RE(D)ACTIONEELTJE

 

In den beginne schiep de Redactie den inkt en het papier.

 

Het papier was woest en ledig, en witregels loerden van over den afgrond, en de Geest der Redactie zweefde tussen de marges.

 

En de Redactie zeide: Daar zij tekst! En daar werd tekst.

 

En de Redactie zag de tekst, dat zij goed was; en de Redactie maakte scheiding tussen de tekst en tussen de witregels.

 

En de Redactie noemde de tekst Newtonneke, en de witregels noemden Zij "noodzakelijke ruimte om het Newtonneke te vullen". Toen was het schrijven geweest, en het was samenstellen geweest, het eerste Newtonneke.

 

Als nu de Redactie op den zevenden dag volbracht had Hun werk, dat Zij gemaakt hadden, hebben Zij gerust op den zevenden dag van al Hun werk, dat Zij gemaakt hadden.

 

En Zij haastten zich om Hun werk nog op tijd bij de copyshop, en bij Hun studenten te krijgen.

 

Zij. (of Hen?) (Hun?)


WOORDJE VAN DE PRESES

 

Hallo,


Een nieuw academiejaar, het brengt heel wat met zich mee.
We verwelkomen nieuwe eerstejaars en eersteliccers, kopen nieuwe cursussen, krijgen les van nieuwe proffen, voor sommigen is er een nieuw kot...

 

Er wordt ook van start gegaan met het bama-systeem, zodat we niet langer van eerstekanners kunnen spreken. Kortom, we gaan een nieuwe uitdaging aan.

 


Natuurlijk kan de boog niet altijd gespannen staan en organiseren wij weer heel wat activiteiten. Een eerste cantus in de Bierstübe, een eerste Winabar, een eerste fuif in de Albatros ... U merkt het, wij hebben niet stilgezeten tijdens de vakantie.

 

Om dit alles te organiseren zijn wij reeds enkele weken met de voorbereidingen van dit alles bezig. Ik ga hier geen poging doen om iedereen afzonderlijk te bedanken, want dan vergeet ik waarschijnlijk veel te veel mensen.

 


Maar laten we bij het begin beginnen.

De eerste maandag en dinsdag kan je je inschrijven aan het Winastandje op de campus en de cursusdienst zal deze week doorgaan in gebouw 200B om daarna weer te verhuizen naar de tegen dan hopelijk vertrouwde Winakelder.

 

In dit Infotonneke vind je verder een verslag van het eerstejaarsweekend en uitleg over de komende activiteiten.

 

 


Tot op een van onze activiteiten,
Koen


E(erste) J(aars) W(erking)

 

Vorig jaar hebben we het zelf meegemaakt: nieuw in Leuven, de zoektocht om de eerste keer tot aan de campus te komen, vrienden die gaan studeren in Gent... Alles, of toch bijna, is nieuw. Maar als men menig oud-student bezig hoort, vangt men al gauw op dat de studententijd de schoonste van 't leven is.

Dat schoonste van 't leven is uiteraard niet door 't feit dat die oud-studenten op hun kot zijn blijven verkommeren en hun plezier halen uit e-mails checken en hun oefeningen algebra te herhalen.

Wel, wat is er dan wel te doen?

Aha, daar zijn wij voor: EJW, roepnaam voor de mensen van Eerste Jaars Werking! Onze missie is om jullie kennis te laten maken met de schoonste tijd van 't leven.

We laten je kennismaken met de fijne plaatsen van je nieuwe thuishaven en zorgen ervoor dat je mensen in Leuven leert kennen en niet eenzaam op je kot blijft zitten. De eerste 2 weken organiseren wij elke avond van de week een activiteit, van sport tot cafébezoek tot culturele activiteiten zoals een film en een cantus. Hier is een kort overzicht van onze activiteiten tijdens de eerste paar dagen:

Maandag 27 september

Na een hoop proffen die uitleg komen geven over allerlei zaken, is er een rondleiding langs alle belangrijke plaatsen en gebouwen waar je als student komt op campus Arenberg III.

Gegeten wordt daar over 't algemeen in Alma III, dat met een chic woord "studentenrestaurant" heet. Altijd iets naar je zin als je te lui bent om zelf te koken (en alles voor een lage prijs), en vooral: gratis friet! Na de rondleiding gaan we daar samen eten om 18.30.

Om 21.30 verzamelen we bij de Winagang om de rondleiding verder te zetten en nog een belangrijke plaats te tonen: de Oude Markt. Voor de wereldvreemden onder ons: dat is een groot plein met daaraan allemaal cafés.

 

 

Dinsdag 28 september

Deze keer staat er een leuk bosspel op het programma! De bedoeling is dat jullie allemaal jullie fiets meebrengen en om 20u30 samenkomen. Waar? Wel, aan de Winagang natuurlijk!!!

 

Woensdag 29 september

Maak kennis met 'retteketet' de Wina-Bar ! De Winabar, onder Alma III, is een plaats waar elke woensdag vanaf 22 uur plaatjes gedraaid en drankjes geschonken tegen een laag prijsje en waar dus vooral studenten wiskunde, fysica en informatica komen.

Om er direct een serieuze lap op te geven wordt er een gratis vat gegeven. We komen om 22.00 samen bij de Winagang om in groep binnen te vallen.

 

Donderdag 30 september

Om 18.30 gaan we een 'bodemke' leggen in de Alma. We gaan niet teveel eten, want we zakken daarna af naar de Bierstübe. Daar zal de openingscantus plaatsvinden. Een cantus is een ludiek samengaan tussen zang en drank.

Maar ook mensen die niet kunnen zingen en geen bier drinken mogen komen, want bij een cantus gaat het in de eerste plaats om de sfeer en niet om wie het meeste bier kan drinken.

Voor meer info lees je best eens de tekst van de Senior ergens anders in dit boekje. Met de eerstejaars ('schachten' in studententaal) spreken we af om 19.15 bij de Winagang om dan wat vroeger naar de zaal te gaan, zodat jullie een korte inleiding door de Schachtenmeester krijgen in de wondere wereld van het eeuwenoude cantus-gebruik.

 

Maandag 4 september

Deze avond gaan we het wat rustiger aan doen en gaan poolen. Haal de keu van bompa-de-driebandkampioen maar van zolder, en pik wat blauw krijt in de aula. Het wordt -wederom- een fijne avond.

Afspraak aan de Winagang om 20 uur.

Dinsdag 5 september

Wij zijn geen doetjes en wij doen niet mee aan oude volkswijsheden. 'Drank en sport gaan niet samen', hoor je van iedere toptrainer. Wel, daar lappen wij met veel geste onze laars aan en beginnen de spektakelsport 'jenevervoetbal'. Het is niet zo dat wij bezopen onze benen richting bal bewegen.

We doen een matchke voetbal (twee ploegen enzo, je kent dat wel) en bij ieder doelpunt wordt er een lekje geschonken voor de winnaars. Zo komen de twee ploegen op gelijk niveau en wordt het leuker en leuker. Voor deze avond moet je dus geen sportief voetbaltalent, en evenmin een zatlap zijn. Het wordt een doodgewoon sportieve en leutige avond! Afspraak om 20.00 aan de Winagang.

 

Woensdag 6 september

Woensdag is het bardag. De winabar begint om 22 uur en is net zoals alle weken in het RC, onder Alma 3.

 

Donderdag 7 september

Velen zullen nog niet vertrouwd zijn met het sneak-concept. Je gaat naar de cinema en betaalt vervolgens een belachelijk lage prijs voor de film. Het spannende is wel dat je niet weet welke film je gaat zien (soms avant-premières of nog-niet-publieke films, een andere keer een onbekende, maar steengoede, niet-Amerikaanse film, ...).

En steken de eerste 15 minuten je tegen? Dan sluip (sneak, heb je 'm?) je de zaal uit en je krijgt zonder pardon je geld terug!
We besluiten onze ontmoetingsdagen in de Kinepolis. Daarvoor spreken we om 21u30 af bij de winagang.

 

 

Tot maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, maandag, dinsdag, woensdag en donderdag!

Jullie eejeewee:
Anneleen, Annelore, Greg, Bas, Leoni, Niels


CURSUSDIENST

28 september, slecht weer voorspeld. Horden wilde eerstejaars staan buiten in de regen te drommen voor de deuren van overvolle aula's. Razende jongeren die elkaar vertrappelen om het laatste restje kennis op te vangen dat de proffen door het publiek laten weerklinken.

Apocalyptische beelden, die u waarschijnlijk evenveel angst aanjagen als onszelf. Gelukkig doen dergelijke taferelen zich niet voor bij de Wina- studenten, en wel dankzij het fantastische ( we moeten daar eerlijk in zijn ) werk van uw aller CursusDienst.

Geen nood om 's ochtends vroeg op te staan met barstende hoofdpijn en onaangename lijfgeur om je door de gietende regen een weg te banen naar een les die je uiteindelijk toch maar matig interesseert. De CuDi laat alle noodzakelijke leerstof mooi drukken en het enige wat je als student nog te doen staat, is zien dat je het tegen het examen min of meer kent.

Mis deze kans dus zeker niet. In de eerste week speelt de CursusDienst op verplaatsing en wel in lokaal B 01.14 op de campus. Wij zijn daar open op:

Dinsdag 28 september van 14u30 tot 16u45 voor de eerstejaars ( ingepast in het onthaalprogramma )
Woensdag 29 september van 14u tot 15u15 voor iedereen
Donderdag 30 september van 16u15 tot 17u30 voor iedereen

 

Verder zullen wij u in het jaar natuurlijk ook van dienst zijn. Wij zijn trouwens ook aan het werken aan de software die de CuDi aan de gang houdt, en wij hopen de stand van de stock in de loop van het jaar online beschikbaar te kunnen maken. Reserveringen zullen waarschijnlijk ook mogelijk worden via het internet.

U ziet het, de dappere strijders van de CursusDienst doen alles wat in hun macht ligt om u te redden van de terreur van de Apocalyps.

 

Onversaagde Groeten,
CuDi ( Bas, Christophe, Dominique, Kristof, Mattias en Thijs )


SENIOR

Commilitones,

Studenten zonder cantussen, het is zoals Wina zonder... cantussen. De oudste studententreaditie moet en zàl in ere gehouden worden door JOU (o.a.) !

Voor standaard-studenten betekent een nieuw jaar: nieuwe proffen, nieuwe boeken, een nieuw kot en een propere handdoek op kot, maar, voor een Winees in hart, maag en nieren betekent dit ook: nieuwe schachten! nieuwe liederen! een nieuwe senior, zedenmeester en schachtenmeester! Kortom: dit vraagt om een

OPENINGSCANTUS

Deze gaat door in de Bierstübe (Vaartstraat) en zal beginnen om 20u00. Om de consumpties en de zaal te bekostigen vragen wij een mild prijsje van 7.5 (lid)  of 8.5 (niet-lid) euro(*). De onwetenden zullen om 19u30 vanaf het Fonske begeleid worden tot de zaal. (eerstejaars lezen best het bericht van de schachtenmeester, hierna)


Gooi die vooroordelen over bacchanale zuippartijen overboord en kom proeven van het èchte studentenleven. Codices en glazen zijn uiteraard te verkrijgen in de cursusdienst. Indien je hier echt niet geraakt zijn er nog te verkrijgen in de cantuszaal zelf.

Schachtenmeester Bram,
Zedenmeester Andrew,
Senior Pelle

PS: Het is aangewezen je glas en codex te merken!

(*) = laagste prijzencategorie van Leuven!

Meer info op http://cantus.wina.be


SCHACHTENMEESTER

 

Gegroet lieve eerstejaars,

Zoals jullie al elders in dit boekje hebben kunnen lezen, staat donderdag de eerste cantus op het programma. Sommigen van jullie hebben hier op eerstejaarsdagen al mee kennisgemaakt, voor de anderen is het zeker een aanrader.

 

In tegenstelling tot wat jullie misschien gehoord hebben, is dit geen ordinair zuipfestijn, maar een gezellig samengaan van zang en drank, waar je niet verplicht wordt om je zat te drinken of wat dan ook (vraag maar aan ouderejaars of vrienden die mee waren op kennismaking).

 

Vóór de cantus zullen de regels nog een keer uitgelegd worden, zodat het zeker voor iedereen een plezante bedoening wordt. Samen met de EJW’ers spreken we af aan de winagang om 19.15u en dan gaan we vandaar met zen allen naar de Bierstube.

 

De verkoop en de doop vinden plaats op 13 en 20 oktober. Dit zijn weer twee activiteiten die je zeker niet mag missen, maar ik zal nog wel een keer langskomen in de les om hier wat meer uitleg over te geven.

 

Tot donderdag,

Schachtenmeester Bram


EERSTEJAARSWEEKEND

 

Op maandag 27 september, de eerste groteschooldag, verzamelen de
eerstejaars zich op de campus: een verzameling enkelingen die niemand kennen en verlegen met een "Hey, doet gij ook wiskunde?", "Amai, slecht
weer he!" of "Jaja..." proberen kennis te maken met een even verlegen
jaargenootje.

Tussen de groepjes van 1 à 2 personen staat echter een 22-tal, waar
iedereen iedereen kent. Hoe zou dat komen? Deze sociale groep kent daarbovenop ook alle presidiumleden en weet wat 'presidium' is, en waarvoor WINA staat. Hoe komt dat toch?

Wel, dames en heren, toevallig heeft dat 22-tal elkaar (en ons) vorige week al ontmoet, en wel in Zichem. ("Ah ja, nu ge het zegt, dat stond in die brief van Wina die ik maar half gelezen heb.")

Rond 13 uur kwamen Merel en Dorien als eersten aan in het station van
Zichem, de rest zou niet lang erna volgen.

Joepie, nieuwe eerstejaars!

Een spannend moment voor Eerste-Jaars-Werking, hiernaar hebben ze maanden uitgekeken. En voor Merel...

In de regen komen ze aan in de Witte Hoeve, waar de sfeer direct ontspannen is. Na enkele hotdogs begint EJW eraan.

De klassieke kennismakingsspelletjes à la 'Billeke Klets' worden geleidelijk actiever tot baseball en frisbal (waarbij de choco's de confituur versloegen). We laten de regen geen spelbreker zijn.

Na een deugddoend avondmaal (bereid door chef-kok Jasmine) komt een assistent, meneer Trogh, naar het niveau peilen van de toekomstige eerstebachers, met een simpel testje over de veronderstelde voorkennis.

Niets om schrik voor te hebben, zei men, de punten van de vorige jaren
lagen rond de 14.

Maar al gauw werd duidelijk dat er iets mis was. De gammafunctie, Fourierreeksen en restklassen bleken moeilijker dan verwacht. Gezucht overal, en enkelen gingen zelfs wenend naar buiten. Tot grote verbazing en bezorgdheid van assistent en presidium.

Velen lieten het hoofd hangen, sommigen zagen het helemaal niet meer
zitten en wilden al een andere richting gaan doen.

Binnenhuisarchitect misschien.

Terwijl enkele presidiumleden hen probeerden te troosten, probeerden anderen de oorzaak te vinden van de slechte resultaten.

 

De wiskunde in het middelbaar is ook niet meer wat het geweest is.
Maar goed, de test was rampzalig, maar wel voorbij.

 

De meesten waren getroost en een tof spel kon de gedachten wel verzetten. Andrew was presentator van geslaagde improvisatiespelletjes waaruit bleek dat er goei vlees in de eerstejaarskuip zat.


Ondertussen waren de testen verbeterd en iedereen kreeg zijn punten, gaande van blanco over een 2 tot wel 9 en zelfs een 11 bij Nicolas. Maar de echte uitblinker was de 15 op 20 van Merel, die dan nog informatica ging doen. Respect.

 

De gedachten om van richting te veranderen werden terug aangewakkerd. Er werden afspraken gemaakt voor een extra oefenzitting.

Het was een fysiek en mentaal vermoeiende dag en de volgende dag zou nog vermoeiender zijn, dus stuurden we ze om 23 uur al naar boven. En braaf als ze zijn, was het een kwartier later al muisstil.

Het licht was uit.


Niet voor lang, want daar stond Merel al beneden, het teken...

 

En even later stond het presidium boven, met kookpottengeklingel en het Winalied. De al halfslapende eerstejaars werd 3 dingen meegedeeld:


- Tom was geen echte assistent maar gewoon een presidiumlid en de test
was fake.
- Merel was geen schacht maar ook een presidiumlid.
- Het was bijlange nog geen tijd om te gaan slapen!

 

Verstomd werden de kleren terug aangetrokken om naar beneden te gaan, waar door de regen het kampvuur binnen was geïmproviseerd, met theelichtjes, matrassen, glühwein, gitaren, didgeridoo en oneindige gezelligheid. Onvergetelijk.

De volgende morgen verliep rustig. Het presidium werd getrakteerd op een ontbijt op bed, en na in de ogen gewreven te hebben begon EJW met een
bosspel. Ook dit in de regen, we waren het al gewoon.

De namiddag werd gedomineerd door een-tegen-allen, een twintigtal opdrachten voor de eerstejaars met als inzet een straf op de cantus die avond. Sommige opdrachten waren pareltjes om te zien.

 

Elkaars tanden poetsen, melk kloppen tot boter, een stuk zeep opwassen, touwtjespringen met een touw van broeken, 6001 keer 'Wina' schrijven, de preses kussen, karikaturen van EJW maken, een levende piramide, een klerenketting, een groot Winaschild tekenen, ...

 

En het lukte. Alle opdrachten werden met succes uitgevoerd: EJW in de kan.

En toen was het donderdagavond. Nog 1 ding stond er op de planning.

Een cantus mocht uiteraard niet ontbreken. Bram gaf legde het cantusgebeuren uit aan de eerstejaars, die voortaan schachten genoemd werden, en gaf hen een goeie lepel levertraan om de maag te stabiliseren ( :-P ).

De cantus werd een succes. De schachten waren geweldig (alhoewel enkelen
vroegtijdig door Greg naar hun bedje gebracht moesten worden).

 

De ouwe zakken zorgden voor een derde dimensie. Het cantustrio Pelle-Andrew-Bram mag gefeliciteerd worden.


De overlevenden praatten nog gezellig na, Bosmans brak mijn pint, de doden werden de volgende morgen terug half levend, kortom: iedereen amuseerde zich.

En net toen was het gedaan.

Spijtig, we waren juist zo goed bezig.



Bedankt.

 

 

Jochen

 


WINA-BAR-TEAM

Winabar ? Wat is "Winabar" eigenlijk ? Tja ... We zullen beginnen met een korte, doch bondige, etymologische uitleg.

De meeste bronnen zeggen dat het afkomstig is uit de periode 1914-1918, toen "den Duits" zich heer en meester van ons klein landje noemde. "Winabar" zou ontstaan zijn uit een spelletje dat de Duitsers speelde toen ze net Belgie waren binnengevallen, namelijk "Gewinn ein Nachbar"(Win een buur). Het was een duistere bezigheid welke dikwijls gehouden werd in donkere kelders van Duitse refters. Een soort kaartspel waarbij de inzet een Belg was, een buur (Nachbar) van de Duitsers dus. Men beweert dat het de voorloper was van de Schachtenverkoop.

Van kaarten krijg je dorst, dus duurde het niet lang voordat het bier, met bijhorende tappers, zijn intrede maakte in de activiteit van de Duitsers, tegen dan al vlot afgekort tot "Gewinachbar".

Omdat samenkomen en veel drinken wel een goed idee is, zet Wina de traditie van Winabar verder elke woensdag vanaf 22u in de RC-Bar onder Alma 3. Alle redenen zijn goed om te komen naar de openingsbar op woensdag 29 september. Maar als je dan toch redenen wilt om niet te komen, hier zijn er een paar:

En er is ook leven na deze eerste bar. Naast de rustige barrekes zijn er een aantal nieuwe themabars (kijk alvast reikhalzend uit naar de Loop Voor Je Drank Bar, de Ierse bar en de Chill Out bar) die gemixt worden met de vaste klassiekers (ook dit jaar een Schachtenverkoopbar, een Doopbar, griezelen bij Halloween en kirren bij de Travestieten). Natuurlijk kun je ook een avondje met je jaargenootjes tappen, je eigen groepjes laten optreden, ...

Alles kan en niks kan niet, dus stuur je barschokkende ideeën door naar bar@wina.be


SPORT

Nieuw academiejaar, nieuw sportjaar! Dit mag je zoal aan sportactiviteiten verwachten dit jaar:

 

Op dinsdag 26 en woensdag 27 oktober staat het grootste studentensportevenement van het jaar op het programma: de 24-urenloop. Ook dit jaar weer zullen de verschillende Leuvense kringen strijden om de begeerde eerste plaats.

 

Na enkele knappe prestaties de afgelopen jaren, zal Wina ook deze keer proberen om een mooie plaats in de wacht te slepen. Schrijf het allemaal alvast in jullie agenda: 26-27 oktober: 24-urenloop.

 

Ook op de andere klassiekers van Sportraad zullen we dit jaar aanwezig zijn. Over de studentenmarathon en de Student Trophy krijgen jullie later dit jaar nog informatie.

 

We organiseren natuurlijk ook zelf activiteiten. Zo mogen jullie je verwachten aan een pingpongtornooi, de traditionele meirondjes en aan de interjarencompetitie in het tweede semester. Eigen voorstellen zijn natuurlijk ook welkom, te mailen naar sport@wina.be.

 

Binnen enkele weken beginnen ook weer de Interfacultaire bekers. (competities tussen de verschillende Leuvense kringen dus) Als je zin hebt om de kleuren van Wina te verdedigen in voetbal, basketbal of volleybal, aarzel dan niet en stuur een mailtje naar sport@wina.be.

Bram


CULTUUR

 

Obligate titel en aanspreking,

 

Onze studentenvereniging draait niet enkel om platvloerse zuippartijen en zedeloze orgieën, want dit jaar staan wij (Domi, Martijn en Tom) ervoor in om het culturele niveau van de doorsnee Winees een beetje op te krikken (een beetje toch).

 

Zo kunnen alle fans van "The Night of the Proms" (en uiteraard ook al onze fans) op 21 oktober met Wina-Cultuur naar het Sportpaleis, alwaar dat gebeuren zal plaatsvinden. De prijs voor dit fantastische spektakel bedraagt een luttele €22 (bus inbegrepen – deze keer mét naam op ticket).


Natuurlijk moet je voor echt talent niet speciaal naar Antwerpen. We staan er elk jaar weer van versteld hoeveel begiftigde muzikanten er te vinden zijn binnen onze eigenste richtingen. Daarom organiseren wij op 15 maart het intussen bijna beroemde Lenteconcert.

 

Misschien ontdek je wel ware podiumbeesten tussen de mensen die je nog nooit opgevallen waren. Of misschien zingt die omhooggevallen zanger wel heel vals, vergeleken met het WinaKoor (zie verder)... Kan je zelf iets dat je op een podium wil doen? (al is het een geheel eigen Woody Woodpecker-imitatie)...

Vul het in op je inschrijvingsblad.

 

Af en toe zullen er ook gratis filmavonden georganiseerd worden van onzentwege. Voor suggesties i.v.m. het filmaanbod kan je ons altijd mailen op cultuur@wina.be of ons een keertje aanspreken in een zatte bui. Zijn er weinig suggesties dan zullen er waarschijnlijk volledig geflipte twisted weirdo (e.d.) films gedraaid worden, of op zijn minst eens iets anders dan wat elke week in de bioscoop ten berde wordt gebracht.

 

Ook maken we regelmatig een uitstapje naar het STUK, afhankelijk van de belangstelling voor de aldaar aangeboden hoogwaardigheden. Iets wat je eigenlijk wel wil zien terwijl de Kultuurmensen je storen met hun oeverloos gezwets? Laat het zeker weten!


O
verigens: Bedevaarten in de lesvrije week worden voorlopig nog niet opgenomen in het programma – maar wie weet... 

 

Cultuur


GAK

Ook GAK (Grote AKtiviteiten) zal dit jaar voor 100% van de partij zijn. Bereid jullie je al maar voor op een spetterend semester gevuld met veel ongelofelijke activiteiten.

Als eerste is er natuurlijk onze openingsfuif, die dit jaar doorgaat in de Albatros op 12 oktober. Verheug je maar voor een spetterende TD met jenever aan 1.25 euro en DJ Kazket (die het vorig jaar op onze laatste TD prachtige beats verzorgde). Ambiance verzekerd dus!


Natuurlijk blijft het niet bij 1 feestje, ook dit jaar zullen de wetenschapsfuif, het kerstfeestje, en een groot spel ter vervanging van het oude moordspel van de partij zijn.

Kortom, er staat een spetterend jaar voor de boeg!

Het GAK-team


WINAKOOR

 

Het Winakoor is een jarenlange traditie binnen Wina, en ook dit jaar wordt deze traditie met veel enthousiasme verdergezet. Op het repertoire staan onder andere “The bare necessities” uit Jungle Book, “America” uit West Side Story, de koorklassieker “The Rhythm of life”, ...


Elke maandag komen de zanglustige Winezen en sympathisanten samen in het MSI (vlak bij het Ladeuzeplein) om samen muziek en plezier te maken.

Na de repetitie worden zangtalent en plezier nog dikwijls vervolmaakt in een of ander cafeetje in de buurt. Als je graag zingt in een toffe sfeer, aarzel dan zeker niet en kom gewoon eens meedoen!

 

 

 

 

We zetten nog even een aantal praktische zaken op een rijtje:

 

De eerste repetitie...

Na een welverdiende vakantie starten de repetities terug op maandag 4 oktober. We repeteren van 21.00 tot 22.30 in het MSI. Dit gebouw ligt aan de achterkant van de Universiteitsbibliotheek (en schuin tegenover cafe Den Appel).


Voor de nieuwe leden wordt er om 20.40 afgesproken aan de Winagang, en wordt er in groep naar het MSI gefietst.

 

En daarna...

We repeteren elke maandag in het MSI van 21.00 tot 22.30.
Het belangrijste doel van deze repetities is een optreden op het jaarlijkse Lenteconcert van Wina!


Om ons hier optimaal op voor te bereiden gaan we met het koor op zang- en ontspanningsweekend. Dit jaar zal dat doorgaan van 18 tot 20 februari in St-Niklaas. Noteer het alvast in je agenda!


Bovendien hebben we de laatste 2 jaren ook de muzikale opluistering van de Proclamatie der Wetenschappen verzorgd, en we hopen dit te kunnen blijven doen!


OWG / OOR

Studenten samen sterk dankzij OWG!

Het is misschien niet het allerhipste onderwerp uit dit Newtonneke, maar de studentenvertegenwoordiging aan deze universiteit is daarom niet minder belangrijk. We zorgen er immers voor dat de mening van de student overgedragen wordt aan de mensen die het beleid van onze universiteit bepalen. Samen zitten we samen in de OWG, de Onderwijswerkgroep van Wina.

Wat doen we nu juist?

We vertegenwoordigen in concreto de studenten wiskunde, informatica en natuurkunde in verschillende raden. Eerst en vooral in de Permanente Onderwijscommissies (POC's). Per opleiding aan de KU Leuven is er zo 1 POC en die bepaaalt o.m. welke vakken er in die bepaalde opleiding gevolgd moeten worden. Ze volgt dit ook op in de loop der tijden en keurt ook de IAJ-aanvragen goed of af. Bij dit laatste mag de studentenvertegenwoording echter niet aanwezig zijn. Dit jaar zullen we in de POC's meehelpen om de master-programma's op te bouwen.

Daarnaast zijn we ook vertegenwoordigd in de faculteitsraad. Hier worden algemene principes, denklijnen aan onze faculteit besproken. Ook mogen de leden hiervan dit jaar meestemmen voor een nieuwe rector. Zo ook de 20 studenten in de faculteitsraad Wetenschappen.

Ook op het allerhoogste niveau hebben we inspraak, dit wordt gestuurd via LOKO. In LOKO zitten alle presessen en onderwijsverantwoordelijken van de Leuvense kringen en daar bepalen ze samen een standpunt die de vertegenwoordigers op het hoogst universitair niveau moeten verdedigen. Hier wordt gedebatteerd over huisvestingsbeleid, Alma, regelingen i.v.m. vrijstellingen, ...

Meer info

Wil je weten welke personen je juist vertegenwoordigen? Je wil zelf evt. mee in de studentenvertegenwoordiging stappen? Je hebt nog wat vragen? Kijk dan zeker eens op de pagina van OWG op de winawebsite. Je kan ook terecht op de site van OOR (http://oor.scientica.be), dit is de "Overkoepelende OnderwijsRaad Wetenschappen", die alle studentenvertegenwoordigers aan de faculteit Wetenschappen verenigt.


REDACTIE

Nu even serieus: Belangrijk Nieuws!

Een kleine revolutie heeft plaatsgevonden in Winagendaland, want Wina gaat weer een beetje meer de digitale toer op.

Voor velen zal dit een van de weinige papieren redactieproducten zijn die ze in hun handen krijgen: om ecologische, economische, en vooral ook praktische redenen zal de Winagenda voor 2de Kan en de Licentiaten compleet digitaal zijn! Deze kan eenvoudigweg gelezen worden op de website:

http://winagenda.wina.be

Je kan zelfs vragen dat deze *floeps* je mailbox binnenvliegt!

Voor de eerstejaars zal er voorlopig, voor onbepaalde tijd, een papieren versie beschikbaar zijn. Als de andere jaren ook graag gedrukte exemplaren krijgen, geef dan een seintje aan ons via je JaarVerantwoordelijke, of kom even langs op de Winagang.

De Redactie is trouwens ook weinig zonder inbreng van de niet-redactieleden, dus: wil je iets aankondigen, een subtiele maar gore roddel kenbaar maken, of gewoon zoveel mogelijk Winezen bereiken: één adres: redactie@wina.be

Ook de creatievelingen onder jullie willen we niet in de kou laten staan: ook voor cartoons, gedichtjes, puzzels en moppen (als we die zelf grappig vinden toch) is er plaats in Winagenda en Newtonneke – de aandachtige lezer weet ondertussen waar ons te vinden.

Groetjes,

Uw Liefhebbenden


 

 

 

 

 

 

 

 

 


AGENDA

 

Ma 27/9: Begin academiejaar, Inschrijvingen (13:30-16:30) en Rondleidingen (16:20), EJW gaat naar de Oude Markt (21:30), Infosessie voor 1LI (16:30)

 

Di 28/9: Inschrijvingen (13:30-16:30), EJW voetbalt Jenever, CuDi 1e bach (14:30-16:45), Infosessie 1e bach (14:30)

 

Wo 29/9: CuDi voor 2e kan en de licenties (14:00), Openingsbar (22:00…)

 

Do 30/9: EJW trekt naar de Alma (18:00), en iedereen cantust! (20:00)

 

 

 

Ma 4/10: EJW-Pool

 

Di 5/10: EJW-Zwemt

 

Wo 6/10 : Iedereen trekt massaal naar de TweedeBar (22:00…)

 

Do 7/10: EJW is sneaky

 

 

 

Ma 11/10: Peter-en-Meteravond voor schachten en P/Meters

 

Di 12/10: Openingsfuif, Albatros

 

Wo 13/10: Schachtenverkoop en Bar

 

Wo 20/10: Doop, Infosessie studeren in het buitenland, Bar

 

Do 21/10: Night of the Proms

 

Di-Wo 26-27/10: 24urenloop

 

(en alles wat we nog vergeten zijn)

 


COLOFON

 

 

 

 

De Redactie (Bram, Kristof, Pelle en Tom) dankt iedereen die aan het Infotonneke heeft meegewerkt, zoals daar onder andere zijn, in bijzonder willekeurige volgorde: (en schiet mij niet af als ik iemand vergeet)

 

 

 

 

 

 

Brambo, Roger Van Duffel, Tim, Charles Babbage, CuDi, De schrijvers van de Bijbel, Koen, Jos het debiele ei, EJW, de Cantus-meisters, de literatoren van Barteam, Jochen die mij op de terugweg van EersteJaarsWeekend gezelschap hield, Cultuur, mijn mederedactieleden natuurlijk, de mensen van het Winakoor, koffie, het vele werk van Greg en Jasmine op EJWeekend, en ook nog mijn koptelefoon.

 

 

 

 

 

 

Dit Infotonneke is het eerste Newtonneke van 2004-05. Het wordt verdeeld op een oplage van 400 exemplaren, met als doelgroep de Studenten, Assistenten en Proffen van de richtingen Wiskunde, Fysica, Natuurkunde, Informatica en de Aanvullende Opleidingen Informatica en Toegepaste Informatica aan de Faculteit Wetenschappen van de K.U. Leuven

 

 

 

 

 

 

 

Voor geïnteresseerde medewerkers in spe, adverteerders en anderen die onze aandacht willen: De redactie van het Infotonneke is te bereiken op redactie@wina.be, evenals op Wina-Redactie, Studentenwijk Arenberg 4/0, 3001 Heverlee, of door even langs de Winagang te passeren.