20 februari 2006

Editoriaaltje
"Daar stond ze,
met haar mond vol gelige tanden,
haar paardenstaart vrolijk heen en weer zwiepend.
Ze ging door haar knieën voor mij,
en ik,
ik besteeg haar met het grootste gemak,
daar gingen we dan,
ik & mijn merrie..."
Gerard Jolig

Woordje van de preses

Een nieuw semester met Wina. En we hebben weer het een en ander te bieden. Om het in één woord samen te vatten: CudiBarFotoboekCantusMaffiaweekSneeuwreisTDVertegenwoordigingSportWinagendaCultuurLenteconcertGalabalEJWBedrijvendag en ik ben waarschijnlijk nog wel wat zaken vergeten. Bovendien staan we altijd open voor suggesties en commentaar. Je kan ook steeds een activiteit met je jaar organiseren, deels gesponsord door Wina.
Vergeet niet: Wina is niet het presidium, jullie zijn Wina!

Steven, tot uw dienst.
En Domi... ook!

CudiCudiCudi. . .Cudi

Beste dames, heren en anderen...

Cudi presenteert met trots Cudinsdag! Deze zal plaatsvinden op 21 februari van 11u30 tot 15u30, in de cudikelder. Dan kunnen alle mensen die al gereserveerd hebben rustig binnenkomen en maken deze kans op een verrassing.
Alle cudieren zullen tot uw dienst staan en u bedienen met de u welbekende cudiglimlach!
Wees welgekomen!

Anneleen, Lies, Els,Tim, Jan en Tias

Cocktailbar

Zoals de naam al zegt... Cocktails ! Tropische cocktails, lekkere cocktails, sterke cocktails, voor ieder wat wils. De bar zal iets vroeger openen dan anders om de mensen die gaan bowlen zijn te laven. De vorige bar was goed, deze wordt nog beter, dus kom allemaal nog een keer naar jullie eigenste 'fakbar'.

Maetrab eilluj

Hallo laatstejaars,

Net als vorig jaar geeft Accenture de laatstejaars studenten WINA de kans om hun bowl-kunsten tentoon te spreiden op een gezellige bowling-avond. Die gaat door volgende week woensdag 22 februari vanaf 19 uur in Bowling Center Leuven (Naamsestraat 89). Diezelfde avond kan je ook kennismaken met Accenture en een paar van de mensen die er werken.

Ben je laatstejaars en wil je graag meedoen? Schrijf je dan in door te mailen naar margot@wina.be. De plaatsen zijn beperkt, dus wees snel!
Voor meer informatie kan je steeds terecht bij wim.de.blay@accenture.com, of op www.accenture.be.

Hopelijk tot dan,

Jullie bedrijvenrelaties-teampje,
Jasmine en Margot

EJW sneakt...

Je ziet het goed, ook dit semester gaat EJW eens een uitdaging te gemoed en proberen we de sneak nog eens uit. Maar...
Deze keer gaan we niet zomaar naar de film met vele mensjes... Neen neen en nog eens neen, want de eerstejaars mogen zich verwachten aan een traktatie! EJW houdt van haar ‘leden’ en wil ze daarom met deze geste omarmen en nooit meer vergeten.
Dus iedereen is welkom op 23 februari tegen een uur of 22 aan de kassa’s van de kinepolis in Leuven. Als eerstejaars doe je er mss best aan te wachten op EJW voor het kopen van een ticket... Ouderejaars zijn zeker ook welkom, want EJW houdt ook van hen (alleen ja, anders he ;-)) en mss is het ook leuk om te weten dat Jasmine er ook zal zijn en dat zij minstens 3 zoenen verdient, want ze is jarig!
See you there!
Knuffels,

Lies, Babs, Toon en Mees, ter uwer beschikking als EJW

Bier, Bier, Bier!

Het is weer veel te lang geleden dat we nog eens de kans hebben gehad om onze maag te smeren met dat deugdoende goudgele vocht. Veel te lang geleden dat we nog eens hebben mogen zingen, over geweldige mensen zoals die Lore of Sarie Marais. Veel te lang geleden dat we hebben mogen lachen met de niet zo braven onder ons als ze verwoede pogingen doen om de straffen van onze zedenmeester uit te voeren. Kortom veel te lang geleden dat we hebben mogen cantussen!
Dus gaan we dit zo rap mogelijk doen. We verwachten jullie allemaal op dinsdag 21 februari om 20.00u in de Pavo voor een onvergetelijke cantus en dit alles voor 8 euro(leden) of 9 euro(niet leden). Ook waterdrinkers zijn welkom en die betalen 4.5 euro.
Pinten en codices zullen weer te koop zijn aan de inkom, dus ook de pint/codexlozen hebben geen reden om achter te blijven.

Prosit corona,
Andrew
Senior Wina 2005-2006

Jaaractiviteit eerste bachelors fysica!

Zoals gezegd gaan we met zijn allen na de eerste examens eens iets anders doen dan oefenzittingen. We gaan bowlen!!!
Dit zal doorgaan op woensdag 8 maart om 8 uur. Stuur voor donderdagavond een mailtje naar marreke@hotmail.com dit om de banen te kunnen reserveren en zodat ik u kan laten weten waar we afspreken.

Marijke

14-02

De winkels zijn gehuld in rood, fluweel & roze. De spots op TV prijzen ons cadeaus aan voor onze geliefden & her en der lopen vreemde mannen, enkel gehuld in een lendendoek, pijlen af te schieten naar iedereen. U begrijpt het al, tis bijna Valentijn.
Maar waar komt valentijn eigenlijk vandaan?
Onze redactie heeft het eens allemaal uitgezocht!

Men neemt vaak aan dat Valentijnsdag bestaat ter nagedachtenis aan een heilige die grote waarde hechtte aan liefde en romantiek, en daarom wisselen vele geliefden op deze dag geschenken en liefdesbrieven uit. Het is echter niet helemaal duidelijk waar de oorsprong van deze traditie ligt!

In de officiële Roomse Geschiedenis van Martelaren staan er op 14 februari twee Valentijnen genoteerd.
Eén was een priester, vermoedelijk martelaar gemaakt onder de Romeinse keizer Claudius II Gothicus (268-270 n. Chr.), de tweede was een Bisschop van Terni (een provincie in midden Italië), die in dezelfde periode te Rome de marteldood stierf. Beider "Handelingen" (de geschreven verslagen van hun leven en dood) zijn echter onbetrouwbaar en het niet ondenkbaar dat deze twee personen in feite een en dezelfde waren.
Geen van beiden lijkt overigens enige duidelijk connectie te hebben met geliefden of minnende paren.

Een andere mogelijkheid is de populaire legende van de priester Valentijn, die jonge stellen in het geheim in het huwelijk liet treden. Omdat hij hiermee een keizerlijk decreet overtrad, dat soldaten verbood te huwen - omdat ongebonden mannen betere soldaten zijn - liet keizer Claudius II deze Valentijn onthoofden.

Een meer voor de hand liggende uitleg voor dit beschermheerschap is dat vogels omstreeks 14 februari met paren beginnen. Geoffrey Chaucer schreef al: "For this was on seynt Valentynes day, Whan every foul cometh ther to chese his mate" ("want het was op Sint Valentijnsdag, dat elke vogel een partner kiest").

Andere bronnen associëren brengen de gewoonte van het kiezen van een gezel op Valentijnsdag in verband met heidense tradities, als een overblijfsel van het Romeinse Lupercalia feest. Lupercalia, dat op 15 februari gevierd werd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus (Faun), was een van de belangrijkste feesten van de Romeinse kalender. Tijdens dit louteringsevenement was het de gewoonte voor nog ongehuwde jonge vrouwen hun namen in een grote kom te gooien, waarna de jonge ongehuwde mannen een naam moest trekken. Gedurende de feestelijkheden waren de twee jonge mensen elkaars partner en als er iets moois tussen hen opbloeide, hoefden zij het volgende jaar niet meer aan de trekking mee te doen.
Toen de macht van het Christendom in Europa groeide, begon de kerk dergelijke heidense feestelijkheden te verbieden en werd Lupercalia vervangen door Valentijnsdag.

Het is vermoedelijk een mengeling van die heidense rituelen, Christelijk geloof, laat-middeleeuwse en Renaissance praktijken, 18de en 19de eeuws sentimentalisme en 20ste eeuwse commerciële belangen, waaruit het hedendaagse Valentijn is ontstaan.

Cupido

Verkiezingen

De leden van het kiescomité die dit jaar de verkiezingen organiseren zijn bekend. Dit jaar zullen wij, Steven Vanbriel (voorzitter), Martijn Verellen en Mattias Guns hiervoor zorgen en we zijn van plan dit goed te doen! Je kan ons contacteren op kiescomite@wina.be of Studentenwijk Arenberg 4/002.
Wat houden die verkiezingen nu precies in? Elk jaar wordt een nieuw presidium verkozen dat het volgende jaar het bestuur van Wina uitmaakt. Zij verzorgen dan de activiteiten, cursusdienst en de vertegenwoordiging in diverse raden. Het spreekt voor zich dat dit bekwame mensen moeten zijn. Verder moeten er ook vertegenwoordigers verkozen worden voor de POC's, Departementsraad en Faculteitsraad. Alle studenten uit de winarichtingen mogen hun stem uitbrengen, dus ook jij beslist wie er jou gaat vertegenwoordigen.
Indien je interesse hebt in presidiumwerking of studentenvertegenwoordiging, of wat meer informatie wilt, kom dan zeker naar de infosessie op woensdag 22 februari om 20u in 200N 00.04. Hier kom je veel te weten en kan je al je vragen kwijt.
Dit jaar begint de campagne de week na de paasvakantie op woensdag 19 april 24u. De kandidaatploegen hebben dan een week de tijd om jullie van hun kunnen te overtuigen. Dinsdag 25 april volgt dan het kiesdebat en woensdag 26 april volgt de stemming en de bekendmaking in de bar.
Meer info vind je op http://kiescomite.wina.be.

Jullie kiescomité
Martijn, Mattias en Steven

Studeren in het buitenland

In maart 2006 organiseert de dienst Studieadvies van de K.U.Leuven vier infosessies voor studenten die na hun studies in het buitenland verder willen studeren:

* 6/3/2006: Success in China
* 7/3/2006: Success in the US
* 13/3/2006: Success in India
* 14/3/2006: Success in Japan

Verdere informatie op www.kuleuven.be/studieadvies/buitenland.htm

Qultuur fliqt het weer!

Net zoals het feit dat secondelijm eigenlijk het heelal bij elkaar houdt, zijn er nog meerdere zekerheden in het leven. Namelijk een nieuw semester boordevol culturele hoogstaande hapjes!!
We starten met een luchtig hors d'euvre onder de vorm van het Nederlandse Cabaret Duo Droog Brood. Zij zullen ons op woensdag 15 maart omstreeks 20u00 verblijden op een spetterende voorstelling in Auditorium Minnepoort hier in Leuven! We hebben 15 tickets voor de democratische prijs van 10 euro. Hoera! Vervolgens kunnen jullie genieten van een lichte mengelmoes van kunst op het Leuvense kunstfestival dat doorgaat op 17, 18 en 19 maart: Ithaka! De locatie draagt steeds bij tot de tentoonstelling van kunst voor en door studenten.
Het hoofdgerecht bestaat uit een bedje van zang en muziek overgoten met een pikant sausje van dans, voordracht & gouden krijtjes. Dit alles lekker aan mekaar gebonden door ludieke bindteksten en (als primeur dit jaar) op smaak gebracht met een unieke kunsttentoonstelling. Jawel, een tentoonstelling met fotografische werken, gedichten, tekeningen, schilderijen en wie weet glaswerk, keramiek, beeldhouwen...! *De hoofdrolspelers* van dit hele gebeuren zijn jij en wij, waarbij we jullie artistieke kant direct uitnodigen om ons te mailen. Zit het dansen je in de benen, speel je doodgraag muziek, zing of dicht je? Maak je schilderijen of tekeningen? Heb je een foto die je zelf geweldig vindt? Mail Ons U begrijpt al dat u Wina's Lenteconcert dit jaar niet mag missen! Dit alles gaat door op donderdag 30 maart 2006 vanaf 20u in de PDS. We sluiten af met een exotisch Afrikaans dessertje : het Afrika filmfestival, 21 april tot 6 mei. De besprekingen zijn nog volop aan de gang, maar er zal waarschijnlijk een evenement rond "Afrika en Wiskunde" georganiseerd worden ism de organisatoren van het festival.
En misschien staat er nog een opera op de agenda, of een filmmarathon, of heb jij wel een ander leuk idee...
Kortom, Jan , Jochen, Tom, en Merel zijn te vinden op

cultuur@wina.be!

U speelt online/gratis games! (nog niet?)

Wat speelt een mens zoal online? En vooral, wat kan een mens zoal gratis spelen? Een volledig overzicht is een beetje veel werk - en wie wil betalen voor een telefoonboek-dik Newtonneke, moet maar eens een seintje geven - dus maakte uw niet altijd even nederige dienaar een kleine selectie.
Flash en Java-applets zijn voor de flauweriken onder u - in het overgrote deel van de gevallen hebben ze de diepgang van een net verdampte plas water. Niet geheel ontoevallig verwijs ik u dan maar naar de site van VijfTV. Wie nog wat pseudosociaal contact wil overhouden, kan zich altijd naar het onuitputbaar aantal games op de site van Yahoo begeven. Valt u eerder voor discussies als "Ben je nat? - Nee, ik ben geen dakloze. Jij?", vallen op Jippii.be, verzamelpunt van 14'jarigen (en mensen die zich voordoen als 14'jarigen) genoeg fantasieën in diggelen te slaan. Verreweg de leukste games zijn die van PopCap, die dan ook massaal overgenomen en geplagieerd worden. Wij raden u van harte het Insaniquarium aan, ook met trial version te downloaden.
Een andere optie is freeware - of vaak populairdere, maar op de rand van het legale balancerende abandonware - online-gezette versies van spelletjes die al een aantal jaar niet meer ontwikkeld of verkocht worden. Populaire shooters zijn zo uit de hand gelopen reclamecampagne America's Army, het ook op een kotnetserver te spelen Wolfenstein: Enemy Territory, al blijft ook good old text-based RPG NetHack steeds nieuwe mensen verslaven. Voor wie een paar uur bezig wil blijven, vermelden we nog Liquid War (kom gerust eens testen op de gang), StepMania (uw eigen Dance Dance Revolution - nu nog zo'n dansmat) Linux-adepten apt-getten zelf wel een sucky voetbalmanager of coole tankshooter BZFlag.
Als abandonware vrijgekomen zijn onder andere Grand Theft Auto (I en II, wel te verstaan), Tribes II, en u kan nu ook met scherp/schaap schieten in de eerste twee uitgaven van Worms. Voor de echt obscure spelletjes zoekt u de museumsite van Home of the Underdogs - met meer dan 5000 besprekingen - al schijnen de ratings vaak nogal willekeurig, en valt niet alles te downloaden. Ook over de legaliteit van emulators - speel GameBoy- of andere Segaspelletjes op de pc wordt nog wel eens vruchteloos gediscussieerd.
En dan naar het zwaardere werk: de MMORPG's - Massive Multiplayer Online Role Playing Games, in beter uitspreekbare woorden. Gewone rpg's zijn er genoeg - het jammer genoeg door bugs bezaaide Knightonline, het futuristische maar wat onwennige Anarchy Online, en het "gratismaaromerechtietsaantehebbenmoetjebetalenvooringamegeld" Project Entropia met op zijn minst interessant te noemen eigen economie.
Voor zij die minder zin hebben in flashy graphics: u moet weinig tot niks downloaden voor uiteraard ook overbevolkte webgames Runescape (voor mensen met interesse in mijnbouw en de manieren waarop mensen willen opvallen bij gebrek aan handelchat) en AdventureQuest - gewoon flash-hack'n'slash, maar best geinig voor een tijdje. Wie geïnteresseerd is in wat diepgang, en daar ook wel een beetje tijd in wil steken, raden we WurmOnline aan: een gigantische wereld, die het leven in een primitieve samenleving mooi imiteert: samenwerking is absoluut nodig om te overleven. Alles is door spelers gemaakt, en het hele spel draait dan ook om de gemeenschap. Mensen die ermee willen beginnen, geven best een seintje.
Wie nog minder grafische eisen stelt kan ook volledig text-based aan de slag. Naast verdedig-en-ontwikkel-uw-stukje-land-spelletjes als Planetarion, is ook voetbalmanager Hattrick gigantisch populair geworden. Pronkstuk vonden we zelf echter het Belgische Particracy, waar je als leider van een politieke partij stemmen moet ronselen - of blijf je tevereden met de miezerige stemmen die binnengerijfd worden door je persoonlijke idealen?
Voor de sportievelingen onder u zijn er naast de massa's gok- en megascoreachtigen ook nog enkele opties: het grafisch knappe golfspel ShotOnline - hoe beter je speelt, hoe meer XP - en het bij gebrek aan Europeanen soms iets te hard laggende Ultimate Baseball Online. Voor de absolute diehards - en niet alleen sportievelingen - een van de spelletjes waar het hardst over nagedacht is, of nagedacht over moet worden, is er nog het knappe ProgressQuest.
Links naar alle spelletjes zijn mits wat gegoogle makkelijk te vinden - of ook te bezichtigen op de webversie van dit Newtonneke. Who needs Warez, anyway?

Cursus tongzoenen in 10 stappen


Stap 1: Kijk elkaar in de ogen
Stap 2: Alleen als je zeker weet dat je allebei wilt, ga je verder
Stap 3: Breng je gezicht een stukje dichter bij elkaar
Stap 4: Open ondertussen je mond een klein beetje (niet wijd open doen, dan gaan je tanden tegen elkaar kletsen)
Stap 5: Hou je hoofd een beetje schuin, anders botsen jullie neuzen tegen elkaar
Stap 6: Breng je mond langzaam naar de mond van de ander en druk je lippen zachtjes op de andere lippen
Stap 7: Sluit je ogen
Stap 8: Ga met je tong zachtjes langs de lippen van de ander
Stap 9: Zoek daarna met je tong voorzichtig de tong van de andere en streel de andere tong met jouw tong
Stap 10: Blijf doorademen en speel het tongenspel net zolang als je allebei wilt

Cornelia de Columnkabouter en Tante Truus

Dinsdag 21 februari
11.30-15.30CuDinsdagWinakelder
20.00CantusPavo
Woensdag 22 februari
19.00Bowlen met AccentureNaamsestraat 89
20.00infosessie kiescomité200N00.04
21.00Winabar met cocktailsRC
Donderdag 23 februari
22.00Sneak met EJWKinepolis

Koken met Wina : Powerstoemp

Ingrediënten (hoeveelheden zijn voor vier man, maar mogen naar eigen keuze aangepast worden):
- gehakt (500 gr)
- eieren (4)
- prinsessebonen (gebroken) (600 gr)
- aardappelen (400 gr)
- melk (klots)
- bakboter (blok of klots)
- nootmuskaat (naar smaak)
- peper (naar nog meer smaak)
- uien (2)
- geraspte kaas (100 gr)

Bereiding:
Powerstoemp bestaat uit drie paralelle componenten. Voer dus volgende drie taken zo gelijktijdig mogelijk uit
A) Kaasstoemp
Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en zet ze te kook. Giet de aardappels af en plet deze met wat melk, eventueel boter, wat peper en muskaatnoot. Doe er dan de kaas onder zodat deze goed smelt.
B) Eiergehakt
Meng 1 of 2 eieren en een gesneden ajuin (kleine stukjes) onder het gehakt, doe wat bakboter in de pan en bak dan het gehakt. Blijf erin roeren zodat er zich brokjes beginnen vormen. Doe er dan nog 1 of 2 eieren bij zodat er zich tussen het vlees een soort ommelet vormt.
C) Boontjes
Doe wat boter in een pot, laat smelten, stoof nog een ajuin en doe er dan de bonen in. Kruid naar smaak met muskaatnoot en peper. Laat rustig en roerend bakken.

Schep de drie onderdelen op en maak er een mooi hoopje allegaar van op uw bord.
Smakelijk!

!Waarschuwing! Dit voedsel bevat een hoge hoeveelheid energie en kan dus schokken teweegbrengen !Waarschuwing!

Puzzel: Nurikabe

Voor u de volgende volgende volgende Japanse puzzelrage die er staat aan te komen: de Nurikabe. De bedoeling is, maar dat had u wellicht al wel geraden, elk vak wit te houden of zwart te kleuren. Dat doet u als volgt: stel dat verbonden witte vakjes de eilanden zijn in een zee van zwarte vakjes. Dan bevat elk eiland juist één getal, en het aantal vakjes op dat eiland is net dat getal. Alle vakjes met een getal zijn wit, en alle zwarte vakjes zijn verbonden. Tenslotte mogen er geen 2x2-blokken van zwarte vakjes zijn. Verbonden betekent hier overigens enkel horizontaal en verticaal - diagonale verbindingen tellen voor deze puzzel niet mee. Verdere hint: begin eerst eens na te denken over wat eilandjes met 1 en 2 doen. Voor wie het niet goed begrijpt geven we ook een voorbeeldoplossing mee - uiteraard van een andere puzzel.

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA.
Online te vinden op http://winagenda.wina.be/
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in- en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be