3 oktober 2005

Commilitones!

Na alle officiële openingen van het academiejaar volgt ook zeker de opening van een nieuw cantusjaar! De eerste cantus zal doorgaan op 4 oktober en zal beginnen om 20u00 in de zaal waar we vorige keer geëindigd zijn, namelijk Ons Huis. Voor diegenen die deze zaal niet weten liggen, is er een plannetje op de website, of de mogelijkheid tot meefietsen met de kersverse eerstejaars, die om 19.15 aan de winagang vertrekken. Vandaaruit zullen de mensen van EJW jullie tot Ons Huis begeleiden.

- Voor de nieuwelingen: het feit dat je veel liederen niet kent is geen reden om niet af te komen! Ook de zwaarste cantusgangers zijn als leken begonnen!
- Voor de niet-bier-drinkers: geen probleem, niemand is verplicht bier te drinken. Logischerwijs zal je als waterdrinker geen bier moeten betalen.
- Voor de codex-lozen: de codices zijn te koop in iedere cursusdienst. Er zullen ook codices verkocht worden voor de cantus. (idem voor de glazen)
- Voor de eerste jaars: jullie worden oftewel aan de winagang verwacht om 19.15u, of in zaal Ons Huis om 19.30u; Voor jullie volgt een korte uitleg over het cantusgebeuren.

"Wat kost dit allemaal?", zullen jullie je wel afvragen? Wel, leden betalen 8 euro, niet-leden 9 euro. Waterdrinkers betalen de verminderde prijs van 4 euro. Voor een wegbeschrijving kunnen jullie surfen naar de Winasite en dan kijken bij het onderdeeltje cantus.

Io vivat, Io vivat, nostrorum sanitas!
Geniet nu we nog jong zijn, Senior Andrew

Liefste Schachtjes!

Dinsdag 4 oktober is het openingscantus in zaal 'Ons Huis'. Ik hoop jullie daar allemaal te mogen verwelkomen. Omdat de meesten onder jullie waarschijnlijk nog niet goed weten wat een cantus juist is of waar de zaal is spreken we af om 19u15 aan de Winagang. Dan gaan we samen (met de fiets) naar de zaal waar ik voor de aanvang van de cantus zal uitleggen wat een cantus juist is, wat de regels zijn, ...

Voor diegenen die nog niet in het bezit zijn van een codex (verkrijgbaar bij CuDi) zullen we blauwe boekjes voorzien. Ook zal er voor één keer de mogelijkheid zijn om op de cantus zelf nog een codex te kopen, alsook een rasechte winapint, dit aan dezelfde prijs als in cursusdienst.
Moest je nog twijfelen of je komt - hieronder alvast een reactie van een eerstejaars die mee op weekend was. Voor alle duidelijkheid, de levertraan was een grapje, je hoeft dus geen levertraan te drinken.

Jullie schachtenmeester,
Greg

We hadden tijdens het EJWiekent al heel wat verhalen gehoord over de komende cantus, en alle schachten (=eerstejaars) waren dan ook benieuwd naar hun allereerste cantus. Onze schachtenmeester Greg legde ons alle regeltjes haarfijn uit: de 'structuur' van een cantus, wat we vooral niet of juist wel moesten doen, wat de Latijnse termen betekenden... maar vooral dat wij, de schachten, het laagste niveau in de hiërarchie waren: bier schenken voor de ouderejaars, toegedronken worden maar niemand 'hoger' mogen toedrinken, als dom en naïef bestempeld worden...

Na een goede lepel levertraan (bah!) konden we eraan beginnen. En één ding is zeker: het was super! Geen enkele schacht heeft zich niet geamuseerd: de paginanummers roepen, de liedjes meezingen (hoewel je ze nog niet kent), bier schenken, je codex die doorweekt is omdat je hem hebt laten openliggen, bier (of water) drinken, je blaas die bijna springt, de geweldige sfeer, 'in de kan' vliegen als je iets hebt fout gedaan, op of onder de banken en tafels kruipen, dansen wanneer het uitkomt... Maar vooral: je rot amuseren! Dit wou ik voor geen geld gemist hebben!

Inge

CuDi

Beste winezen,

Hier spreekt tot u een medelevend cudier. Vorige week werden jullie door ons eens goed verwend, we kwamen jullie tegemoet en al velen onder jullie hebben hun favoriete boeken en cursussen al onder hun hoofdkussen liggen. Maar natuurlijk moeten ook wij denken aan onze studies en zullen we vanaf nu onze diensten aanbieden op dinsdag van 12u30 tot 13u30 en op donderdag van 13u tot 14u.

Dit zal ook niet meer op de campus kunnen, dus gaan we terug naar ons vast stekje in de Winakelder. Dit is de kelder van blok 4 op Cité, Annapoerna. De komende 3 weken zal het steeds EN dinsdag EN donderdag zijn, daarna zullen de meesten alles wat ze wensen al ontvangen hebben en gaan we om de beurt dinsdag en donderdag onze kelder te beschikking stellen.

Ook vermelden we nog even dat je steeds online kan bestellen. Zo moet je niet voor niets je fiets op, ook al vinden de cudieren een bezoekje om onszelven zeker nooit erg. Vanaf volgende week zullen we ook de nieuwe boeken publiceren in dit blaadje... Hou ons in het oog.

De cudieren van Wina

Heyheyhey hier eejeeweej!!!

Weet je wat? Wij nodigen uit... Oude wineesjes, rotten in het vak, gewone wineesjes, altijd goed gezind en zeker ook nieuwe wineesjes, uniek in hun soort.

Weet je waarvoor? Voor een jeneverbosspel (maandag om 20u30 gang) voor een cantus (dinsdag 19u15 gang) een gezellig samenzijn in de WINAbar (woensdag 22u RC, onder alma 3) en als kers in de cocktail een avond vol spelplezier en cocktailfestijn (donderdag 20u Waag).

Weet je waarom? Niet om de namen te leren kennen, want dat stadium zijn we reeds voorbij. Wel om de kleine leuke verhaaltjes van elkaars verleden te horen en zo iedereen in je hartje te kunnen sluiten.

Weet je nog wat? Wij hopen jullie daar allemaal te ontvangen en jullie geweldige glimlachende gezichtjes te zien. Ook melden we even voor de sport- of laat ons zeggen voetbal-liefhebbers dat er door onze geliefde sportmensjes op woensdag een voetbalmatch gepland is. Deze is om eens te kijken wie er ontzettend veel zin en ook wat talent heeft om WINA (nog) eens aan een overwinning te helpen. Ook supporters zijn welkom, mooie benen, strakke kontjes en heerlijke wineesjes zijn gegarandeerd... Afspraak om 18u20 aan de WINAgang of 10 min later op de piste van sportkot.

Lies, Babs, Toon en Mees, jullie liefhebbende EJWers

GRATIS IMPRO SESSIE ! GRATIS ZEG IK U !

Ben jij de plezantste thuis? Of hou je er gewoon van eens goed te lachen? Dan hebben wij het ideale recept voor u! En dit donderdag 13 oktober in de Waag! Wij bieden jullie namelijk GRATIS een improsessie van Preparee aan! Voor zij die niet weten wie of wat Preparee is, slechts één adres: www.preparee.be!

Iedereen is welkom en dit vanaf 20u, we starten om 20u30.

Op elke Winees past een GAKtiviteit.

GakkAAH!

Al swingend het nieuwe academiejaar in? Het kan! Het mag! Het moet! Op 11 oktober in fuifzaal Albatros! En dit alles aan zeer kindvriendelijke prijzen. Slechts 2,5€ inkom in vvk (3€ aan de kassa)! 'DC004 Crew' zijn de DJ's van dienst. Je kan ook al alles over DJ Rommi, DJ Etnik, DJ RedFace, DJ Jorgen Hanssen en DJ Isa te weten komen op www.djcollective004.be. Wij verwachten u allen vanaf 22u!

uw (feest)varkentjes,
G(reg)A(ndrew)K(urt)S(arah)

Bargangers!

Je raadt het al, deze week is het terug WINABAR! Na het succes van vorige week, kunnen we natuurlijk niet anders dan dit prachtige initiatief verder zetten... voor de rest van het jaar. Iedereen die zich wilt amuseren, een pintje drinken of met jaar- of richtingsgenootjes babbelen is van harte welkom. En alle anderen (als die al zouden bestaan) OOK. Voor zij die dit fenomeen vorige week gemist zouden hebben of juist van een andere planeet komen: de winabar ligt nog steeds onder Alma 3 en opent de deuren om 22u.

En dan zijn er nog degenen die eens graag een bar zouden willen meetappen. Barteam gaat de innovatieve weg op met een nieuw vergoedingssysteem. Als je nu een avondje meetapt (9u tot ong 4u) krijg je van ons ongeveer 13 drankbonnetjes uitbetaald. Hiermee kun je dan per 2 bonnetjes de volgende bars genieten van GRATIS drank. Tijdens de shift kun je je natuurlijk laven aan gratis frisdrank!

U hoort het, tappers worden bij ons in de watten gelegd. Moest je (en/of een maat/matin) interesse hebben, stuur dan een mailtje met "Hey Merel, ik ben wel geïnteresseerd om [vul ev. al een woensdagse datum in] te komen tappen." naar merel@wina.be. Zij geeft je dan alle bijkomende uitleg! Zij die hiervoor opteren, krijgen natuurlijk voorrang voor de eerstkomende tapcursus (meer info volgt). Groetjes en tot woensdag,

Martijn, Leoni, Roderick, Merel, Niels, Thijs, Joeri en Tim
oftewel Mlrmntjt, alias uw barteam.

Doopvergadering

Liefste gedoopte tweedejaars!
Binnenkort is het weer zover en wordt er een verse lading schachten gedoopt. Deze eer valt dit jaar aan jullie te beurt! Ter voorbereiding van de doop is het nu woensdag 5 oktober om 20u in de Winakelder doopvergadering.

Tot dan,
schachtenmeester Greg!

Maandag 3 oktober
20:30JeneverbosspelWinagang
Dinsdag 4 oktober
12:30-13:30CuDiWinakelder
19:30Introductie tot CantussenWinakelder
20:00OpeningscantusWinakelder
Woensdag 5 oktober
18:20VoetbalWinagang
20:00DoopvergaderingWinakelder
22:00-...WinabarRC
Donderdag 6 oktober
13:00-14:00CuDiWinakelder
20:00CocktailspelletjesavondWaag

Verwijlen

Ik zen dees beu
't Is altij' van 't zelfste
Kos ik mer bezinne
dan wier ik ni zo meug

J.

Hier Spreekt Uw Maag!

Ik zou u graag attent willen maken op het betreurenswaardige feit dat u mij gedurende de hele week diepvriesmaaltijden, almaboecht en restjes van thuis hebt laten verteren. Laat mij u daarom 2 eenvoudige recepten uitleggen, zodat ik volgende week toch iets van voedingswaarde binnenkrijg. Ik dank u.

VERSE GROENTESOEP (4 porties | 10 min voorbereiding & 30 min zelfstandig laten koken)

U hebt nodig: Een pot geschikt voor soep van ong 2l, keukenmesje, snijplank, houten lepel en genoeg plastieken dozen zodat je de rest in de frigo kunt zetten.

Ingrediënten: Soepgroenten (kun je in voorgesneden zakjes kopen in allerhande winkels), 1 ajuin (ajuinen kun je 5 weken op een droge plaats bewaren), bakboter

Werkwijze: U snijdt de ajuin zo fijntjes mogelijk terwijl u boter in de soeppot laat smelten (indien u traag bent, wacht dan met het smelten tot de ajuin gesneden is). Ajuin in de pot en onder constant roeren "laten glanzen" (zachtjes laten worden). Opgelet, indien je merkt dat het geheel aan 't aanbranden is, smijt er dan een klein beetje water bij. Vervolgens voeg je er de soepgroenten en een glas water bij. Gedurende een minuut of 5 laten stoven (deksel op de pot, geregeld roeren). Dan neem je de pot van het vuur en vul je hem met kraantjeswater zodat de groentjes ong een centimeter onder water staan. Terug op hoog vuur en water aan de kook brengen. Wanneer water kookt, zorgen dat het niet overkookt en vuur veel lager (maar niet uit) zetten. Gedurende een half uur zachtjes laten koken. Nu en dan eens roeren. Hiervan kun je gemakkelijk 4 keer soep van eten. Opbergen in de plastieke doos / dozen en in frigo zetten WANNEER HIJ AFGEKOELD IS!

SPAGHETTI CARBONARA (voor 2 personen / 2 keer | klaar op 15 min)

Technisch nodig: 1 pot, bakpan, kommetje en houten lepel.

Ingrediënten: beetje bakboter, genoeg spaghetti voor 2 man, 1 ei, 2 dl room, 1 pakje geraspte kaas, 200 gr spek in blokjes en 1 teentje knoflook.

Werkwijze: Zet een pot met genoeg water voor de spaghetti op een hoog vuur. Neem de bakpan, doe er een beetje bakboter in en zet op een niet te hoog vuur. Snij ondertussen het teentje knoflook in schijfjes. Wanneer boter gesmolten is, laat je die knoflookschijfjes gedurende een minuutje bakken (oh-ruik-dat-aroma!); opgelet: dit brandt snel aan! Schijfjes eruit halen, spek erin. Laten bakken zonder te laten aanbakken (vuur mag al uit). In het kommetje doe je de room en het ei. Kloppen tot een egale vloeistof. Kaas erbij doen en een beetje roeren. Wachten tot het water kookt. Spaghetti erbij doen en ong 8 minuten zachtjes laten koken. Sommige mensen raden aan om wat boter/zout/olie erbij te doen om het water niet te laten overkoken. Vuur zachter zetten helpt nochtans ook. Spaghetti afgieten, terug in pot doen en onmiddelijk de inhoud van het kommetje erin kieperen. Naar smaak mag er ook nog wat boter in, maar het spek is al vettig genoeg. De warmte van de spaghetti zal er voor zorgen dat de kaas/boter smelt, wat een mooie kaassaus tot gevolg zal hebben. Spek erbij en direct opdienen. Smakelijk!

SemiKeukenTip: Om de irritatie van de ogen tijdens het ajuin snijden tot een minimum te beperken, kun je je handen nat maken terwijl je snijdt. Iemand heeft me wijsgemaakt dat de irriterende stofjes zich binden met water. Dus ipv het te laten binden met je oognat, kun je je handen opofferen. Deze stinken dan wel een aantal dagen naar ajuin als je ze niet onmiddellijk grondig wast. (nvdr: ook een duikbril of chanteren van medekotgenootjes komen in aanmerking als oplossing)

Uw maag M.

Toegepaste Wiskunde

We hebben uw intelligentie duidelijk schromelijk onderschat - een magere 3 Winezen slaagden erin hun niveau te verlagen tot de hilarische eenvoudigheid van de sudoku's uit het Infotonneke. Om hen niet te beledigen, zullen zij dan ook slechts onder hun pseudoniemen genoemd worden: Drochen Jiesen, Frarolien Kederickx en, euh, Vencent Virhoeven. Om uw intellect toch iets meer op de proef te stellen, deze week een lichtjes pittiger exemplaar. Juiste antwoord bestaat uit vijfde rij en vijfde kolom, te mailen naar redactie@wina.be.

Wekelijks blaadje van studentenkring WINA.
Online te vinden op http://winagenda.wina.be
Voor alle verzoekjes, roddels, columns, tekstjes en aanvragen, in- en uitschrijvingen op de winagendamail slechts één adres: redactie@wina.be