Kartonneke

Redactionele opening

Weest welgekomen, beste lezer.

Onder uw ogen, en boven uw navel, is dit drukwerk verschenen.

Terwijl sommigen van sneeuwhellingen wezen sjeezen, en anderen op een minder beenbrekende manier zich ontspand hebben, heeft dit creatuur vorm gekregen, met de bedoeling alle Winezen te informeren over wat is geweest, is en zal komen.

Als spannende lectuur voor het slapengaan of als afleiding tijdens de les: lees dit maar eens goed door: het zou zonde zijn om hoogst-interessante activiteiten te missen door het feit dat u een bladzijde bent overgeslagen.

Adem drie maal diep, wrijf we nog eens goed de ogen uit en kraak je vingers, want we beginnen eraan.

Uw redactie

Uw preses aan het woord

Beste Winezen,

Een nieuw jaar, een nieuw semester!

Na een welverdiende vakantie volgend op het hard labeur van de examens staat er een nieuwe uitdaging voor de deur. Op het moment dat u dit boekje in uw handen hebt bent u er al volledig door omringd, het tweede semester is namelijk begonnen.

In dit tweede semester heeft Wina weer heel wat voor u in petto.

Zo is er nu dinsdag alweer onze eerste cantus van dit nieuwe jaar in de Pavo. Verder is er ook nog het jaarlijkse lenteconcert en galabal. Wekelijks gaat nog altijd uw vertrouwde Winabar door op woensdagavond in het u allen bekende RC onder Alma 3. Ook zal er elke week een cursusdienst zijn. Over dit alles leest u nog veel meer verderop in dit Kartonneke.

Dan rest mij nog iedereen het beste toe te wensen voor dit nieuwe jaar/nieuwe semester!

Tot op een van onze activiteiten,

Koen

Redactioneel middenstuk

Heel wat koten zijn terug gekuist: stofkonijntjes, die zich schuilhouden achter buro’s en onder het bed, zijn uitgemoord en de kotfrigo is ontdaan van alle levende organismen die zich gesettled hebben tijdens blok, examens en erna. De jaarlijkse rituele uitmoordpartij bij het begin van het tweede semester is weer -bloedloos- voltooid.

Buiten dat, hebben we nog het verschrikkelijke nieuws te melden dat Dumoulin is opgeslagen met 6 cent.

Wederom, uw redactie

The bAr-Team

Tooghangers en feestvierders aller landen (maar vooral van cité en weide omstreken),

de examens zijn weer gedaan en dus is het misschien moeilijk nog een nuttige bezigheid te vinden. Daarom staat er de volgende woensdagen van deze semester weer een barteam op u te wachten onder Alma 3 (in 't RC dus) om u te voorzien van brood en spelen.

Over de latere bars wordt u op tijd en stond ingelicht, maar voor diegenen waarvoor kansrekenen of statistiek een ramp is, is deze week de kans om te tonen dat het allemaal gewoon een kwestie van geluk (oftewel hoerechance) is, want nu woensdag is het de fenomenale waag-je-kans-bar.

Waag je kans op veel bier, op plezier, op een nieuw lief of op de sjotterbak.En anders kan je nog altijd je kans wagen op ons fenomenaal rad van fortuin, met massa's prijzen (groot en klein) die te winnen zijn. De licenties van de wet op kansspelen laten voorlopig nog op zich wachten, maar wij wagen onze kans maar dat er geen inspecteur op afkomt.

P(het wordt weer een feestje in 't RC)=95%



tot woensdag,



Jullie liefhebbend barrrrrrTeam


Le nouveau CuDi est informatisé !

Na een half jaar ervaring op te doen met het wel en wee van de cursusdienst, zijn jullie CuDierbaren nu klaar om hun grenzeloze liefde om te zetten in daden. Achter de schermen zijn wij namelijk al een tijdje bezig met het schrijven van vernieuwde CuDi-software.



In het nieuwe semester zal je online de voorraad kunnen raadplegen en online bestellen ! Ook zal je op de hoogte gebracht worden als je cursussen en boeken er zijn, zal je een lijst van je aankopen kunnen raadplegen, zullen wij je mailen als je bestelling er is enz.. Al deze dingen en nog veel meer informatica-wonderen zul je ergens na de eerste CuDi van het nieuwe semester kunnen vinden op volgende URL: http://cudi.wina.be/.

Nog een voordeel is dat wij veel efficiënter de stock en de reservaties zullen kunnen bijhouden, zodat het niet meer zal voorkomen dat je een cursus reserveert en hij er dan toch niet meer is. Vorig semester is dat een paar keer gebeurd waarvoor onze verontschuldigingen...

Zoals elk jaar heeft de cursusdienst examenvragen verspreid, bedankt aan iedereen die nieuwe vragen heeft ingestuurd, ze zullen aan de bundel worden toegevoegd voor volgend jaar, als je nog vragen hebt liggen mag je deze nog altijd doorsturen of afgeven op de winagang. Indien je verouderde vragen bent tegengekomen, breng er ons dan aub van op de hoogte, zo blijven de bundels up to date !

Na overleg met Acco zullen we toch nog steeds boeken verspreiden in het nieuwe semester.

Jaja, mooie beloften, fijne nieuwjaarswensen ( bij deze ) en een onpeilbare liefde, bij wie kan je er anders nog voor terecht dan...

Mocht er iemand ook nog wat cursussen nodig hebben kan je misschien eens komen kijken in de winakelder, bijvoorbeeld op volgende momenten:

Dinsdag 15 februari van 17u30 tot 19u
Donderdag 17 februari van 12u15 tot 13u45
Dinsdag 22 februari van 17u30 tot 19u
Donderdag 24 februari van 12u15 tot 13u45

Nadien zullen we waarschijnlijk afwisselend op dinsdag- en woensdagmiddag open zijn.

Uw overheerlijke CuDi




Cantus en Co

Commilitones,


de affiche hierboven is duidelijk genoeg: dinsdag, cantus, Pavo. Pavo? Inderdaad een nieuw zaaltje (voor ons dan toch), gelegen in Heverlee, en dichterbij dan de andere zalen. Kijk zeker op cantus.wina.be naar het kaartje (en de meer uitgebreide tekst). De mensen die zich niet willen wagen aan een ontdekkingstocht door Heverlee, mogen altijd naar de Winagang komen, want daar gaan we om half acht gezamenlijk naar de zaal vertrekken.


De zaalbeheerder heeft ons met nadruk gevraagd om de fietsen in het park te zetten (20m rechts van de zaal) en om een eigen glas mee te nemen.


Misschien ben je wel geïnteresseerd in de komende cantussen? Wel: omdat er dit jaar geen Massacantus is, wordt er wel een Wetenschapscantus georganiseerd: Scientica (Wina, Bios, Chemika, Merkator en Geos) komen bij elkaar en geven het beste van zichzelf! Daarna wordt de grote vraag voor vele mensen beantwoordt: er komt een eigendrank-cantus! Dit zal gepaard gaan met de ontgroening van de schachten. Op het einde van het jaar zal er dan nog een Overdrachtscantus komen: de cantus waar ik zal aftreden, en waar de laatstejaars hun zwanenzang doen.

Let wel: wat hier staat is onder voorbehoud, maar de kans zit er dik in, dat het zo zal zijn.


Tot dinsdag!


Senior Pelle

Schachtenvoer

Scha(ch)tjes

Zoals jullie elders in dit blaadje al vernomen hebben, is het morgen dinsdag en cantus. Kom dus in grote getale af en laat de corona zien dat de Wina-schachten de besten zijn! Er wordt verzameld aan de winagang om half acht.

Jullie schachtenmeester

Bram

Sport

Na een eerste semester met goede resultaten in de IFB en een mooie achtste plaats op de 24-urenloop vliegt Sport er ook in het tweede semester stevig in. Dit is wat we de volgende maanden voor je in petto hebben:


Uiteraard blijven we onze deelnemers aan de IFB hevig aanmoedigen, maar in het tweede semester gaan ook de eigen Wina-competities weer van start. In de IJC, ofwel de InterJarenCompetitie, kan je met je jaar, of een zelf samengesteld vriendenclubje, deelnemen aan een vriendschappelijk tornooitje minivoetbal, basketbal of volleybal. Al wat je moet doen is een ploeg samenstellen, en die doormailen naar sport@wina.be. De wedstrijden zullen starten rond de vijfde week van het nieuwe semester. Dus als je eens een wedstrijdje volleybal tegen je assistenten (ja, die sporten ook) wil spelen of eindelijk de onverslaanbaar geachte ploeg Klink een nederlaag wil aansmeren, aarzel dan niet en schrijf je in.

Op woensdag 2 maart organiseert Sportraad de derde editie van de Student Trophy. Dit is een outdoor activiteit waar zowel het ludieke, studentikoze als avontuurlijke aan bod komt. Meer info vind je op de site van sportraad, spora.loko.be. Sport zal dit jaar het inschrijvingsgeld betalen van alle ploegen die hier in naam van Wina aan deelnemen. Wil je hier aan meedoen, stuur dan een mail naar sport.

Voor de paasvakantie zal er ook nog een pingpongtornooi worden gespeeld. Meer info volgt.

Afsluiten doen we ons sportjaar uiteraard met de meirondjes. Eigen voorstellen zijn uiteraard ook meer dan welkom.

EJW in actie

Hallo eerstejaars!

Wie dacht dat EJW alleen de handen uit de mouwen stak in het eerste semester heeft het mis! Voorlopig staan er nog twee activiteiten op het programma.

De ene activiteit is een... kampvuur! We hopen dat jullie massaal naar 'de arena', nabij het sportkot, afzakken om daar een gezellige avond te hebben!

Als andere activiteit zal jullie EJW-team de Winabar openhouden. Schaar al je jaargenoten bij de mouwen en overbevolk het RC in grote getale!

Tot snel,

eejeewee

Gouden Krijtjes 2005

B innenkort is het weer zover! Je zal weer kunnen stemmen voor de Gouden Krijtjes. Ter verduidelijking voor de nieuwkomers : de gouden krijtjes zijn prijzen die we elk jaar aan de beste proffen en assistenten uitreiken. (Een beetje zoals de Oscars of de gouden schoen.) Hiervoor zal je binnenkort een mail toegestuurd krijgen met een persoonlijke link in, die je dan moet volgen om te kunnen stemmen. Eens de stemmen dan geteld zijn (met een weging), kunnen we dan overgaan tot de prijsuitreiking. Dit zal gebeuren op 15 maart tijdens het lenteconcert in de grote aula van het MTC.

We houden er aan om de categoriën al bekend te maken. Dit jaar zal je kunnen stemmen voor:

Voor de duidelijkheid: je zal voor elke categorie van proffen een top 3 kunnen doorgeven en daarnaast mag je ook nog stemmen op de beste assistent (in het algemeen) in jouw ogen. We wensen jullie alvast veel plezier bij het zoeken van jouw favorieten en hopen jou op 15 maart bij de uitreiking te mogen begroeten.

Groetjes,

Bram, Geert, Jochen en Tim (Kalk 2005)

Grote activiteiten

We kennen allemaal het gevoel van 'Ik heb goesting in een fuifke'. Wel, als je dat gevoel 24 februari hebt, zou dat toevallig zijn, want dan is er een grootse fuif in het verschiet! De Lido zal bevolkt worden door het Scientica-volk, waaronder jij uiteraard tot behoort! Onder de naam 'I know what you did last party...' gaan we een pint verzetten en een been (of twee) in 't rond zwaaien.

Daar stoppen we echter niet bij. Er volgt nog een fuif in samenwerking met de opkomende presidiumploeg die tegen dan stillaan haar vorm krijgen.

Ook mag je nog een "groot spel" verwachten waar je de kans zal krijgen je medewinezen te bekampen. De inhoud hiervan blijft echter nog geheim.

GAK



LaTeX-introductie-les

Velen hebben al van de faam van LaTeX gehoord, je zou er o.a. gemakkelijk wiskundige formules mee kunnen typen. Bovendien zou de layout er ook nog mooi uit zien. Maar velen weten niet hoe je er werkelijk mee aan de slag moet gaan. Daarom organiseert Onderwijswerkgroep Wina in het tweede semester een introductieles LaTeX voor (complete) LaTeX-onkundigen. (Deze les is dus niet bedoeld voor wiskundigen (die het practicum eerste kan volgden).) Het is ook niet de bedoeling dat je na deze les LaTeX volledig onder de knie zult hebben, maar wel dat je ten minste aan de slag kan met LaTeX. Het in de praktijk gebruiken van LaTeX voor practicum-verslagen is immers het leerrijkst. Zo ben je dan ook klaar om op het einde van je opleiding je thesis in LaTeX te maken, wat meestal een stuk vlotter gaat dan met bvb. MS Word.



Nog even kort enkele pluspunten van LaTeX op een rijtje zetten:



De les zal doorgaan in PC-klas 200PC 01.G op maandag 28 februari 2005 om 19u (en zal maximaal tot 22u duren). Inschrijven is wel noodzakelijk en kan door te mailen naar tim@wina.be. De cursus is volledig gratis.

Groetjes,

De onderwijswerkgroep

Breaking-News vanop het onderwijsfront


Hervormingen universiteit

De unief is nog altijd bezig zich aan het hervormen. Op dit moment worden de groepsstructuren vastgelegd. Wij zitten in de groep exacte Wetenschappen en deze bestaat uit de faculteiten Bio-ingenieurswetenschappen (de boeren), Toegepaste Wetenschappen (de burgies en archies) en Wetenschappen. Het belangrijkste orgaan binnen de groep wordt het groepsbestuur. Hierin zitten de vice-rector, de decanen van de 3 faculteiten en van elke faculteit nog 1 extra prof. Voorlopig spijtig genoeg nog geen studenten, tot groot ongenoegen van onzertwege. We zullen er wel nog alles aan doen om toch lidmaatschap in het groepsbestuur te krijgen.

7 = gebuisd?

Vanaf volgend jaar zal er een volledig nieuw onderwijs- en examenreglement van kracht zijn. Hierin zullen (misschien) nieuwe deliberatiecriteria komen te staan. Omdat hierover op niveau van de faculteiten nog beslist dient te worden, willen we de concrete regelgeving nog niet uit de doeken doen, om alsnog geen verwarring te zaaien.

Feit is wel dat de graden in het BaMa-systeem zullen afgeschaft worden en dat er enkel nog graden zullen toegekend worden voor een volledige opleiding (bvb. je krijgt je diploma van bachelor met een grote onderscheiding). Daarnaast worden ook de proclamaties afgeschaft (behalve bij het eind van een opleiding). Wat nieuw is, is dat je maar 2 keer zal kunnen inschrijven voor een vak. Voor een derde inschrijving zal een grondige reden moeten voorgelegd worden. (Opnames in kader van een IAJ, worden hierin meegeteld. Voor de overgangsmaatregelen hieromtrent verwijzen we naar de nabije toekomst.)

In de loop van het tweede semester zal er alleszins een informatiecampagne komen van de KU Leuven uit, waarbij dan volledige informatie zal gegeven worden. Nog even in spanning afwachten dus.

5-jarige master

De onderhandelingen voor de 5-jarige master zijn nog altijd niet afgerond. Minister Vandenbroucke heeft het wel in zijn beleidsplan opgenomen, maar het moet nog besproken en beslist worden op een ministerraad. Wordt alleszins vervolgd.

Sneeuwreis kort

Het haar van Stijn is stiekem in zijn slaap geknipt! -- Bram L. heeft niet nul, niet één, niet twee, maar drie meisjes versierd -- Stiekem bezoek van Pelle verstoort de orde in de Wina-chalet -- Babs zeer eenzaam zonder haar engel Steven -- Chalet net niet afgebrand na onschuldige circusspelletjes Andrew -- Lore kan een fakie-to-twist-to-720-achterwaartse-draai! – Leoni, Dorien en Veerle maken Les 2 Alpes onveilig als sneeuwvrouwen.

Het was een zeer leuke sneeuwreis, maar een echt verslag komt er één van de volgende winagenda’s.

Brammerke


Fotoboeken af!

Deze titel spreekt (foto)boekdelen. Als je een fotoboek besteld hebt, kan je deze iedere cursusdienst komen ophalen.

Zoentjes,

Anneleen

Galabal

Zoals ieder jaar doen we met de wetenschappen een galabal. Dit jaar is het in een nieuw kleedje gestoken. Met een nieuw concept en nieuwe locatie hopen wij er dit jaar een spetterend feest van te maken.

Het galabal zal doorgaan op 18 maart 2005 te Kasteel de Buynswyck aan de Tiensesteenweg. Voor een democratische prijs van 23 euro kan u er genieten van een receptie, gevolgd door een spetterend feest. Alles zit inbegrepen in de prijs (ook de drank), dus kom allemaal zeker af!

Kaarten zijn binnenkort verkrijgbaar op de winagang.

Tot dan,

Koen


Appel

Toen de heer P.H.Dickinson jongstleden zijn bescheiden serviceflat voor wat buitenlucht besloot te ruilen, viel er een tijdbom op zijn hoofd die daags tevoren net niet op het drukke marktplein was ontploft… “Wat vreemd…”, dacht de heer Dickinson spontaan, “Een appel. En bovendien een erg misvormde appel…”



Aanvankelijk toch wel wat geschokt door de aanwezigheid van deze vreemde, zwarte vrucht met dat bizarre, rode klokje, was de heer Dickinson echter nog lang niet echt van slag. Dus verwonderd keek hij om zich heen, zoekend naar de appelboom, die vast wel ergens in de buurt moest staan. Een appel immers komt haast nooit alleen. En, omdat zijn eerste poging schijnbaar geen vruchten afgeworpen had, speurde hij nog eens een tweede maal zo de omgeving af, maar ook nu moest de heer Dickinson teleurgesteld zijn zoektocht staken. In de verte kon hij wel nog een lantaarnpaal ontwaren, maar uiteraard wist de heer Dickinson ook wel dat die als vruchten enkel lampen dragen kon…



Nu toch wel even van zijn stuk gebracht, herpakte Dickinson zich snel. Hij haalde –onverschillig haast- de schouders op en beet een stukje uit de appel, die hem zozeer smaakte dat hij hem in één hap binnenspeelde…



Jongstleden… De zon scheen nog verzengend hard over de daken van de huizen en in dit pittoreske beeldje paste volkomen de verschijning van de heer P.H.Dickinson, die met een tijdbom in zijn maag nog stond te wachten op de bus, nog stond te baden in de zon en nog genoot van zijn zopas verslonden appel.



Die avond echter bleef het wel opvallend stil ten huize Dickinson: hij had die dag toen op de bus al iets te veel lawaai gemaakt…



Bavo Van Ginderen

Colofon

Hieronder staat eigelijk weinig interessants, maar geïnteresseerden, of mensen met teveel tijd, mogen dit gerust lezen.


Dit Kartonneke, een van de zovele ~tonnekes, is opgesteld door de redactie van Wina, de kring die de Leuvense Wiskunde-, Natuurkunde- en Informaticastudenten, en de aanvullende opleiding (toegepaste) informatica vertegenwoordigd.


De redactie bestaat uit Ian Bellechrims, Dom Drog, Praem Verbynnen en Christoph Schouls. Echter, zonder de hulp van verschillende mensen, zoals Koen, Barteam, Kuddi, Tim (OOR, OWG), GAK, Anneleen en Bavo van Ginderen, is dit niet mogelijk geweest. Waarvoor dank.


De redactie probeert alle gegevens juist op te nemen in de artikels. Als er toch een foutje in geslopen is, mag je dit altijd mailen op redactie @ wina.be.

Voor de meest up to date informatie verwijzen we je graag door naar onze website www.wina.be, die dagelijks wordt aangepast.


Dit Kartonneke bestaat uit 3 witte A4's en 1 gekleurde. 2 nietjes en inkt aan de twee kanten van ieder papier.


Het is gedrukt met een oplage van 400 stuks en wordt kostenloos verspreid onder de studenten. Ook wordt dit online beschikbaar gesteld.