10 maart 2008

Woordje van de preses

De week zit niet vol, deze week zit boordevol! Stilzitten zal er weerom niet bij zijn.
Maandag kunnen onze laatstejaars en andere geïnteresseerden terecht op de bedrijvendag, om zo al een eerste succesvolle stap in hun carrière te maken.
Dinsdag vliegen we erin voor een knaller van een 70-80-90 Dubbel-TD samen met NFK.
Woensdag kan elke LaTeX-leek een heuse LaTeX-les komen volgen en natuurlijk is er dan ook de Winabar; helemaal in het thema van Sint-Patricks Day voor de gelegenheid (nog een laatste héél groene Winabar voor onze schachtjes..).
Als klap op de vuurpijl sluiten we de week af met het onvervalste Galabal der Wetenschappen! Trek je beste pak of kleedje aan en kom met ons in stijl meegenieten!
Vergeet niet je kaarten of reservaties voor sommige van de activiteiten te regelen, voor de TD, het Galabal, de eigendrankcantus van volgende week, ...
't paasverlof komt eraan, maar 't is nog lang niet gedaan!

Gegroet,
Thijs

Cudi

Na een week afwezigheid zijn we er weer!
Vrijdag 14 maart van 13u tot 14u zijn onze deuren weer open voor het grote publiek. Dit wil zeggen dat je best zo snel mogelijk je cursus bestelt, zodat je hem eind deze week in je handen hebt.

Tot vrijdag,
Cudi

Jaaractiviteit 3e bach wiskunde

Op woensdagavond 19 maart gaan we met heel ons jaar bowlen! Iedereen die mij nog geen mailtje heeft gestuurd en wel mee wil, laat snel iets weten op jorienvdbergh@gmail.com. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!

Groetjes,
Jorien

Saint Patrick's Day Bar

Volgens een bepaald vak moeten we zin geven aan ons bestaan. Dit kunnen we onder andere doen door heiligen te eren. Heel toevallig kennen we ook een heel toffe heilige, namelijk Saint Patrick!
Je hebt het waarschijnlijk al door. Volgende woensdag krijgt de winabar een groen tintje en een ierse sfeer. Voor deze gelegenheid mag Guiness ook niet ontbreken!
Dus woensdag 12 maart is er Saint Patrick's Day Bar in het RC onder alma 3 !

Tot dan,
Barteam

De muur

Wat wanneer de koele bries
In de kiem gesmoord wordt,
En jank, beukt en huilt
Waar die door de landerijen blies?

De stalen vestigingsmuur
Werd neergepoot als een adelaar
Wilde klauwend met zijn schaar,
En de dagen werden guur

Het roest van de regen
Verzwolg al het mooie,
Gedaan met schoonheid en vreugd
Waar zijn alle wegen

De kilte van het staal,
Het schuren van het roest,
Het verdwalen in een gevangenis,
Allemaal zo banaal

Mattia

Lenteconcert!

Het jaarlijks Lenteconcert van Wina is intussen een begrip geworden, een rots van Cultuur in de branding van Wina. Daarom presenteert Cultuur dit jaar (uiteraard i.s.m. OWG) een nieuw, spetterend Lenteconcert op donderdag 20/03 vanaf 20u in de PDS (Pieter De Somer aula).
De traditionele formule wordt behouden: we wisselen optredensvan Wina's beste muzikanten af met uitreikingen van de Gouden Krijtjes aan de proffen.
In de pauze tussen de twee delen is er een uitgebreide receptie (gratis!) voor alle aanwezigen!

Voor de leken onder ons: elk jaar worden de Gouden Krijtjes uitgereikt aan proffen en assistenten van het jaar die op een of andere manier hebben uitgeblonken. De (negen) categorieën dit jaar zijn:
Beste prof natuurkunde
Beste prof wiskunde
Beste prof informatica
Beste assistent natuurkunde
Beste assistent wiskunde
Beste assistent informatica
Prof met hoogste aaibaarheidsfactor
Hyperactiefste prof
Prof met de beste cursus

U zal ook zeer binnenkort mogen stemmen over wie er met deze gouden krijtjes mag gaan lopen!

Tot op hét cultuurevenement van het jaar,
Cultuur

Bedrijvendag

Op maandag 10 maart 2008 organiseert Wina in samenwerking met de andere wetenschapskringen opnieuw haar bedrijvendag. Jullie krijgen de kans om rechtstreeks met verschillende bedrijven in cont(r)act te komen.
De bedrijvendag gaat door in de bibliotheek van 12u tot 16u. De bedrijven die deelnemen aan de bedrijvendag krijgen net als elk jaar een CV-boek aangeboden met CV's van de studenten van onze faculteit. Om opgenomen te worden in het CV-boek stuur je je CV in via http://cvboek.scientica.be/, en dit voor 22 februari 2008!

Dé 70-80-90 TD

Liefste winezen,
Eindelijk is het dan zover, een TD! Meer nog, het zal niet zomaar een TD zijn, maar een heuse 70-80-90 dubbel TD met onze filosofische vrienden van NFK. Ook kan je er van op aan dat DJ Volder de stukken er vanaf zal laten vliegen (hopelijk wel niet letterlijk). Allen die een knallend feestje willen beleven en eigenlijk ook alle anderen moeten dus zeker op 11 maart afzakken naar de Albatros, vanaf 22u! We zien jullie daar!
Mensen die graag hun kot, keuken, ramen, deuren, auto's, fietsen of privéjets behangen met affiches mogen er natuurlijk altijd enkelen komen oppikken op de winagang.

Met vele groeten,
GAK


NIEUWE Cultuurwedstrijdjes - tweede semester

Na succesvolle wedstrijdjes in het eerste semester, gaan nu twee nieuwe cultuurwedstrijdjes van start. De wedstrijden gaan over poëzie & tekenen. Zie hieronder en op de winasite voor meer details!
Cultuurwedstrijd poëzie
Een inzending bestaat uit een (zelfgeschreven) gedicht (alles behalve proza mag) van max. 1000 woorden, liefst elektronisch ingeleverd. Iedereen mag zoveel inzendingen insturen als hij of zij wilt.
Deadline voor inzendingen is zaterdag 10 mei.
De winnaar krijgt 2 cinematickets; deze wordt bekendgemaakt in de week van 17 mei.

Cultuurwedstrijd tekenen
Een inzending bestaat uit (zelfgemaakte) tekening. Hier ben je volledig vrij in: alles dat grafisch is dat volledig zelf gemaakt is, mag. Hieronder valt dus bijv. een handgetekende tekening (op papier), een tekening op de computer, een logo door jezelf ontworpen, ... Iedereen mag zoveel inzendingen insturen als hij of zij wilt. Dit mag je inleveren op de Winagang, of electronisch (probeer onder 1,5 MB te blijven). (Je tekeningen inscannen mag dus.)
Deadline voor inzendingen is zaterdag 10 mei.
De winnaar krijgt 2 cinematickets; deze wordt bekendgemaakt in de week van 17 mei.

Cultuur

OWG organiseert: LaTeX-les voor beginners

Op woensdag 12 maart 2007 organiseert de Wina OnderwijsWerkgroep een LaTeX-les voor beginners. De les gaat door van 19u tot 22u in PC-klas G en is bedoeld voor studenten informatica of natuurkunde die graag willen leren werken met LaTeX voor werkjes, eindprojecten e.d.
Verschillende leden van OWG geven individuele hulp. De les is niet bedoeld voor studenten 1e bachelor Wiskunde die dit semester een vak over LaTeX hebben. Niet-Wina-studenten zijn welkom, maar Winezen krijgen voorrang. Inschrijven is verplicht, mail naar steven.waelbers@student.kuleuven.be
Bij overinschrijving kan er een extra les komen op een andere datum. Je mag ook iets laten weten als je op 12 maart niet kan, maar wel geïnteresseerd bent voor een andere datum.

OWG

Standbeeld van Venus

Het was op een dag, een mooie dag,
Toen de wolken niet meer huilden
En de elfen zich niet verschuilden,
Het gebeurde door een zachte lach

Het was op een nacht, een mooie nacht,
Toen de nachtbloesem bloedend ontlook
En de liefde bedreef met de stervende spook
Dat vanmorgen de dag had gebracht

Het was wanneer het ivoren standbeeld
Haar lippen krulde tot een lieflijke lach
En ondanks haar monumentale gezag,
De kleinste ziel tot smelten dreef

Het was die ochtend toen ze zongen
Dat de kleine ziel naar boven viel,
Omdat hij niet weer naar onder wilde
Is hij aan een gedicht begonnen

Mattia

De avonturen van de redactieschildpad...


Deze week is de redactieschildpad uitgerockt en gaat dan maar de 70-80-90-tour op...

EigenDrankCantus

Commilitones!

We zijn inmiddels al aan de voorlaatste officiële Wina-Cantus van dit jaar belandt! En zo wordt het dus ook tijd om onze schachtjes te ontgroenen! Hoe dit allemaal zal verlopen moeten jullie zelf maar eens komen bekijken op maandag 17 maart.
Omdat we normaal gezien streng zijn op het meebrengen van eigen drankjes, gaan we dat voor een keer eens door de vingers zien. Iedereen brengt gewoon mee waar hij/zij zin in heeft. Let wel: we voorzien zelf geen drank!
Plaats van het gebeuren is de Pavo in Heverlee en voor de gelegenheid verlagen we de prijzen naar 3.5 euro voor leden en 4.5 euro voor niet-leden. Omdat er niet oneindig veel mensen in de zaal kunnen, werken we dit maal weer met kaarten. Reservaties en kaarten op de gang of via cantus@wina.be.

Jochen, Toon, Jeroen

Galabal der Marginalen

Altijd maar studeren, lessen volgen, projecten maken... Het leven van een student is bikkelhard. Logisch dan ook dat menig student soms droomt van een ietwat 'simpeler' leven als boer Jef, zwerver in Parijs of Jerre-lookalike...
Gelukkig is jullie favoriete studentenkring WINA er weer om deze droom waar te maken met een heus Galabal der marginalen! Ga dus deze week shoppen in je dichtstbijzijnde kringloopcentrum, plunder je grootvaders kleerkast of vraag je lokale zwerver vriendelijk of je zijn broek niet eens een weekje mag lenen. Trek je buit aan in een combinatie naar keuze en begeef je op woensdag 19 maart onder ALMA 3 omstreeks 22u. De persoon met de beste outfit wint een fantastische prijs!

Barteam

Van Buitenaf

Ontbijt aan bed met de paashaas

Zit je op Cité, Thomas Morus, Johannes of Pius X en zie je het niet zitten om weeral 10 minuten vroeger op te staan om te ontbijten? Wij hebben de oplossing: een heus paasontbijt speciaal voor jou aan bed geleverd!
Op woensdag 12 maart komt de paashaas bij jou langsgehuppeld voor een luttele 4 euro. Hoe krijg je hem bij jou? Wel, stuur een mailtje naarpaasontbijt2008@gmail.com met daarin: locatie (kot, blok, gang, kamer), aantal personen, uur (tussen 7u30 en 11u00) en voorkeur van drank (chocomelk, fruitsap of koffie).
U werd nog nooit zo goed wakker!

Paasontbijt met spek en eieren in de waag

Bevindt jouw stulpje zich helaas iets te ver van Alma 3 om ontbijt op bed te krijgen? Niet getreurd, je kan 's morgens (ook tussen 7u30 en 11u00) nog steeds komen aansterken in Alma 3 voor dezelfde 4 euro, maar met de surplus van spek met eieren. Geloof ons: je zal wakker zijn!
Reserveren kan wederom door een mailtje te sturen naar paasontbijt2008@gmail.com (dan ben je zeker van een volledig ontbijt) maar is niet verplicht.

De Paashaas (paasontbijt2008@gmail.com)

Vlaamse Kermis

Nostalgie naar vroeger? Die tijden op de schoolfeesten waar je mama en papa lekker liggen te lurken aan een zwaar biertje in de Bodega-tent terwijl jij met je gekregen centjes wat eendjes gaat vangen, met ballen naar slecht gestapelde blikken smijt, je kans waagt op de sjoelbak en waar iets verder in de wei een schijt-je-rijk bezig is? Al dit leuks komt naar jouw toe tijdens de namiddag van 12 maart op de campus en de weide ernaast. Bodega met zware bieren en eettentje zullen aanwezig zijn net als een hele hoop volksspelen en als kers op de taart een schijt-je-rijk met prijzen van flatscreen-tv tot dvd-speler. Wil je hier je kans wagen dan kan je voor 3, één van de 600 vakjes bemachtigen vanaf maandag in Alma 3. Plezier gegarandeerd.

Enkele enthousiastelingen

De 20 dagen van Doc's!

Hoera! Dit lezende bent u, eigenste lezer van de Winagenda, een bijdrage aan het leveren waarvoor oprechte dank- aan de overwinning van 1e master geneeskunde in Medica's interjarenspel! (In het kader van de beroepsethiek moeten wij u wel wijzen op mogelijk risico's van dergelijke leesactiviteiten, met als frequentste een verrekking der musculus sternocleidomastodeus).

Tevens bent u bij deze van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen in de Brusselsestraat 246 en mee te vieren met de bijna-drie-weekse festiviteiten ter gelegenheid van 20j Doc's Bar, origineel geheten "de 20 dagen van Doc's"! (!Ook hier weer dienen wij u te waarschuwen, en wel voor verdachte individuen die zichzelf associren met een Roze String en bij tijd en wijle de bizarre slogan 'Tegen competitie, tegen gatlikkerij' scanderen!)

Tot dan...en pas op uw ondergoed!

Delphine in naam van 1e Master Geneeskunde

LOKO Sport Presents 40e STUDENTENMARATHON

Op 19 maart 2008 wordt de studentenmarathon 40 jaar en dat wordt gevierd met een loop-, wandel- en zoekevenement. Als voorgerecht bieden we een toffe opwarming aan onder deskundige begeleiding.

Bij het hoofdgerecht kan je kiezen uit:
- Het lopen. De traditionele afstanden zijn ook dit jaar van de partij. Je kan kiezen tussen 5 km, 10km of 21 km. Voor elke loper wel een parcours naar zijn of haar zin. Vertrekkende vanuit het universitair sportcentrum maak je kennis met de wijde omgeving van het sportkot en Heverlee. Ook dit jaar is het parcours volledig rolstoeltoegankelijk.
- Het actieve wandelen. Als lopen niet zo echt je ding is, moet je zeker kennismaken met de nordic walking initatie. Je zal wandelen vanuit een heel ander perspectief ervaren.
- De fotozoektocht. Een tocht die je doorheen Leuven leidt en je op plaatsen brengt waar je misschien nog niet bent geweest. Zeker de moeite! Een puike sportieve prestatie zorgt dan voor de kers op de taart.

Een extra stimulans om te lopen kan nooit kwaad vandaar dat we vanuit LOKO Sport opnieuw voor elke loper een startpakket voorzien met voor iedereen die zich op voorhand heeft ingeschreven een welbekende Marathon T-shirt. En kom je bij de 21km als eerste over de streep (mannelijke én vrouwelijke winnaar) dan zal je komende zomer kunnen genieten van een zomerverblijf (8dagen/7nachten) voor 2 personen (half pension) in Hotel Le Panoramic in Chtel (Franse Alpen). Iedere sportieveling krijgt natuurlijk ook het enige echte Studentenmarathoncertificaat. Inschrijven kan je vanaf 11 februari via http://sport.loko.be en doorklikken of kom gewoon de dag zelf naar het Universitair Sportcentrum (Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR)) Tervuursevest 101 te 3001 Heverlee) waar je tot een kwartier voor de start kan inschrijven. De start van onze 40ste editie is tussen 17u30 en 17u45.

Bloedserieus

Jawel studenten en studentinnen, onze enige echte bloedserieusweek is weer in aantocht! Een week waarin duizenden studenten bloed komen geven. De bloedgevers worden natuurlijk weer getrakteerd op een zakje vol lekkers en ander leuks. Deze keer hebben we echter nog een extraatje: iedereen die bloed komt geven maakt kans op een DVD speler of een reis naar Frankrijk!

En dat is nog niet alles! We organiseren een heus Boombal (de nieuwste rage van Volksdansen in Vlaanderen) waartoe de bloedgevers gratis toegang krijgen. Daarnaast verbroedert Medica met LBK via een cantus en spelletjesavond. Voor iedereen dus wat wils! Geef toe: wat houd je nog tegen om te komen?

Allen van harte welkom vanwege het Bloedserieusteam! Kom allemaal zeker een kijkje nemen op onze supersite: www.bloedserieus.be

Data Bloedafnames 10-13 maart
Ma 10/03/08 - Universiteitshallen - van 12 tot 20 uur
Di 11/03/08 - Universiteitshallen - van 12 tot 20 uur
Wo 12/03/08 - Gymnasium - van 12 tot 20 uur
Do 13/03/08 - Gymnasium - van 12 tot 20 uur
Ma 10 Do 13/03/08 - Bloedtransfusiecentrum BTC - van 8.30 tot 20 u

Reduceer je eigen wachttijd tot max. 30 minuten:
- Bloed geven: magda of magdani? Kijk op www.bloedserieus.be.
Bij twijfel mail ons op bloed@rodekruis.be of bel ons op 016/31.61.61.
- Schrijf je in op www.bloedserieus.be ofwww.landbouwkring.be/bloedserieus
Inschrijven is niet verplicht: je kan ook zonder afspraak komen, maar dan zijn de wachttijden wel langer.

Activiteiten
MA 10/03/08 - Spelletjes avond @ LBK Baarr; aanvang: 21 u
(Kasteelpark Arenberg 37)
DO 13/03/08 - Boombal Bloedserieus @ Universiteitshallen; aanvang 20u15
(Dansinitiatie, Boulet en Stygiens; 8 bloedgevers: gratis; Naamsestraat 22)


Een lichtelijk discriminerende, totalitair socialistische visie op het gebroedel uit de westhoek!

Lange tijd heb ik, net als u gewoon gezien, gehoord en niets gedaan, maar dat moet vanaf heden maar eens gedaan zijn. Zij die niet weten waarover ik het heb zullen zodadelijk op hun wenken bediend worden, want ik werk naar een spectaculair statement toe, ik wil echter beginnen met een streepje geschiedenis. Het begon allemaal heel lang geleden, woensdag om precies te zijn, toen LOKO, onze favoriete bureaucratische overkoepeling, een congres organiseerde dat handelde over internationalisering. De conclusie daar was dat we al wel internationaal waren, maar nog niet internationaal genoeg, dit is wel nog simplistisch uitgedrukt, want daar gebruikten ze er veel moeilijkere woorden voor. Bij mij is dit een reden tot protest, want ik vind dat we al meer dan internationaal genoeg bezig zijn. Waar heb ik het over? Die buitenlanders die zich Vlamingen noemen die inmenging zoeken in onze Leuvense studentencultuur. Tegenwoordig gaat men zelfs zo ver dat deze mensen zelfs in hun moedertaal mogen onderwijzen!
Ja beste lezer, ik vond het ook schokkend, maar het is een waarheid als een koe. De inmenging van migranten uit Limburg, Antwerpen, West-Vlaanderen en zelfs Wallonië, waar je al bijna een visum voor nodig hebt, is een vaststaand feit. Lang heb ik mijn oren hiervoor gesloten, maar het is hoogtijd dat iemand er iets aan doet. Deze ongerijmde barbaren zoeken hun toevlucht tot onze beschaafde contreien en wij staan dit zonder boe of bah toe. We klagen over allerhande inbreuken tegen het Nederlands, maar mensen die er niet in slagen medeklinkers uit te spreken mogen nog steeds vrij hun gang gaan? Dt-fouten zijn uit den boze, maar men mag wel onze hoofden bevuilen met onverstaanbaar gebrabbel. De Limburgers ontsnappen ook niet aan mijn gal die ik hier spui, want ook zij moeten maar eens leren dat er een verschil is in tijdsduur tussen het uitspreken van een lange "aa" en de duur van een gemiddelde koffiepauze op het kabinet van onderwijs. Waar gaat onze samenleving naartoe? Dat half Duits gebrabbel had men beter in 1945 ineens mee buiten gekieperd.
In Gent wil men de West-Vlaming maar wat graag buiten en iedereen vindt dat verontwaardigend? Wel ik kan hun daar volledig in steunen. Er gaan stemmen op om professoren een cursus te laten volgen voor ze doceren in het Engels, maar ik heb nog nooit gehoord van West-Vlamingen die een examen Algemeen Nederlands zouden moeten afleggen en dan liefst nog mondeling. Men mag dan nog aan ontwikkelingssamenwerking doen, dit vind ik toch wel echt ongehoord, wat is het volgende? De Walen met plezier centjes geven?
Dan zijn er nog die andere maatschappelijke kwesties, kan iemand die thuis meer contact heeft met varkens en koeien dan met mensen zich wel integreren in onze maatschappij? Laat ons niet vergeten dat onze samenleving toch wel in zekere maten steunt op bepaalde sociale capaciteiten, zoals bijvoorbeeld communicatie. Tenzij men een draagbare ondertiteling uitvindt, zie ik dit euvel niet onmiddellijk van de baan geveegd worden. Dan zijn er nog maatschappelijke aspecten die een biologische inkleuring krijgen, namelijk de voortplantingscyclus. Stel u eens voor dat de gemiddelde West-Vlaamse boeren pummel zijn zaad komt planten in een onschuldig en onwetend Brabants meisje. Willen wij onze Brabantse trekpaarden laten degenereren tot een West-Vlaams varken of misschien zelf tot een Limburgse vlaai. Iedereen begrijpt wel dat dit te absurd voor woorden is. Daarenboven kunnen we misschien beter zwijgen op de gevolgen van een kruising tussen deze verschillende allochtone bevolkingsgroepen, wat zouden we dan krijgen? Iemand die zijn medeklinkers inslikt en enkel langgerekte klinkers in de mond neemt? Ik leer hier in Leuven één ding, ik was ervan overtuigd dat de Neanderthaler een uitgestorven tak van de mensenboom was, maar ondertussen weet ik wel beter.
Mijn conclusie is simpel, er is maar één oplossing en dat is een muur rond West-Vlaanderen en Limburg. Natuurlijk zou een handelsembargo en een waterstofbom op Walloni ook een must zijn. Dit alles zolang Elio zijn hutje in de zoo van Planckendael maar gewaarborgd blijft. Ja, er is in elk geval nog leven na de splitsing van België, Yves zal nog vele maagbloedingen te verduren krijgen.

Mattia

Spelletje: Nurikabe

KALENDER

Maandag 10 maart
12u00>BedrijvendagCBA
Dinsdag 11 maart
22u0070-80-90-TDAlbatros
Woensdag 12 maart
19uLezing: Marnix Peferoen, Plantenbiologie, Van lab tot schap.ZI
19uLaTeX-lesPC G
20u30Lezing: Tom Tournicourt, Vlaamse overheid als bruggenbouwer tussen economie & landschap.ZI
22uSt-Patrick's Day BarRC
Vrijdag 14 maart
22u00Galabal der WetenschappenZaal Pacem
Maandag 17 maart
20uEigenDrankCantusPavo
Woensdag 19 maart
22u00Galabal der MarginalenRC
Donderdag 20 maart
20u00LenteconcertPDS

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 300 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: Wina Leuven VZW, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee