50: deuren open
21u15-22u00: pIE p.KLEIN
22u30-23u30: Starfucker
0u: Blue Thrill

pIE p.KLEIN (zie www.piepklein.be ) is een bandje dat naar eigen zeggen "kleinpunk" speelt: iets tussen kleinkunst en punkrock. Een grof brood met granen uit reggae, metaal, ska en Duitse schlagers. Ze brengen eigen Nederlandstalige nummers, maar ook Iron Maiden, Mano Negra, Bad Religion, Kana, Black Sabbath, Gorky en Nonkel Bob werden al tussen de maalstenen geplet.

Starfucker (zie http://www.myspace.com/starfucker en http://www.starfuckerband.com ) hebben al eens op Pukkelpop mogen spelen en al enkele radiohits gehad, dus we kunnen daar al zeker kwaliteit-rock van verwachten. Bovendien spelen ze in Leuven een "thuismatch". Een grote naam op het Wina-festival dus!

Blue Thrill (zie www.bluethrill.be ) gaat opnieuw Squadrock afsluiten. Wie vorig jaar aanwezig was op Squadrock, herinnert zich zeker nog het twee uur durende spektakel dat Blue Thrill bracht. Ze brengen op hun eigen schitterende manier covers van alle tijden en op veel verschillende manieren. Je zal na twee uur zwetend en hijgend (van te dansen) - maar glimlachend - vertrekken van hun ultra-sferige schitterende optreden!

Als al deze muziek niet genoeg was, geven we ook nog traditiegetrouw een GRATIS VAT tussen Starfucker en Blue Thrill...

...En we geven ook nog eens 100 gratis cheeseburgers weg tussen pIE p.KLEIN en Starfucker! Wauw...! Gratis eten en drinken dus!

Niet te missen Wina-evenement van het jaar dus op donderdag 5 maart in de Blauwe Kater!

GAK en Cultuur

Cultuurwedstrijd fotografie

Na een paar slapeloze nachten en in zweetgedrenkte pyjama's komen jullie het eindelijk te weten... de uitslag van de fotografiewedstrijd. Cultuur wil alle deelnemers bedanken voor de talrijke inzendingen en de zeer mooie foto's. Op de site kunnen jullie de top 3 bewonderen en nadien uiteraard de winnaars persoonlijk gaan feliciteren.

Een beetje jaloers? Niet erg... Dit semester krijgen jullie opnieuw de kans in de prijzen te vallen, en dit met een cultuurwedstrijd... kortverhalen én poëzie! Laat je inspiratie dus maar de vrije loopt en weet dat u zich nu niet meer hoeft te vervelen in de les. De mooiste poëzie en verhalen werden ooit toch op een kladblad geschreven...

Kunstzinnige zoenen
Cultuur

Lenteconcert

Beste cultuurliefhebber,

Wij zijn op zoek naar creatieve geesten voor ons jaarlijks lenteconcert.
Een woordje uitleg voor de leken: Het is binnen Wina sinds lange tijd de traditie dat er een lenteconcert gehouden wordt. Op dit cultuureel hoogstandje worden kleine (of grote) optredens van artiesten, afgewisseld met de uitreiking van de gouden krijtjes (prijzen voor beste prof, meest sexy prof, enz...). Achteraf verzorgt cultuur een gratis receptie!(geweldig niet waar?)

De optredens zelf mogen van elk type zijn, wij zijn zeker niet vies van een origineel concept, naast de gebruikelijke muziekacts, dansen, zangacts, voordachten, ...

Het lenteconcert zal ook dit jaar in de Pieter De Somer Aula doorgaan en wel op 19 maart 2009 vanaf 20 u.
Ben je geinteresseerd om (opnieuw) mee te doen? Mail dan het Cultuur-team op cultuur@wina.be met jouw optredenplannen! Je kan ons natuurlijk ook altijd aanspreken. Indien u speciale wensen heeft (vb. Speciale apparatuur) kan u die ook zeker vermelden.

Wij kunnen al niet meer wachten en wachten vol enthousiasme op jullie antwoord!

Cultuur

Wina gaat naar de opera!

Wilde u altijd naar een opera maar vond u het te duur of vond je niemand om je te vergezellen? Dan is dit uw kans! Voor een luttele 25 euro in tweede klasse of 13 euro in derde klasse kan je in de Leuvense stadsschouwburg een klassieker van formaat gaan beluisteren/bekijken!
Laat ten laatste 1 maart weten hoeveel tickets u wil en welke categorie aan cultuur@wina.be!

Met dit werk, dat over het algemeen bekend staat onder de naam Don Carlos, heeft Verdi een zeer geloofwaardige verhaallijn met erg overtuigende personages neergezet. Het verhaal speelt midden de 16de eeuw en vertelt de liefdesperikelen van Don Carlo, de zoon van Filips II, tegen een achtergrond van politieke onderdrukking en terreur in de Nederlanden.
Verdi is natuurlijk de operacomponist bij uitstek. Ook al vinden velen de partij die het orkest heeft in zijn opera's vaak 'simpel' en zijn de begeleidingen technisch niet ingewikkeld, toch weet hij precies de juiste klanken te creëren in het ondersteunen en opwekken van bepaalde emoties.

31 maart, 20u, Stadsschouwburg Leuven

Jullie cultuurminnende spetters (van Cultuur)

Gratis UUR KULtUUR

Het volgende UUR KULtUUR is op woensdag 25 februari, 21u: 'Zwarte Romantiek' met Emmanuel Lipp, Pearl Sweetlife & Dez Mona

Dez Mona heeft een passie voor jazz, drama en spirituals. Het duo is mannelijk, feminien, ijl en krachtig. Hun stijl is soms over de top, maar niets is zo bedwelmend als de esthetiek van de kitsch. Achter de zoete naam Pearl Sweetlife schuilt het duo Steven Van Watermeulen en Oscar van den Boogaard. Samen schreven ze de kasteelroman ‘Zeeduivel voor Amalia’. Aan de oppervlakte beschrijft de roman een mondain leven, daarachter gaat echter een diepgevoelde tragiek schuil die met literaire middelen wordt verbeeld. De ontmoeting tussen beide duo’s wil op het toneel op het smalle koord balanceren tussen ongegeneerd melodrama en kritische pastiche en de duistere en de lichtere kant van het leven bezingen. Een verbluffend resultaat!

Maria-Theresiacollege, Grote Aula, St.-Michielsstraat 6

http://www.kuleuven.be/cultuur/uurkultuur.htm

Redactieschildpad


De redactieschildpad heeft het naar zijn zin gehad op de ouderdag.

Vier gratis vaten TD

Jawel, jullie lezen het goed. Nog enkele weken en er volgt onze spetterende '4 gratis vaten TD' met ... 4 gratis vaten!!

Hou alvast 24 maart 2009 vrij in jullie agenda's! Locatie: Albatros.

60-70-80 Themaweek

9 maart tot 12 maart

Tijdens deze week zullen we jullie onderdompelen in de sfeer van hippie's, drugs, oude videospelletjes en ... . De volgende activiteiten staan gepland:

zondagavond : genieten van 'back to the future' en aiki-noedels @ wina-living
maandag : High worden op het fake-drugsstandje @ campus
dinsdag : nostalgisch worden in een lezing over de jaren '60 @ campus (meer details hierover volgen), gevolgd door een chill-avond @ wina-living
donderdag : een heuse retro lan-party met retro spelletjes van de jaren '80 @ de Waag

Peace man!
GAK

 

 

 

 

IYA Lezing 2: Van molecuul tot planeet

Een van de meest spannende ontwikkelingen in de sterrenkunde is de ontdekking van Jupiter-achtige planeten rond andere sterren dan de Zon. Meer dan 300 zogenaamde `exo-planeten' zijn inmiddels ontdekt. Hoe gewoon is het dat planetenstelsels ontstaan? Lijken ze op ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Dankzij nieuwe baanbrekende telescopen kunnen astronomen deze eeuwenoude vragen eindelijk wetenschappelijk te lijf gaan. In deze lezing zal worden besproken hoe sterren en planeten worden geboren in de uiterst koude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg. Deze wolken vormen ook een rijke bron van organische verbindingen. Welke moleculen treffen we aan in de ruimte? Kunnen ze uiteindelijk op een nieuwe planeet terecht komen waar ze de basis voor biologisch materiaal kunnen vormen?

Lezer: Prof. Dr. Ewine F. van Dishoeck, Sterrenwacht Leiden

dinsdag 3 maart, aula Zeger Van Hee (Tiensestraat 41), 20u

Studentenfietsrace

Op woensdag 4 maart organiseert LOKO Sport op de Vismarkt de eerste Leuvense studentenfietsrace. Van 16u-17u kan je op gekke fietsen rijden. Van 17u-18u strijden de praesessen om het snelste rondje. Van 18u-20u kan je zelf proberen om de snelste tijd neer te zetten. Inschrijven kan online of ter plaatse. Tussen 20u en 21u kan je meedoen aan een kringenachtervolgingsrace: inschrijven bij de sportpraeses van je kring. Om 21u volgt dan de finale van de fietsraces.

Doorlopend kan je bierfietsen, virtueel fietsen en zijn er éénwielerworkshops. Sfeer gegarandeerd met DJ Le Bar Deux en DJ Insane Bèr. Meer info op http://www.studentenfietsrace.be

LOKO Sport

Het DEF van de Liefde

Denise was meegaand wellustig en knap
Helaas was haar fiatje net iets te krap
Ik dacht nog: dit wordt een geweldige nacht
Tot ik door de handrem anaal werd verkracht

Elfriede, ik vond het die oudejaarsnacht
Jou kennende eigenlijk niet onverwacht
Dat jij bij jezelf een fusée binnenbracht
En dat je hem aanstak was weinig doordacht.

Francesca, jij hebt een ontzaglijke kont
En toch ga je liefst op zijn hondjes van grond
Besef je dan niet dat wie jou zo bestijgt
Als hij naar beneden kijkt hoogtevrees krijgt?

Joe Antoniem Roxy

 

 

 

 

Stijn's hoekje

Van Buitenaf

Presidium: niets voor jou?

Iedereen is al wel vertrouwd met het presidium van Wina, maar waar komt dat vandaan? De meeste leden worden gekweekt in gigantischepresidiumplantages in Karas, een regio van Namibië. Vele kinderen en vrouwen werken dag en nacht tegen een minimumloon om het product op tijd klaar te krijgen. Dit is niet de enige reden waarom het bedrijf PresidiumLogistics hun prijs zodanig weet te drukken. Zoals iedereen namelijk weet bestaat een presidiumlid voor 75% uit water afkomstig van de direct aanliggende Atlantische Oceaan. Transportkosten voor water zijn dus tot een minimum beperkt. Hierdoor heeft het bedrijf zelf ook geen last van de droogte die het gebied regelmatig treft. De voornaamste succesfactor blijkt echter gelegen in een fenomenale prijs/kwaliteit verhouding.

Dit jaar was ik overgegaan tot een aankoop van een kleine 20tal leden. Jammerlijk heeft de toenemende piraterij mijn lading getroffen. Daarom richt ik mij tot jullie! Ben jij geëngageerd maar slechts voor zeer kortstondige periodes? Wil jij misschien Mattia een loer draaien? Of heb je gewoon zin om heel veel lol te maken? Dan ben je altijd welkom in onze lolploeg. Even ter verduidelijking voor de mensen die niet vertrouwd zijn met het concept lolploeg. Etymologisch gezien, dateert het woord lol al vanuit de verre oudheid. Vele filosofen hebben getracht de betekenis erachter te definiëren maar zonder al te veel succes. Plato definieerde lol of geluk als de afwezigheid van fysiek lijden. Latere filosofen menen dat lol positiever geformuleerd kan worden als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. In de huidige tijd waarin digitalisering centraal staat, wordt lol meer en meer over dezelfde kam geschoren als de actie lachen. (cfr. laughing out loud) Hier in de concatenatie lolploeg hebben we het vooral over plezier maken, waarin lachen een bijkomstige rol vervult.

Lolploegen nemen net zoals de echte ploegen deel aan de verkiezingen, maar hebben geen bittere nasmaak. Je bent lid van een lolploeg tot na de tweede woensdag na de paasvakantie. Achteraf zijn er geen verdere verplichtingen zoals bijvoorbeeld cursusdienstshiften in het daaropvolgende academiejaar.

Dit jaar zullen wij, Bart en Bert, opkomen als respectievelijk preses en vicepreses voor een dergelijke lolploeg. Een ploeg kun je wel vormen met twee, maar dit gaat in tegen de WINA statuten. Daarom zoeken wij JOU!Zie je het helemaal zitten om mee te brainstormen aan knotsgekke sketches of activiteiten? Een keer mee een eetstandje te runnen? Of wil je voor onze sponsoring zorgen? Mail dan nu naar bartg@wina.be met het onderwerp “Lolploeg”. Wij voegen je dan toe aan een mailinglijst die vervolgens standaard wordt uitgenodigd voor de vele ludieke vergaderingen. Ook mensen die leuke ideeën hebben of vragen, mogen deze spouwen op hetzelfde e-mailadres.

GRTZ
Bært²

Sudoku

KALENDER

Maandag 23 februari
11u - 15uHawaiiaans EetstandjeCampus
20u00PoolpartySportoase
na poolpartyFilmavondWina Living
Dinsdag 24 februari
11u - 15uHawaiiaans EetstandjeCampus
Woensdag 25 februari
20u-12u14-urenBarRC
Donderdag 26 februari
19u30Lezingenreeks (Nicole Van Liepzig)200L
Vrijdag 27 februari
22u0045-jaar-Wina cantusOns Huis
Donderdag 5 maart
20u50SquadrockBlauwe Kater

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 300 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: Wina Leuven VZW, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee