Maandag 12 mei
Editoriaal
Er was eens, heel lang geleden, een klein lief roze teddybeertje. Ze (haar naam ben ik vergeten) ging elke dag naar de kerk, hield van aspergeijs, meetkunde en haar baasje, stemde tegen de VLD, en speelde accordeon.
Maar toch was ze niet gelukkig.
Nu is ze dood.


toneel: Martino (DAS)
DAS, da's Johan Dehollander, Arne Sierens en Stef Ampe. Sierens werkte zich als theatermaker reeds in de kijker samen met choreograaf Alain Platel. Hij werkte ook reeds samen met Johan Dehollander aan bijvoorbeeld ``Niet alle Marokkanen zijn dieven''. Dehollander Ampe en Sierens runden van 1996 tot 2001 het Gentse Nieuwpoorttheater. Ze kregen er de Océ-prijs voor. Ze kunnen echter niet stilzitten en werken nu vanuit het productieplatform DAS aan een oeuvre waarin een scherp oor voor de ``klap van de gewone man'', een slimme pen en een eerlijke bekommernis om het theater open te trekken naar niet-evidente publieksgroepen, hun waarmerk zijn. Na enkele stukken waaronder ``Niet alle Marokkanen zijn dieven'' zet Arne Sierens - ook wel eens de ``pitbull van het Vlaamse theater'' genoemd - zijn tanden in Martino. Geïnspireerd door de echte Martino-snackbar aan de Zuid in Gent, werkt hij aan een muzikaal verslag over een woest rampgebied van losgeslagen gevoelens, maanzieke mensen op zoek naar het abc van de liefde, pikante sandwiches weggespoeld met Cola en zusters die dromen van de Niagara-watervallen. Met slepende songs en live-orkest.

Praktisch: Het gebeuren speelt zich af op donderdag 15 mei, ditmaal in de schouwburg, aanvang om 20u. We spreken af aan de winagang om 19u30. We hebben een speciale prijs: 5,5 euro voor leden en 6,5 euro voor niet leden. Kaarten zijn te verkrijgen via een mailtje naar cultuur@wina.be.
Film: Le fabuleux destin d'Amelie Poulain
Jeunet is een cultregisseur bij uitstek. In zijn vorige films, waaronder Delicatessen en het visueel overweldigende La Cité des Enfants Perdus, toont ie zich thematisch en visueel origineler dan wie ook. Dat werd vroeger al ingezien door de producers van de Alien-reeks, die hun inzicht meer dan bewezen door naast Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator, Hannibal) en David Fincher (Seven, Fight Club) ook Jeunet te engageren. Hier gaat het hoegenaamd niet om buitenaardse creaturen of om een dief van kinderdromen in een surrealistisch universum. We zitten midden hedendaags Parijs, op zoek naar de liefde. En toch weet de filmmaker unieke minimale special effects en een schitterende beeldtaal in het geheel te verwerken. Jeunet verrast met een warme subtiele romantische komedie, in de goeie zin van het woord. Het zeer grappige eerste kwartier toont de kindertijd van Amélie, gelardeerd met een voice over vol Franse verbale humor. Daarna zien we het jonge bedeesde meisje Parijs verkennen. Amélie leeft meer in haar verbeelding dan in het echte leven, tot ze een doosje met inhoud vindt en op zoek gaat naar de eigenaar. Tautou is een zeer expressieve Amélie, in de Kassovitz die haar van weerwerk dient zou je, zijn plek van emplooi in de film terzijde, niet direct de regisseur van La Haine verwachten. De ster is hier echter Jeunet, die in dit 'kleine' filmpje zoveel mooie observaties stopt dat zelfs de grootste cynicus zal worden vertederd. En dat zelfs de grootste brulboei hier een milde glimlach tentoon zal spreiden, al was het maar om Amélies repercussies à la Mathilda van Roald Dahl te vermijden. Als het goed is komt u de zaal uit met net dat beetje meer liefde voor het leven dan vooraf, en dat kan nooit kwaad. Wie een mooie, we zouden bijna zeggen ``lieve'' Europese film voor jong en oud wil zien: spoed u naar de zalen!

Praktisch: We tonen de film op woensdag 21 mei om 20u in aula 200L.00.06. Be there or be square ...
cultuurtje
Sosjo
Graag willen we met wina kansarmen helpen. Concreet zamelen we daarom (nog bruikbare) kinderkleertjes in, voor een vrouw (die anoniem wenst te blijven) met 4 kinderen waarvan de leeftijd in jaren 1, 6, 8 en 10 jaar bedraagt. Of het om jongens of meisjes gaat was me (wegens een taalbarrière) niet helemaal duidelijk. Wat de vrouw in kwestie niet kan gebruiken, wordt naar kringloopwinkel 't Spit gebracht.
Praktisch: de kleren kan je bij mij (didi) op de winagang bezorgen.
Groetjes,
Didi & Sosjo


Meirondjes
Woensdag om 21u30 is het deel 2 van de meirondjes. Kom een paar rondjes lopen en loop uw jaar op die manier naar een vat. Een appelsien zal uw beloning zijn! Momenteel staat 2e kan wiskunde aan de leiding, met kleine voorsprong op 2e lic wiskunde.
Mustafa
Oproep
Deze dinsdag zullen de eerstekanners verslagen worden door ons, 2de kandidatuur Wiskunde. We weten dat de eerstekanners - met hun jeugdig enthousiasme - ontgoocheld zullen zijn in hun falen. Wijzelf zullen er dan ook alles aan doen om hun verlies te beperken. Maar toch zouden we sympathisanten van eerstekan (die moeten toch bestaan?) willen oproepen om hen te troosten bij afloop van de match.
Met vriendelijke groeten en dank bij voorbaat,
FC De Vrolijke Stampers (2KW)
DE FINALE
Eindelijk is het dan zover. We hebben er lang op moeten wachten, maar dinsdagavond kennen we de winnaar van de Interjarencompetitie minivoetbal editie 2003. Zeker is reeds dat het een kandidatuurploeg is, want zowel 1LI als 2LW zijn in de halve finale zwaar op hun bek gegaan. Mocht u het nog niet gelezen hebben: de strijd wordt beslist tussen de door iedereen onderschatte ploeg van 2KW en de eerstekanners, die wegens hun aantal statistisch gezien het meeste voetbaltalent zouden moeten hebben. In de eerste ronde hebben ze elkaar al ontmoet, toen werd het 10-10, en de heenmatch van de finale eindigde op 7-7. Spanning gegarandeerd, kom dus morgen in massale getale uw favoriete ploeg steunen, dinsdag om 20 uur op het rood pleintje.
Oproep bis
Per definitie zijn wiskundigen slimme mensen. Toch moeten er altijd uitzonderingen zijn die de regel bevestigen. Neem nu die voetballers van tweede kan wiskunde: ze kunnen waarschijnlijk wel het volume van een voetbal berekenen, maar echt snugger zijn ze toch niet om het in de finale van de IJC minivoetbal tegen ons te durven opnemen. Wij, de eerstekanploeg, zullen dit bewijzen door hen morgen vakkundig in de pan te hakken. We beseffen natuurlijk dat we niet de enigen zijn die eens graag lachen met die rare wiskundigen, dus we nodigen jullie uit om te komen supporteren voor ons, morgen, acht uur op het rood pleintje.
De voetballers van eerste kan