1 oktober 2007

Woordje van de preses

Liefste Mama,
het is hier leuk in Leuven. Het eten is lekker en ik heb al veel vriendjes en vriendinnetjes gemaakt. Ik heb hele leuke kotgenootjes hier op de Winagang en bij tijden durven de eerste nieuwe studentjes alweer binnenspringen.
Vandaag is het donderdag en pas nu zitten we voor 't eerst zonder warm water. Deze morgen was het dus een beetje een koude douche, maar dat was zeker welkom na de meer dan zwoele kroegentocht van gisterenavond. Wat hebben we toen een dolle pret gehad!
We vertrokken in de Gnorgl bij LBK; dat zijn de bio-ingenieurs, maar ze noemen dat ook wel eens de boeren. Daar kwamen we dus veel grappige boertjes en boerinnetjes tegen die met veel plezier dansten op de tonen van Get Ready. Goed begonnen is half gewonnen! Toen gingen we verder langs de Zak, eigenlijk de Sportzak in 't volledig. Da's de thuisbasis van de sportkotters. Er waren er niet echt veel aan 't dansen, dus daar hebben we dan zelf maar ons beste dansbeentje voorgezet. Simon-de-fotoman heeft behoorlijk wat grappige en grappigere foto's genomen. Daarna gingen we verder naar 't Elixir. Da's gewoon 't hoekje om, eigenlijk in 't zelfde gebouw zelfs. Je vindt daar de beruchte burgies terug. Op de parking lag er al eentje met z'n zatte beentjes in de lucht. Die grenzen toch he.. zo verleidelijk om erover te gaan. Maar amai! 't Elixir was wel heel sjiek vernieuwd. Hoewel ik geen petje op m'n hoofd heb, neem ik het er dan toch maar virtueel voor af! Toch iets dat die burgies kunnen (gniffeldegniffel ;-)). Nadat we de burgies geleerd hadden wat feesten is, trokken we verder naar de Cuythoek. 't was daar zowaar 'n feestje van Merkator, de geograafjes. Zoals het een gezellig wetenschapsverband als Scientica betaamt, was er ook volk van de overige kringen (Bios, Geos, Chemika en wijzelf-Wina natuurlijk) aan 't meefeesten. Oeh-oeh! De Connemara! De avond meteen volledig goed! Met nog wat dappere musketiers fietsten we verder naar Docs, het centrum van Medica-feest.. maar er zat nog maar 3 man, en 't was nog maar 3 uur! Foei-foei Medica.. Toch lieten ze ons nog binnen. Een van onze schachtinnetjes heeft toen nog veel boeiende feiten over haar al-dan-niet-privé leven onthuld. Ik ga uiteraard niet verraden wie 't is, maar toch een kleine hint: haar naam begint met H en eindigt op anne. En 't feitenverslag staat op de gsm van een andere eerstejaars wiens naam eindigt op n en begint met Too. Genoeg gedocst, we trokken verder richting Pavlov en daarna nog naar Letteren. Op straat kwam ik zowaar nog onze krico en ondervoorzitter van Loko tegen. Da's de charme van Leuven he: voor je 't weet ken je overal veel toffe mensen!
Voor de kroegentocht was er nog een hele leuke jenevervoetbal en de dag daarvoor een spelletjesavond, en daarvoor een plezante presentatie van Wina en een bezoekje aan de campusCuDi en de dag daarvoor zaten we samen op d'ouw markt en daarvoor hebben we samen gegeten in Alma 3 en daarvoor hadden we een toffe rondleiding en daarvoor wat meer en minder saaie inleidende woordjes voor 't nieuwe jaar en deze zin is veel te lang en ik vertel alles precies achterstevoren en ik gebruik teveel "en" en nu komt er een punt.
Liefste mama, 't is al druk geweest. Maar 't is gelukt: we zijn vertrokken & we zijn goe bezig! Ik kwam, ik zag dat het goed was, en we overwonnen allemaal samen!

Groetjes van je liefste kapoen,
Thijs

Verrassing in het donker

Het ideale moment om je angst voor het donker te overwinnen.
We vertrekken donderdag om 20u aan de winagang onder bescherming van enkele dappere EJW’ers die enkele (al dan niet) aangename verrassingen voor jullie in petto hebben.

EJW

Fotozoektocht

Ken je Leuven nog niet zo goed? Of wil je de interessante hoekjes van Leuven waar je nog nooit geweest bent toch leren kennen? Of wil je gewoon testen hoe goed je Leuven nu wel echt kent?
Wel, dan is een fotozoektocht iets voor jou! En dan heb je geluk, want maandag 01/10 organiseert Cultuur er een!
Deze begint aan Alma 3 om 20u, neemt je in een lus door het stad, en eindigt ongeveer 3 uur later opnieuw bij Alma 3 (met uiteraard de nodige pintjes-stoppen tussenin op bijv. de Oude Markt...).
Deze activiteit is uiteraard voor iedereen (die Leuven wil leren kennen) - dus ook ouderejaars, moesten zij mee willen doen (en als ze vorig jaar de fotozoektocht niet al hebben meegedaan).
Achteraf verzorgt EJW een lekker warme chocomelk om je terug op te warmen!
Afspraak dus om 20u aan Alma 3 op maandag 01/10!

Cultuur

RichtingT-shirts

Heb je ze ook al gespot, de nieuwe richtingT-shirts?
Naar goede gewoonte hebben we weer 3 versies: eentje voor Fysica, eentje voor Wiskunde en eentje voor Informatica, en dit allemaal in een vrouwen- en mannenmodel. Ze zijn verkrijgbaar aan €7 voor leden (€7,5 voor niet-leden). Als je nog een exemplaar wil bemachtigen mail je best even naar inge@wina.be.

Melancholie

Terwijl de waterzon wazig schijnt,
En de bomen nog wenen,
om wat eerder was geweest,
kwijnt de eenzame ridder
verbeten en gevangen langzaam weg,
maar de wind zal blijven
waaien naar de zon,
die zal blijven schijnen
De vergankelijkheid der zaken,
In samenvloei met de vloed
Der gebeurtenissen
Blijkt onstuitbaar te zijn
Gevangen in zijn harnas
Geweven uit intriges
En overpijnzingen,
Kwijnt de ridder weg

Openingscantus

Commilitones,
Het academische jaar is al een week bezig, hoog tijd dus om ook het nieuwe cantusjaar plechtig te openen. Naar goede gewoonte doen we dit met een onvervalste openingscantus. Dinsdag 2 oktober zullen we “Ons Huis” ombouwen tot het decor van deze heuglijke gebeurtenis. Het Io Vivat zal weerklinken omstreeks 20 uur, maar kom zeker iets vroeger, want onze openingscantussen zijn ook vrij bekend bij mensen buiten Wina. Het belooft dus een drukke maar gezellige bedoening te worden, zorg dat je er zeker bij bent!
Voor de eerstejaars wordt er om 18.40u afgesproken aan Alma 3 om daar samen iets te eten en dan gezamenlijk door te rijden naar Ons Huis. Zij die niet mee gaan eten zijn, worden daar dan om 19.15u verwacht. De schachtenmeester zal dan een woordje uitleg geven over de cantus, over wat je wel en niet mag doen enz…
Voor de codexlozen en pintlozen: voor de cantus zullen jullie nog de mogelijkheid krijgen om deze twee gaten in je leven op te vullen.
Dus, samengevat geeft dit:
Wat? Openingscantus
Wanneer? Dinsdag 2 oktober om 20.00u
Waar? Ons Huis, Goudbloemstraat 28
Hoeveel? 8/9/3,5 (Leden/Niet-leden/Water)
Eerstejaars? 18.40u aan Alma 3 of 19.15u aan Ons Huis

Prosit ende schol
Jochen, Toon en Jeroen

Verkoop

Voor de schachten die zich nog een tikkeltje meer willen amuseren is er de schachtenverkoop: je komt dan verkleed naar de Winabar en daar moet je dan een paar leuke opdrachtjes doen (ook hier word je zeker niet vuil), waarna je per opbod verkocht wordt aan een ouderejaarsstudent. Gedurende 1 week (dus tot voor de doop) moet je hem dan “gehoorzamen”: Je kopers verzinnen originele opdrachtjes om jullie te laten doen (bv. Tijdens de les, de proffen zijn dit al lang gewoon) om die week voor jou en je jaargenootjes nog plezanter te maken. (Ook hier binden de kopers er zich aan geen ongewenste intimiteiten of mensonterende opdrachten te geven. Ook hier heb je altijd zelf het recht op gegronde basis een opdracht te weigeren: ze kunnen je bijvoorbeeld niet verplichten om lessen te missen. Bij eventuele problemen kan je ook altijd bij mij terecht.)
De verkochte schachten maken kans op de titel Schachtenkoning of Schachtenkoningin der Winezen 2007-2008 en moeten bijvoorbeeld geen bier meer schenken op cantussen…
Bovendien is de doop gratis voor verkochte schachten.

Schachtenmeester Jeroen











Doop

Zoals jullie waarschijnlijk al weten worden de eerstebachers die voor het eerste jaar in Leuven zitten gedoopt. Deze traditie wordt uiteraard ook door jullie faculteitskring WINA in stand gehouden. Misschien denk je nu al op voorhand: Nee, zo’n doop is niets voor mij., maar een groot probleem is echter de negatieve publiciteit omtrent een doop. Je hebt misschien de film Ad fundum gezien en waarschijnlijk heb je ook al wel de wildste verhalen gehoord over allerlei beestachtige en mensonwaardige dopen met soms fatale gevolgen. Het moet echter gezegd dat deze verhalen door de jaren heen aanzwellen en niet elk verhaal even betrouwbaar meer is. Dat de oorzaak van het merendeel van incidenten op een doop te wijten valt aan een (overmatig of onverstandig) gebruik van alcohol is ook geen groot nieuws voor jullie, denk ik. Daarom komt er bij onze doop geen druppel alcohol aan te pas.Dat er een groot verschil is tussen de doop bij een studentenclub (waar de nadruk op zuipen ligt) en een faculteitskring (zoals Wina) is wel duidelijk. Bij ons staat het plezier voor iedereen op de eerste plaats.
Je hoeft dus geen schrik te hebben voor de doop. We garanderen jullie namelijk het volgende:

- In tegenstelling met veel andere kringen is onze doop volledig alcoholvrij
- Geen seksistisch gedoe (je moet dus niet naakt rondlopen)
- Geen dierenmishandeling tijdens de doop
- Het onvoorwaardelijke recht van schachten om opdrachten te weigeren.
- Er wordt rekening gehouden met mensen met allergie/bril/lenzen en andere medische afwijkingen
- Voldoende veiligheidsvoorzieningen en het aanwezig zijn van een EHBO

De schachtenmeester staat in voor de goede opvolging van de hierboven opgesomde puntjes. Daarom wordt er verwacht dat zowel de dopers áls de gedoopten de schachtenmeester gehoorzamen. Hierdoor hebben de mensen die zich laten dopen er nooit spijt van (vraag maar aan jullie peters/meters die jullie binnenkort toegewezen krijgen).

Doop: woensdag 17 oktober
Nu even een woordje over de doop zelf: deze bestaat uit 2 delen: een binnendoop en een buitendoop.
De binnendoop begint rond 14u (we spreken af om 13.30 aan de Winagang), en dit is het “vuile” gedeelte. Je wordt besmeurd met ketchup, mayonaise, ... Gedurende dit deel word je ook in groepjes verdeeld waarin je samen opdrachtjes moet doen. (De doop is vooral een sociaal gebeuren.) Bij dit gedeelte zijn slechte kleren vereist. De binnendoop duurt tot ongeveer 17u. Daarna krijg je de tijd om jezelf te wassen en propere kleren aan te doen, waarna we gezamenlijk naar Alma 2 gaan eten, het uur deel ik je nog wel mee.
Na het avondmaal begint de buitendoop (zeker niet minder leuk dan de binnendoop): je wordt opnieuw in groepjes verdeeld, en dan ga je samen met enkele dopers Leuven “onveilig” maken. Je zult hier enkele ludieke opdrachtjes moeten doen (ook hier worden dezelfde regels gehanteerd als hierboven). Je wordt in dit deel niet meer vuil en mag dus gewone kleren aandoen.
Omstreeks 22u volgt dan het officiële doopritueel, waarbij je een gelofte moet afleggen. Hierna krijg je dan een doopakte, een WINA-dooplint (dat je bv. kan dragen op cantussen) en een verrassing. Daarna is het doopbar in het RC waar om middernacht de uitslag van de verkiezing van schachtenkoning en koningin wordt bekendgemaakt gevolgd door een gratis vat. Om de onkosten te dekken van de doop vragen wij wel een milde bijdrage van 5€. (voor verkochte schachten GRATIS)

Schachtenmeester Jeroen




Inschrijven

Je moet je voor dit alles wel inschrijven: Het makkelijkste is door mij te mailen op schachtenmeester@wina.be of jerre@wina.be. Een standaard invul-mail vind je hieronder. Maar desgevallend kan je ook een papiertje afgeven aan iemand van EJW, mijzelf of aan iemand anders op de Winagang.
De lessen van woensdagnamiddag 17 oktober zal ik in overleg met professoren en assistenten verplaatsen, zodat jullie niet moeten brossen.
Vragen mogen nog altijd gesteld worden via mail of persoonlijk, zie hierboven.
Ik hoop jullie allemaal massaal te zien, want een goede, toffe doop kan enkel door jullie massale belangstelling en enthousiasme.

Ik, Schacht ______________________ heb bijgevoegde brief gelezen en schrijf mij in voor de doop op woensdag 17 oktober en laat mij wel/niet verkopen op woensdag 10 oktober. Ik verklaar hierbij de verbintenis aan te gaan om tijdens de doop te gehoorzamen aan de beslissingen van schachtenmeester Jeroen. Emailadres: ______________________
Allergiën: ______________________.Astma:__.
Bril of lenzen: ______________________
Andere medische opmerkingen of afwijkingen: ______________________

Schachtenmeester Jeroen

Openingsbar

Na een week lang wachten is hij er eindelijk: De grote openingsbar!
Kom dus uit je kot en ga woensdag vanaf 22u naar De Moete en babbel terug bij met uw vriendjes, drink een goe pintje en vertel de eerstejaartjes al uw straffe verhalen.
Om die avond ook nog wat straffe verhalen te cre/"eren komt er ook een gratis vat! Dus tot woensdag in de Moete!

Barteam

CuDi

Na een week kamperen op de campus is de cudi volgende week terug in onze oude vertrouwde cudikelder. Deze kan je vinden onder blok 4 op Arenbergpark/cité. (Voor een plannetje zie cudi.wina.be)
Sinds vorige vrijdag kan je ook je cursus online bestellen, dit doe je via de website, cudi.wina.be. Je inloggen met je lidnummer of met je emailadres en bestellen wat je nodig hebt. Daar kan je ook zien of je bestelling reeds in onze rekken ligt. Bestellen is een voordeel, zo weten wij wat jullie nog nodig hebben en wat we nog bij moeten gaan halen. Het is voor ons allen gemakkelijker.
Maandag zal je bij ons terrecht kunnen tussen 12u en 14u.
Heb je nog geen lidkaart? Geen probleem, vul je voorinschrijving in op inschrijvingen.wina.be en dan kan je tijdens de cursusdienst verdergeholpen worden.

Uw CuDiteam





EJ-weekend

Op woensdag 19 september in het jaar des Heere 2007, zochten onze vertwijfelde gezichtjes hun weg in het station van Antwerpen-Centraal. Snel werden we van onze queeste verlost, toen we die vier magische letters zagen: W,I,N en A. Hun EJW stond ons op te wachten om ons naar de kampeerplaats te brengen. Er wachtte ons een weekend vol verrassingen en plezier.
Het ijs werd snel gebroken door enkele vermoeiende en hersenslopende kennismakingsspelletjes terwijl warme zonnestralen neerdaalden op onze (goddelijke) lichamen. Dit weekend werd duidelijk zelfs door de weergoden gezegend.
Al gauw kwam er een domper op de sfeer in de vorm van een angstaanjagende mededeling. De uitbundige sfeer zou plaats moeten maken voor een pré-curriculaire niveaupeiling. Na de test was de moraal ver onder nul gezonken en zochten we, op enkele personen na, medestudenten in ons falen op de test.
Na een vullende maaltijd en een uitdagend spel weerwolven kwam een “assistent” de resultaten van de test meedelen: 0, 0, 1, 1, 3, 0, 2, etc. Het werd haast te erg voor woorden, maar het ideale woord werd toch gevonden, namelijk “Tsjernobil”.
Hierna werden we omstreeks 22:00 uur al in ons bed gelegd met de mededeling dat het morgen een zware dag zou worden. Gelukkig kwam het volledige presidium omstreeks 23:00 uur in vol ornaat ons uit bed halen. Het winalied bulderde door de gangen, vergezeld van het geroffel van geïmproviseerde trommels.
De volledige test bleek een eerste van de waarschijnlijk vele grappen die wij “schachten” zullen moeten ondergaan. Vele mama’s, papa’s, vriendjes en vriendinnetjes konden via sms gerust gesteld worden. De doemscenario’s van afhaken mochten gelukkig terug de kast in.
De rest van de avond werd opgevuld door een sfeervol kampvuur met warme chocomelk en glühwein, vergezeld door enkele meezingers.
De volgende ochtend, nadat we veel te vroeg uit ons bed kropen werd onze voormiddag gevuld door weer enkele “perfect” voorbereide en uitgevoerde pleinspelen, het was toch dolle pret!
In de namiddag een klassieker: “EJW tegen allen”. Voor het opsommen van de opdrachten is dit de plaats noch de tijd, maar de foto’s spreken boekdelen en camera’s zijn er genoeg! Misschien toch enkele hoogtepunten:22 mensen over een koord krijgen, 66 interessante weetjes verzamelen, mensen in bloot bovenlijf wiens tanden worden gepoetst, reclame voor Franse wc’s, op hol geslagen pinguïns en intense schrijf-, teken- en massageopdrachten. Hoe zal het aflopen?

Een schachtje

Vervolg EJ-Weekend

Ondertussen is de afloop bekend en ook deze is zo ongeveer een klassieker geworden: EJW in de kan! En zo ware het, een zalige cantus die voor de gemiddelde EJW’er gepaard ging met een uitgebreidere jaarzang en een leutige straf. Onze arme Babs is na één deel afgedropen, maar de rest van onze aanwezige eerstejaarswerking heeft kranig volgehouden.
Maar goed dat we dit gedaan hebben, want blijkbaar hebben we een bende schachtjes om trots op te zijn. Ze begonnen gespannen en ingetogen aan de cantus maar naarmate de avond vorderde, werden de keeltjes steeds verder open gezet. Bladzijden werden gescandeerd, bier en opvallend veel water (bij EJW) werd vlot gegoten. Om het op zijn zwartebruine biers te zeggen “ik weet niet hoe ik het anders zeggen moet, maar ons schachtjes deden het verdomme goed!”
Die nacht werd elke vierkante meter gebruikt als slaapplaats en de ochtend bracht ons een chaos aan slaapzakken, suffe kopjes en katers, het ultieme bewijs van een geslaagde avond. Iedereen was moe en geradbraakt, maar we kunnen allemaal terugblikken op een geweldig eerstejaarsweekend. Niemand zal me ongelijk geven als ik zeg “het was gewoonweg zalig”!

EJW

affiche uso





Spelletje: Slitherlink

Maak 1 grote kring, waarbij aan een vakje juist zoveel randen gebruikt mogen worden door de lus als aangegeven door het cijfer in het vakje. Als er niets staat, is het 'vrij te kiezen'.
Succes!
slitherlink


KALENDER

zondag 30 september
20u00Kampvuur EJWArena
maandag 1 oktober
12u-14uCudiCudikelder
20u00FotozoektochtAlma 3
dinsdag 2 oktober
18u40Samen eten in Alma 3Alma 3
19u15Vertrek naar cantuszaal voor cantusinleidingAlma 3
20u00Openingscantus: Io VivatOns Huis
woensdag 3 oktober
22u00OpeningsbarMoete
dinsdag 9 oktober
Peter- en Meteravond de Waag




Wekelijks blaadje van studentenkring WINA gedrukt op 400 exemplaren en verspreid onder de studenten wiskunde, informatica en fysica. Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in-en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be
V.U: VZW Wina Leuven, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee