Winagenda 29 september 2008

29 september 2008

Hoe lid worden van Wina?

Schrijf je voorin via https://inschrijven.wina.be/. Ga daarna naar de winagang (Cité, blok 4, gang 0). Je ontvangt je lidkaart in ruil voor gepast geld (€7). Als je dat wil, kan je ook een t-shirt bestellen (€7).

Met je lidkaart krijg je korting in de Scientica cursusdienst en kan je er cursussen reserveren. Daarnaast krijg je op korting op de Wina-activiteiten en ontvang je wekelijks de digitale Winagenda.

Fakkeltocht

Een tocht door het donker. We zijn toch niet bang. We hebben een fakkel bij en EJW maakt ons blij! Wie wel te vinden is voor een gezellige wandeling moet zeker afkomen. We zullen jullie door de bossen van Heverlee leiden en er een spannende avond van maken. Het ideale moment om in het dansende vuur van de fakkels de schaduwkanten van je jaargenoten en van de EJW'ers te leren kennen! Afspraak om 20 uur aan de Winagang!

Tot dan!

EJW

Fotozoektocht

Het is leuk, het is gezellig, het is gezond, het is dorstlessend, het is cultureel en je ontdekt er Leuven en zijn kleintste hoekjes mee... Wat kan het anders zijn dan... een fotozoektocht! Inderdaad, op dinsdag 30 september gaat het Culturele jaar van Wina van start met onze trouwe fotozoektocht die dit jaar speciaal voor jullie in een nieuw kleedje werd gestoken. Het is dé gelegenheid voor eerstejaars om Leuven beter te leren kennen op verschillende vlakken. Naast vele weetjes over bekende en minder bekende plaatsen in Leuven maak je ook kennis met een aantal fakbars waar jullie een nodige tussenstop kunnen maken! Op het einde van de fotozoektocht zullen EJW en Cultuur jullie opwachten om samen gezellig nog iets te gaan drinken, op onze kosten! Zo leren jullie niet alleen Leuven, maar ook jullie Cultuurteam voor dit jaar kennen! Uiteraard zijn ook ouderejaars welkom die hun trouwe studentenstad nog wat beter willen leren kennen! Sta je nu al te springen? Overtuig dan al je vrienden en sleur ze mee naar Alma 3 op 30 september om 20 uur, waar de fotozoektocht van start zal gaan!

Hopelijk tot dan!

Uw Cultuurteam

Student Kick-Off Heverlee

Welkom!
Jawel mijn beste Heverleese student, vanaf dit jaar is er voor jou een heus eigen studentenwelkom, het zogenaamd “Student Kick Off”, gepland. Iedereen heeft al wel van het grote broertje in Leuven centrum gehoord - daar is namelijk elk jaar een groot spektakel in de eerste week van het academiejaar om iedereen te verwelkomen. Speciaal voor de mensen uit Heverlee (maar eigenlijk ook wel voor de andere sympathisanten) hebben we dit jaar met de Heverleese kringen besloten ter aanvulling een eigen studentenwelkom te organiseren. Het concept is redelijk eenvoudig: simpelweg een dag vol amusement. We beginnen in de namiddag met toffe optredens en eetstandjes en 's avonds is er een heuse BBQ met daarna een heuse TD met een bijbehorende Loungebar.
Natuurlijk stel je jezelf nog twee vragen: "Waar?" en "Wanneer?". Hou alvast de hele woensdag 1 oktober vrij in je agenda, want dit is de dag van het grote event. Dit is de tweede woensdag van het academiejaar zodat zij die willen op de eerste woensdag naar het studentenwelkom in Leuven kunnen gaan om daarna in onze eigen knallende openingsbar onder Alma 3 nog iets te komen drinken. Alma 3 is eveneens de centrale locatie van ons eigen spetterende event. De optredens en eetstandjes zullen het graspleintje voor de alma rijkelijk vullen en 's avonds huldigen we onze eigen alma in met een fantastische TD! De kaarten voor deze TD kosten 4 euro en zijn in voorverkoop te krijgen aan alma 3 en op de winagang. ook op de avond zelf kan je aan de kassa een kaart kopen.
Neem zeker eens een kijkje en tot dan!

Meer informatie

Voor eerstejaars: EJW spreekt om 22U00 af aan de winagang om samen naar de TD te gaan

GAK

Wina openingscantus

Ave omnes commilitones, de EJW-activiteiten lopen op hun einde, de openigsbar is geweest, zowel Leuven als Heverlee hebben hun studentenwelkom gehouden,... Hoog tijd dus om het officiële startschot van dit studentenjaar te geven! Want al deze dingen zijn slechts voorboden van de enige echte OPENINGSCANTUS van wina. Na een cantusloze periode van ettelijke maanden kunnen we onze keelgaten eindelijk nog eens testen. Hoeveel geluid krijgen we er nog uit en hoeveel bier gaat er nog in? En hoe zit het met de schachten? Zijn ze weer zo dom als andere jaren? Of wie weet zelfs nog dommer...? De cantus gaat door in 'Ons Huis' (Goudsbloemstraat 28) en we verwachten je vanaf 19.30u zodat we om 20.00u stipt het Io Vivat kunnen aanheffen. Laatkomers zullen ongenadig overgeleverd worden aan de sadistische grillen van onze zedenmeester...

Zoals de traditie het wil eten we tevoren met alle geïnteresseerden in Alma III. Afspraak om 18:00 in Alma III, waar we ongeveer een uurtje later richting Ons Huis vertrekken met alle eerstejaarsstudenten. Je kan ook tegen 19:30 rechtstreeks gaan naar Ons Huis.

Prosit!

Jerre, Michiel & Michaël

PeMe-avond

Eerstejaars, Om je wegwijs te maken in Leuven is er natuurlijk EJW, maar er zijn ook andere ouderejaars die jullie daar gerust bij willen helpen. Daarom organiseren wij de PeMe-avond.

Het enige wat je moet doen is op maandag 6 oktober met zoveel mogelijk om 19u30 naar De Waag komen. Daar worden dan PeMe-groepjes gevormd, je belandt dus in een groepje met een aantal eerstejaars en een aantal ouderjaars. Waar is dat nu allemaal goed voor? Wel, je kan met je PeMe-groepje bijvoorbeeld afspreken om een kotentocht te doen, samen te koken of gewoon om eens gezellig met z'n allen naar de film te gaan. Maar dat niet alleen, je kan je peters en meters ook lastigvallen met vraagjes over een moeilijk practicum, een vak waar je niets van begrijpt of gewoon de weg naar het monitoraat. Met andere woorden: een echte aanrader! Hopelijk zien we jullie allemaal op 6 oktober in De Waag vanaf 19:30!

EJW




Cudi

Na de eerste weken met veel nieuwe bestellingen en leveringen begint alles in zijn plooi te vallen. Ondertussen kent iedereen zijn vakken, weet iedereen waar hij naartoe moet om welk deel van de leerstof te vinden. Wij hebben al een overzicht van de noden die zich nog voordoen.
De openingsuren zijn nog niet bekend op moment van schrijven, maar deze komen uiteraard zo snel mogelijk op www.wina.be/cudi. We willen nog eens uitdrukkelijk vragen om vanaf deze week je cursussen en boeken te bestellen. Zo weten wij wat er nog moet zijn en is iedereen het snelst gediend. Als je van de ledenkorting wil genieten willen we je er even aan herinneren dat je je nog maar 2 weken kan inschrijven als lid van Wina, dus vergeet dit zeker niet in orde te brengen.

Voor vragen kan je nog altijd terecht op cudi@wina.be

Cultuurwedstrijd fotografie

Heet je Fien, Jef of Lou,
Het doet er allemaal niet toe!
Neem je fototoestel in de hand
En doorkruis ons prachtig land
Of beperk je tot onze studentenstad,
Daar zie je ook nogal wat!
Neen neen, Heb geen vrees,
De creatiefste geest is die van een winees,
Met eventueel wat gefotoshop en geprul,
Krijg je van ons tenminste geen nul!
Stuur ons dus je leukste kiekjes op,
En wij katapulteren je naar de top!
Olé, hoera, joepie!
Leve de cultuurwedstrijd fotografie!

Meer info over deadline, verdere regels en andere zaken op www.wina.be
De winnaar krijgt 2 cinematickets.

Cultuur

IFB

Gegroet vriendjes en vriendinnetjes, veel mensen hebben bij hun inschrijving al laten weten dat ze gerust mee willen spelen met de IFB. maar de lijst zou eigenlijk nog iets moeten uitbreiden om zeker te zijn dat we elke keer genoeg spelers kunnen zijn. Voel je dus vrij om je alsnog in te schrijven voor de voetbal-, volleybal- of basketcompetitie door te mailen naar sport@wina.be. Denk eraan dat als je je inschrijft dat je in geen geval verplicht wordt om mee te doen. Het is gewoon een kwestie voor ons van een lijst te hebben met geïnteresseerden die we kunnen oproepen als er een wedstrijd aankomt. Je beslist dan zelf of je meedoet of niet!

Groeten en hopelijk tot later!!

Sport

Sneaken

Ben je het ook beu zo veel te betalen om naar de film te gaan? Wil je wel eens met andere mensen in de knusse omgeving van de cinemazaal zitten? Of ben je op zoek naar een gevarieerder aanbod aan films?

Dan heeft Cultuur een zeer interessant voorstel voor jou! CinemaZed (gekoppeld aan het STUK) bied je een abonnement aan voor 24 € waar je maar liefst 6 films naar keuze mee kan gaan zien. De leuke verrassingen zijn nog niet ten einde want Cultuur legt er voor jou nog eens 4 € bovenop! Je betaalt dus voor 6 films 20 €! Jullie wiskundige geest kan dus zeer snel inzien dat dat betekent dat je voor iets meer dan 3 € naar dezelfde (en veel meer) films kunt gaan zien dan in je traditionele bioscoop.

Na aankoop van de abonementen zullen we 2 of 3 maal gezamenlijk naar de film gaan, zodat het een gezellige uitstap wordt.

Twijfel dus niet langer, en stuur een mailtje naar Cultuur@wina.be!

Tot dan!

Cultuur

Toneel

Ook dit jaar zal in het tweede semester het Interfacultair Theaterfestival plaatsvinden, en ook dit jaar zou het geweldig zijn als Wina hieraan zou kunnen meedoen. Het succes van vorig jaar bewijst dat iedere winees die stiekem toneel koestert het kan!

Ben je geïnteresseerd of heb je nog twijfels, laat het ons zeker weten! Cultuur en de toneelgroep staan paraat om je meer informatie te geven en leuke anekdotes te vertellen om je zo hopelijk te overtuigen.

Vind je ook dat dit tekstje als een geschenk uit de hemel komt? Stuur dan als de bliksem een mailtje naar Cultuur@wina.be!

Cultuur

Interfacultair songfestival

Oproep aan alle muzikale talenten in Wina! Verzamel u en verdedig onze eer op het jaarlijkse Interfacultair Songfestival. Geen politiek gezever, geen loodzware regels, just fun, massa’s aanbidsters/aanbidders, en de eeuwige dankbaarheid van Cultuur en Wina!

Misschien is dit de kans voor jou en je groepje om grenzen te verleggen, door te breken, nogmaals je stempel te vestigen of je gewoon te pletter te amuseren!

Laat van je horen op, jaja werkelijk, Cultuur@wina.be

Cultuur

Sterrenkijkavond

Hoera! Dit jaar zal er weer een sterrenkijkavond plaatsvinden!

Wat is het concept? Op een avond met een open sterrenhemel en niet te veel storend maanlicht trekken wij samen met onze vrienden van WEGA (Leuvense sterrenkunde vereninging) en ons eigen Instituut voor Sterrenkunde naar een afgelegen plaatsje dicht bij de campus. Daar kan je met behulp van echte telescopen en deskundige uitleg weer wat nieuwe kennis opdoen en je meer dan ooit in deze fascinerende wetenschap verdiepen.

Wat moet je hier voor doen? Zeer simpel... Je stuurt een mailtje naar Cultuur@wina.be, zodat wij je, als de weeromstandigheden e.d. goed zijn, kunnen laten weten wanneer het sterrenkijkavond is.

Tot dan!

Uw twinkelend cultuurteam

Verkoop

Voor de schachten die zich graag een tikkeltje meer willen amuseren is er de schachtenverkoop: je komt dan verkleed naar de Winabar op 8 oktober en daar moet je dan een paar leuke opdrachtjes doen (waarbij je zeker niet vuil wordt), waarna je per opbod verkocht wordt aan een ouderejaarsstudent. Gedurende 1 week (dus tot voor de doop) moet je hem dan "gehoorzamen": Je kopers verzinnen originele en leuke opdrachtjes om jullie te laten doen (bv. tijdens de les, de proffen zijn dit al lang gewoon) om die week voor jou en je jaargenootjes nog plezanter te maken.De kopers binden er zich aan geen ongewenste intimiteiten of mensonterende opdrachten te geven. Ook hier heb je altijd zelf het recht op gegronde basis een opdracht te weigeren: ze kunnen je bijvoorbeeld niet verplichten om lessen te missen. Bij eventuele problemen kan je ook altijd bij mij terecht :)
Enkel de verkochte schachten kunnen op de doop kans maken op de titel Schachtenkoning of Schachtenkoningin der Winezen 2008-2009 en moeten bijvoorbeeld geen bier meer schenken op cantussen… Bovendien is de DOOP GRATIS voor verkochte schachten. Indien je verkocht wil worden stuur je zo snel mogelijk een mailtje naar schachtenmeester@wina.be! Daarna krijg je van mij een mailtje terug met daarin meer informatie(bv. in wat je verkleed moet komen).

Jullie schachtenmeester
Michael

Bowling

Het is rond en heeft 3 gaten, rarara wat is dat...? Juist! Een bowlingbal! En wat doet men met een bowlingbal? Juist, bowlen! Dit is dan ook precies wat Wina gaat doen op dinsdag 7 oktober. Natuurlijk moeten er wel banen gereserveerd worden, je kunt dan ook alleen meegaan als je een mailtje stuurt naar sport@wina.be. Tijdstip en locatie volgen nog, evenals de gereduceerde prijs (0 euro is natuurlijk ook een gereduceerde prijs...)

Namens sport,
Tot uw dienst.

Verslag Cern

Nothing has such power to broaden the mind as the ability to investigate sys- tematically and truly all that comes under thy observation in life. Marcus Aurelius

Since a few years IKS Leuven o ffers the opportunity to a couple of students to take partin a real experiment during the summer. I thought it would be nice to experience theexperimental side of life. So I took my chance at subscribing me for one of these summer-experiments with the title "Emission channeling". Of course, at that moment I didn't hada clue of what it meant. A few weeks later, I received the message that my applicationwas accepted and that I could go to Cern in September.
To start, Stefan Decoster gave me some books about emission channeling and explainedthe main physics behind the phenomenon. He told me that we would fi rst going toimplant radioactive ions in a sample with crystalline structure. The ions can place them-selves at two places. While implanting, a radioactive ion can knock out an atom of thecrystal and takes it's place, then the ion has taken a substitutional place. The ion can also take his place between the atoms of the crystalline structure, in a interstitial place. After the implantation, by measuring the -decay electrons, we would be able to see if the implantation was mostly substitutional or interstitial because the emitted electrons will channel trough the crystal. No need to say that the computer simulations for emission channel-ing are very complex.

So with this theoretical information in mind, Iwent to Cern. After half a day, when all thepaperwork was nally done, we went to the labIsolde and I met the other members of the re-search group, two professors Guilherme and Ul-rich, two other phd-students Lino and Pedro anda student Ligia who's doing her master-thesison this subject. The rst two days they spendto make sure that the entire experiment setupworked well. Cern would deliver us a beam ofthe requested radioactive ions. For that they usethe proton booster to shoot a target. The out-come of the shooting is a mixture of radioactiveatoms. To select the right one, a setup of laserswould rst ionize the isotope we needed. Theyare then accelerated trough a voltage di erenceof 50kV and eventually the ions we wanted areseparated of the rest of the isotopes by a magne-tospectrometer. From that point on, the beamwas our responsibility. We wanted to implant theions in a sample of a few square millimeters, soto focus the beam we used a set of quadrupoles.The third day we were going to implant 61Mn, if it wasn't for the laser guys who had toreplace a part in their setup. So instead I went to visit Geneva for a couple of hours. Ittook half a day to x the laser setup and then we nally were able to start the implanting.61Mn is a very short-lived isotope with an half-life of 0.71s. It decays to 61Fe who alsohas a short half-live of 5.98min. So 20min after implantation we could be sure that wewere only measuring the -decay of 61Co with an half-life of 1.65h. As you can see on thepicture, it was an online experiment, which means that you can measure while implantingthe sample.
We measure the rate of -decay at every main axis of the crystal. At everyaxis, you have a maximum of radia-tion, because the electrons can easilychannel trough an axis. That's thedark spot you see in the middle of thepicture. It's an easy way to detect ifyour sample is correctly aligned withhis axis.

Because the implantation could havedamaged the sample, we try to an-neal the sample at di erent temper-atures to reset the crystal structure.At each annealing temperature we re-peated the same measurements. Weimplanted several isotopes of Mn dur-ing the week. We had to overcomesome small and some bigger problems. Like valves that didn't work properly, or someworkers who pulled out a plug, and so on. But after all it has been a successful weekfor everyone. Everyone got their necessary data and because of all the small problems Ilearned a lot.
Thanks to Guilherme, I also had the opportunity to take a look at the other experi-ments running at Isolde. There was an online setup to look for hyper ne interactionswith a Mossbauer detector. They used another isotope of Mn, which is why we could doour experiments at the same time. There was also an oine experiment which tried tosearch for a coupling between electrical and magnetic properties of a material by measur-ing the time di erence between two gammarays which an excited atom emits.I met a lot of interesting people, I saw many experimental setups, I had a chance tosee Geneva and I have never before learned so much about physics in such a short period.So the only recommendation I can give to the bachelor students of this year is, if you getthe opportunity to participate in the summerexperiments, take it.With much gratitude to Stefan, Guilherme, Ulrich, Lino, Ligia an Pedro for a wonderfulweek.

Marijke

Van buitenaf

Darwin
Beste laatstejaarsstudent,

Momenteel bereidt de VRT een nieuw wetenschappelijk programma voor CANVAS/VPRO voor.

Waar gaat het juist over: Darwin wordt een 35-delig wekelijks televisieprogramma van een half uur dat uitgezonden wordt vanaf het schip de Oosterschelde, een prachtige 3-master voorzien van de modernste apparatuur, dat Darwins reis opnieuw maakt. Een reis vol historie, spanning en actuele wetenschappelijke ontwikkeling. Aan boord presentator/gastheer Midas Dekkers, die op inspirerende en toegankelijke wijze de kijkers deelgenoot maakt van deze reis. Naast hem zoekt de VRT een co-presentatrice van een jongere generatie die op een ook voor jongere kijkers aansprekende wijze verslag zal doen van de reis. Specifieke deskundigen op nationaal en internationaal gebied varen voor kortere tijd mee aan boord of ontmoeten we - net als Darwin die vaak het schip verliet - aan land. Specialisten op het gebied van evolutieleer, geologie, gentechnologie, maar ook op gebied van politicologie, klimaatleer, schrijvers en zelfs theologen.

Daarom is de VRT op zoek naar iemand met een wetenschappelijke achtergrond en die houdt van een uitdagende reis om de wereld waarbij met de modernste technologie nog altijd de zee bedwongen moet worden. Het is een spannende ontdekkingsreis naar de wonderlijke schoonheid van het leven van mens en dier, waarin centraal staat hoe wij als verantwoorde rentmeesters een aardbol kunnen beheren wier geheimen we nog steeds niet volledig doorgronden. En de wetenschap in breedste zin is het enige instrument dat we hebben om deze raadselen te ontrafelen en ons de weg te wijzen.

De opnames zijn gepland vanaf augustus 2009. Bedoeling is dat de reis twee keer vier maanden in beslag zal nemen.

Geïnteresseerd? Laat iets weten.

Philippe Niclaes


Arenbergorkest
Het Arenbergorkest is een symfonisch orkest waar geen audities worden gehouden. Met een zeventigtal muzikanten werken ze met veel plezier maar ook met voldoende ernst aan een gevarieerd en verrassend programma. Naast het jaarlijkse lenteconcert is er ook tijd voor kleinere projecten, zoals een kerstconcertje. Iedereen welkom!

Repetities op donderdagavond om 20u in STUK, Ensemblezaal, Naamsestraat 96 Kennismakingsrepetitie op 2 oktober om 20u in PDS, Debériotstraat 24; geen audities www.arenbergorkest.be, bestuur@arenbergorkest.be

Richtingt-shirts

Zoals jullie ondertussen allemaal al hebben kunnen zien, lopen er heel wat mensen rond met de mooie richting t-shirts van WINA. Heb jij er nog geen (besteld), maar zou je er nog wel graag eentje bemachtigen? Voor €7/€8 (lid/niet-lid) en een mailtje naar lore@wina.be heb je er eentje. Zet erbij welke richting, model en maat je wilt. Bijbestellen kan nog tot 15 oktober.

Op het inschrijvingsstandje vroegen er enkele mensen naar de t-shirts van vorig jaar. Daar van zijn nog enkele modellen beschikbaar (Fysica mannenmodel S, L, XL - Wiskunde mannenmodel S, M, XL en vrouwenmodel M). Ook hiervoor mail je naar lore@wina.be.

Hanne en Lore

Sudoku

KALENDER

Maandag 29 september
20uFakkeltochtWinagang
Dinsdag 30 september
20uFotozoektochtAlma III
Woensdag 1 oktober
14uStudent Kick-offGrasveldje Alma III
22uTD student Kick-offGAlma III
Donderdag 2 oktober
20uOpengingscantusOns Huis
Maandag 6 oktober
19:30uPeMe-avondDe Waag
Woensdag 8 oktober
20uVerkoopRC

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 300 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: Wina Leuven VZW, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee