3 november 2008

Woordje van de preses

Beste Winees,

Jawadde... dat is al wat ik kan zeggen na vorige dinsdag. Een 70-80-90-TD, maar niet zomaar een - een Wina-fuif, jawel! Met een bomvolle zaal hebben we tot in de vroege uurtjes doorgefuifd. De aanwezigen hadden gelijk, de afwezigen lagen in hun bedje te wenen omdat ze er niet bij waren (*). Ja, wadde! Op zo een moment warmt mijn hart toch een beetje om in zo een leuke kring te zitten met allemaal leuke mensen die graag leuke dingen doen... en dit samen met onze vrienden, de filosofen. Olé!

(*) Dit is enkel een weloverwogen gok en kan eventueel lichtjes naast de realiteit zitten.

We zouden natuurlijk niet de geweldige kring zijn die we effectief zijn als we er nu mee zouden stoppen. Nee, hoor - deze week neemt Cultuur eens het heft in de handen - voor een ganse week, met op één avondje hulp van het Cantustrio - om ons vanalles bij te brengen over wat misschien wel de graafste cultuur is in de wereld - de Belgische natuurlijk! Pret en frietjes verzekerd dus! Kom zeker maar eens langs op een van de eetstandjes (di & do op de campus), de volksdansavond (dikke fun op ma avond in de Pavo), of de filmavond (Daens en le huitieme jour in een aula). Oh dierbaar Belgie... (enz., de rest ken ik niet hoor).

Belgische Groetjes,
Koning Daniel I

Maandagavond: Volksdansavond

Huh? Volksdansen? Wat is dat?

Wel, bij Wina zijn we niet van de mening dat het een soort belachelijk synchroon springen op klompen is. Evenmin is het een sport voor saaie tachtigers of boerinnen die geen afscheid kunnen nemen van hun bolletjeszakdoek. Volksdansen, dat is samen met ons gewoon geweldig leuk en gezellig. We zullen het volksdansniveau van de bar meteen de lucht in doen gaan en worden de sterren van de dansvloer! Bovendien is het een prima start van een geweldige Beligische cultuurweek.

Kom daarom op maandag 3 november om 20 uur naar zaal PAVO en geniet samen met ons van een echte initiatie. Om 22 uur verwachten we een live band die ons voor de rest van de avond zal begeleiden en ervoor zullen zorgen dat we tot in de vroege uurtjes kunnen dansen. Als je er om 20 uur niet kan bij zijn, kan je vanaf 22 uur gerust zo afkomen. (Maar dan kunnen wij het ondertussen toch al veel beter!). EJW spreekt af met de eerstejaars die de Pavo nog niet weten zijn om 19.45 u aan de Winagang.

Vergeet je gemakkelijke schoenen zeker niet en ook borstelstelen mogen meekomen naar dit gigantisch evenement! De inkom is uiteraard gratis! Voor de rest kunnen we je alleen maar zeggen... Dit is een kans uit de duizend, kom gewoon meedoen!

Cultuur

Eetstandjes

Zoals het een cultuurweek betaamd, zullen er ook ditmaal 2 eetstandjes zijn! En wel op dinsdag- en donderdagmiddag van 11 tot 15 uur.

Ben je ook gek van Balletjes met kriekjes, Preisoep, chocomousse of gewoon ons oude trouwe gefrituurd voedsel (lees: frietjes, curryworsten en bitterballen)? En dat allemaal aan prijzen om van op uw kont te vallen! Kom zeker een kijkje nemen op het grasveldje voor de A en laat het water al in uw mond lopen!

Woensdagmiddag: Museum voor Natuurwetenschappen

Op woensdagmiddag is het zover! Een primeur... Het eerste echte Brusselse museumbezoek.

Met zn allen gaan we woensdagmiddag naar het museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Van Dino's, oermensen en walvissen tot vlindercollecties, mineralen en opgezette dieren, je kan het niet gek genoeg bedenken of je vindt het er! Dit museum werd vorig jaar pas gerenoveerd en is zeker een bezoekje waard (ook al ben je er al geweest). Bovendien is de inkom volledig gratis omdat het de eerste woensdag van de maand is! (een tip: vele permanente tentoonstellingen in Brussel zijn dan gratis).

Kan je, net als wij, al niet meer wachten? Gooi je agenda desnoods overhoop en kom op woensdag 5 november om 13.00 u naar het station. We verzamelen aan de hoofdingang.

Dinosaurus grrrr...oeten van Cultuur

Woensdagavond: Cultuurbar

En het kan niet op met de activiteiten! Zoals elke woensdagavond zal er volgende week een bar zijn, maar ditmaal een echte Cultuurbar! Wat kan je verwachten? Om de zoveel tijd een switch naar een andere stijl (van Klassiek, naar Jazz, naar nineties, ...), ongeloofelijke inkledingen, een geweldige sfeer en om dat alles nog wat beter te maken... een gratis vat! Mis deze bar dus zeker niet, want je zal er spijt van hebben!

Donderdagavond: Filmavond

Na een hele week actief aan cultuur doen kan je donderdag om 20u in aula K 0.06 gratis terecht voor 2 Belgische films! Om 20u beginnen we met Daens, een echte klassieker. Daarna houden we een pauze en om 22u30 spelen we Le huitième jour. Uiteraard mag je tussen de 2 films weggaan of toekomen.

Daens is een film die gebaseerd is op het boek van Louis Paul Boon, geregisseerd door Stijn Coninx. Priester Daens - gespeeld door Jan Decleir - probeert op te komen tegen de dagelijkse uitbuiting en misbruik van de bevolking in Aalst.

Le huitième jour, een drama-komedie van Jaco Van Dormael, gaat over een vreemde ontmoeting tussen een zakenman - Harry, en een jongen met het Syndroom van Down - Georges. Harry blijkt veel te kunnen leren van Georges, en zo ontstaat er een bijzondere vriendschap.

Doopcantus

Het stinkt en het is dom... Wat is het? Inderdaad, het is een versgedoopte schacht! En zo lopen er sinds enkele weken weer een aantal rond op de campus. Daarom wordt het voor ons hoog tijd om eens te testen of deze stinkschachten het waardig zijn om ooit écht winees te worden. En waar kan dat beter dan op een onvervalste wina-doopcantus? Inderdaad, nergens!

Daarom zijn jullie allemaal uitgenodigd op 04/11 in Ons Huis voor dit heuglijk moment. Om overbevolking tegen te gaan, moet je wel van te voren je kaart komen kopen op de winagang. Je kan er ook een reserveren door een mail naar senior@wina.be te sturen met de vermelding "Mijn naam is ..., ik ben (g)een schacht en ik ben (g)een lid van Wina"

We verwachten je dan tegen 19.30u aan Ons Huis, zodat we om 20.00u van start kunnen gaan. Leden betalen 7 euro en niet-leden 9 euro. Aquafielen betalen er 3.

Prosit
Jerre, Michiel & Michael

Oproep tot herstel van de eer van Wina

Geachte Winaleden,

Bijna elke vorm van traditie wordt vandaag de dag systematisch verwaarloosd! In plaats van zedig naar de kerk te gaan, zijn er enkele individuen die zich liever vergrijpen aan eerstejaars. Méér nog: het zelfs verzuimen om de gepaste tol ervoor te betalen. Voor zij die niet volgen kunnen, één van de tradities wil dat wanneer een presidiumlid kust met een schacht, het presidiumlid in kwestie een vat geeft.

Vanwaar komt deze traditie? Niemand weet het juist, maar het idee erachter is duidelijk. Schachten iet of wat trachten te beschermen tegen de lusten van wanhopige ouderejaars. Via deze regel konden de meisjes hun maagdelijke reinheid behouden, tot ze een geschikte levenspartner zouden vinden om mee te huwen.

Blijkt dat dit jaar echter ook onze eerstejaarsjongetjes ernstig gevaar lopen! Eerstejaars, u weze gewaarschuwd! Koester uw dunne schachtenlintje, en werp u na de doopcantus niet als vleselijk lustobject in de schoot van iemand met zo'n imponerend breed en knap lint. Zulk een aanwenden van onze meest verse generatie moet veroordeeld worden in de sterkst mogelijke termen.

Machtsmisbruik is geen waarde die je hoog in het vaandel acht te dragen. Walgelijk en verwerpelijk gedrag verdient dan ook een ernstige sanctie, daarom ben ik zelf de mening toegedaan dat onze regeling nog vrij sympathiek is.

Er zijn andere kringen waar het presidiumlid in overtreding zich volledig dient te ontharen, op één te kiezen plaats na. Waarom je nog ergens een pluk mag laten staan, begrijp ik niet. Volledig ontharen, zeg ik u! Zo zou ge ze tenminste kunnen nawijzen en belangrijker: herkennen! Dat de eerstejaar zich bedenkt: "Oei, een kale knikker!". Zo voorkomen we dat het presidiumlid recidiveert. Want ook daar is dit jaar sprake van!

Maar, wie ben ik natuurlijk? Jezus zei ooit: "Hij die vrij van zonden is, werpe de eerste steen!" Zo ook pleit ik niet om een steniging, wel om de gepaste excuses in vloeibare vorm. Ge moet niet afkomen dat uw aandelen op de beurs niets meer waard zijn, of dat ge nu net zwanger bent en dringend moet sparen voor uw abortus, laat staan dat ge een of andere vieze ziekte hebt opgeschaard die plots behandeld moet worden. Herstel eerst de eer van Wina, en worstel dan verder met de probleempjes in uw eigen kleine miezerige bestaan. Er zijn genoeg ontuchtplegers om ten minste één vat te bekostigen.

Ik roep hen dan ook op tot onderling overleg en vervolgens te mailen naar Wina's trots (bar@wina.be) met de vraag in welke bar het dit semester nog mogelijk is om dit vat te geven. Wina wacht op antwoord en zijn tol!

Fatsoenlijke groeten van uw godvruchtige dienaar,

Antoniem

De redactieschildpad


De redactieschildpad daagt u uit om de 4 Belgische dingen te vinden in de tekening en op te sturen ( redactieschildpad@wina.be ), de winnaar krijgt persoonlijk van de redactieschildpad een prijs!

CursusDienst

Heb je je cursussen nog altijd niet? Foei! Maar gelukkig is dit geen probleem voor ons. Cudi staat nog altijd voor je klaar! Let wel op: We zijn vanaf nu alleen op dinsdag en donderdag open van 12 tot 13u. Tot dan!

Sneeuwreis

Heb je de infosessie van vorige week gemist, geen nood! Er is er nog een volgende week donderdag om 20u in blok C, auditorium A. Daarna zal er nog een moment zijn om al je vragen te stellen. Kan je tot dan niet wachten kan je altijd mailen op sneeuwreis@wina.be. Op www.wina.be/sneeuwreis of www.scientica.be/sneeuwreis staat allensinds al heel veel informatie.

Cultuurwedstrijd Fotografie

Heet je Fien, Jef of Lou,
Het doet er allemaal niet toe!
Neem je fototoestel in de hand
En doorkruis ons prachtig land
Of beperk je tot onze studentenstad,
Daar zie je ook nogal wat!
Neen neen, Heb geen vrees,
De creatiefste geest is die van een winees,
Met eventueel wat gefotoshop en geprul,
Krijg je van ons tenminste geen nul!
Stuur ons dus je leukste kiekjes op,
En wij katapulteren je naar de top!
Olé, hoera, joepie!
Leve de cultuurwedstrijd fotografie!

Meer info over deadline, verdere regels en andere zaken op www.wina.be .De winnaar krijgt 2 cinematickets.

Sneaken

Ben je het ook beu zo veel te betalen om naar de film te gaan? Wil je wel eens met andere mensen in de knusse omgeving van de cinemazaal zitten? Of ben je op zoek naar een gevarieerder aanbod aan films?
Dan heeft Cultuur een zeer interessant voorstel voor jou! CinemaZed (gekoppeld aan het STUK) bied je een abonnement aan voor 24 € waar je maar liefst 6 films naar keuze mee kan gaan zien. De leuke verrassingen zijn nog niet ten einde want Cultuur legt er voor jou nog eens 4 € bovenop! Je betaalt dus voor 6 films 20 €! Jullie wiskundige geest kan dus zeer snel inzien dat dat betekent dat je voor iets meer dan 3 € naar dezelfde (en veel meer) films kunt gaan zien dan in je traditionele bioscoop.

Na aankoop van de abonementen zullen we 2 of 3 maal gezamenlijk naar de film gaan, zodat het een gezellige uitstap wordt. Twijfel dus niet langer, en stuur een mailtje naar Cultuur@wina.be!

Toneel

Ook dit jaar zal in het tweede semester het Interfacultair Theaterfestival plaatsvinden, en ook dit jaar zou het geweldig zijn als Wina hieraan zou kunnen meedoen. Het succes van vorig jaar bewijst dat iedere winees die stiekem toneel koestert het kan!

Ben je geïnteresseerd of heb je nog twijfels, laat het ons zeker weten! Cultuur en de toneelgroep staan paraat om je meer informatie te geven en leuke anekdotes te vertellen om je zo hopelijk te overtuigen.

Vind je ook dat dit tekstje als een geschenk uit de hemel komt? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar Cultuur@wina.be!

Interfacultair Songfestival

Oproep aan alle muzikale talenten in Wina! Verzamel u en verdedig onze eer op het jaarlijkse Interfacultair Songfestival. Geen politiek gezever, geen loodzware regels, just fun, massa’s aanbidsters/aanbidders, en de eeuwige dankbaarheid van Cultuur en Wina!

Misschien is dit de kans voor jou en je groepje om grenzen te verleggen, door te breken, nogmaals je stempel te vestigen of je gewoon te pletter te amuseren!
Laat van je horen op, jaja werkelijk, Cultuur@wina.be

Sterrenkijkavond

Hoera! Dit jaar zal er weer een sterrenkijkavond plaatsvinden!

Wat is het concept? Op een avond met een open sterrenhemel en niet te veel storend maanlicht trekken wij samen met onze vrienden van WEGA (Leuvense sterrenkunde vereninging) en ons eigen Instituut voor Sterrenkunde naar een donker plaatsje dicht bij de campus. Daar kan je met behulp van echte telescopen en deskundige uitleg weer wat nieuwe kennis opdoen en je meer dan ooit in deze fascinerende wetenschap verdiepen.

Wat moet je hier voor doen? Zeer simpel... Je stuurt een mailtje naar Cultuur@wina.be, zodat wij je, als de weeromstandigheden e.d. goed zijn, kunnen laten weten wanneer het sterrenkijkavond is.

Uw twinkelend Cultuurteam

Vrijwilligers gezocht!

Heb je altijd al eens een keertje willen tappen in de bar of op een TD? Schuilt er in jou een DJ-talent? Of wil je gewoon eens de handen uit de mouwen steken bij een eetstandje? Met ons gloednieuwe vrijwilligerssysteem is dat allemaal heel eenvoudig! Neem gewoon eens een kijkje op www.wina.be/werklijsten (zorg dat je ingelogd bent met je s-nummer) en met enkele klikken weet je precies waar en wanneer we wel wat hulp kunnen gebruiken. Zit je nog met vragen? Stuur gerust een mailtje naar jorien@wina.be of stel ze gewoon aan het eerstvolgende presidiumlid dat je weg kruist. Wina zal je eeuwig dankbaar zijn!

De Redactiebladluis


De redactiebladluis heeft een schachtinnetje binnengedaan en geeft, om de wina-eer te herstellen, een vat!

Van Buitenaf

Studentenimprovisatietheaterteam PREPAREE is weer aan het werk te zien op hun versusoptreden! Donderdagavond 6/11 en zaterdagavond 8/11 worden een heen- en terugmatch tegen het rivaliserende gezelschap 'Improrlando' gespeeld. Mis de 'battle of the impro' van het jaar niet, en kom met eigen ogen de uitslag van deze historische veldslag zien!

Slitherlink

KALENDER

Maandag 3 november
20u00VolkdansavondPAVO
Dinsdag 4 november
11u - 15uEetstandjeCampus
20u00DoopcantusOns Huis
Woensdag 5 november
13u00Museumbezoek BrusselStation Leuven
22u00CultuurbarRC
Donderdag 6 november
11u - 15uEetstandjeCampus
20u00Filmavondaula K 00.06
20u00Infosessie sneeuwreis200C aula A

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 300 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: Wina Leuven VZW, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee