Redactioneeltje,

Heel lang geleden, in de tijd dat de dieren nog konden spreken en keizer kever met de scepter over de wereld zwaaide, woonden er in het grote dierenbos een ras dat zich de vitamientjes noemde. Ze waren trotse krijgers, bedreven in de kunst van het weglopen voor conflict, de kunst van het broekplassen en het beven van angst. Het waren echte schijters en iedereen keek naar hen op…

Toen de tijd was aangebroken dat de dieren hun tong verloren en de holemensen de grotten bewoonden, werd het de meeste vitamientjes te veel. Ze zwermden uit en verlieten in enorme stromen het grote dierenbos, op de vlucht voor de holemens. Ze trokken over bergen en beefden van angst voor de ongekende hoogtes. Ze doorkruisten woestijnen en krompen in elkaar bij het denken aan de verzengende hitte. Ze staken rivieren over en knikten met de knieën bij de aanblik van het water. Elk nieuw oord doordrong hen met angst, ze huilden, beefden, piepten en trilden meer dan ooit tevoren…

De dagen versleten, het werd zomer, herfst, lente en opnieuw zomer, vele keren opnieuw. Het werd de tijd van de farao's, de tijd van de oude grieken en de tijd van de romeinen. De ridders doorkruisten het land en nog steeds waren de vitamientjes op de vlucht.

In het jaar 200 van het eerste era van de vitamien C telling, toen de vluchttroepen onder leiding stonden van vitamientje Vitel. Werd het einde van het vitamientjesras ingeluid. Pompoenen vielen uit de lucht en vernielden alle hebben en houden van het vitamientjesvolk. Niets bleef intact, zelfs de vitamientjes, sidderend en bevend van angst, werden verplet en opgeslokt door de pompoenen.

En zo komt het dat de pompoen zo vol vitamientjes zit!

redactie

Woordje van de preses

Gegroet,

we weten allemaal dat het jaar nu volop bezig is, dat de eerstekanners de weg al wat beginnen te kennen, gedeeltelijk gedoopt en eventueel verkocht zijn, en van peters en meters voorzien. Iedereen weet ook welke activiteiten er voor de rest nog plaats vonden, dus laat ons het daar niet over hebben, en het houden bij te zeggen dat ik hoop dat we u er een beetje mee hebben kunnen amuseren.

Nou, eigenlijk kan ik u niet veel vertellen dat ge nog niet weet of niet ergens verder in dit 2de newtonneke zult te weten komen. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan Wina's behoorlijk fantastische 7de plaats op de 24-urenloop, en de eervolle vermelding voor ons uitermate mooi standje (laat ons daarvoor sport en al de lopers bedanken). Of, aan de komende winaweek, in het thema van Wina's al 40 jaar durende evolutie.

We weten nog altijd niet of we dit wel terecht doen, of Wina nu wel echt 40 jaar bestaat. We moeten toegeven dat we even geleden dachten dat we fout waren, dat we slechts 39 jaar geleden zijn ontstaan, maar door doorgedreven onderzoek zijn we nu toch terug aan het twijfelen. Voor een sluitend antwoord zult u nog tot volgend semester moeten wachten.

Maar eigenlijk hadden we het over aan wat ik dacht, en dat was de komende winaweek, wat ze precies inhoudt valt wel enkele bladzijden verder te lezen, en dat we hopen dat iedereen massaal afkomt en zich wat evolutorisch kleedt vanaf woensdag is ook niet meer dan voor de hand liggend.

Om te besluiten toch nog zeggen dat als iemand opmerkingen of ideeën heeft bij voorbije, respectievelijk voor mogelijk komende activiteiten, laat het ons dan weten.

Nuja, hopelijk tot een der komende dagen,

Wouter

EJW : Eerstekandag

Hoipiepeloi,

Het duurt nog wel even, maar ooit komt er ook een tweede semester. En wij van EJW willen dan een spetterende Eerstekandag organiseren, de datum ligt nog niet vast, maar we weten je het zo vlug mogelijk door te geven. Die dag worden alle lessen in de namiddag verzet en zo kunnen jullie allemaal meedoen met onze activiteit. Bovendien organiseren wij 's avonds ook nog een extra activiteit.

Omdat EJW soms ook democratisch van geest is, laten wij jullie meebeslissen. (Vandaar ook dat we dit zo snel aankondigen.) Het principe is eenvoudig: wij geven jullie enkele mogelijkheden voor activiteiten en jullie geven jullie voorkeur door.

Onze voorstellen voor de namiddag-activiteit:

En dan nog de voorstellen voor de avondactiviteit:

Kies dus massaal jullie favoriete namiddag- en avondactiviteit en stuur ze door naar ejw@wina.be (wel nog in 2002).

Jochen, Maarten, Mathias, Tina en Tim

EEN STYLO

Deze titel doet het meest belachelijke vermoeden. Eenieder verwacht in de volgende regels en in de eventueel nadien toegevoegde hoofdstukken iets dat handelt over een balpen, want dat is een stylo uiteindelijk. `Stylo' is het Frans voor balpen, maar iedereen ziet ook het overbelangrijke onbepaalde lidwoord `een'. `Een' geeft niet alleen aan dat het een willekeurige stylo is, maar ook dat stylo Nederlands is (eigenlijk is stylo geen Nederlands, maar wordt het in onze taalstreek beperkt tot een gangbare, Vlaamse dialectvorm van balpen). Stylo is dialect, dus er wordt een gemoedelijke sfeer gecreëerd. Die is ook niet té boertig: anders was het weinig stijlvolle `ne' lidwoord geweest in plaats van `een'. Door het ontbreken van kleine letters in de titel zou een zonderling kunnen veronderstellen dat er `één' staat in plaats van `een'. Geen onlogische redenering, aangezien hoofdletters inderdaad meestal geen accenten dragen. Deze mens ziet dus een titel voor zich, waarvan de titel voor die persoon geen gestalte heeft. Dit individu ziet zich dus genoodzaakt om gedeeltelijk, eventueel het gehele werk van de schrijver door te lezen, op zoek naar de betekenis van het mysterieuze `EEN'. Indien u daar, aan de andere kant van het papier, zich herkent in deze zonderling, dan zit u in verschrikkelijke moeilijkheden. Ik, de briljante auteur van deze, met vaardige hand geschreven, tekst, ga de betekenis van `EEN' niet verklappen!

Yann Van den Broeck

Wina's Evolutieweek:

Het is weer zover, een nieuwe winaweek is in aantocht, en het werd tijd, want niets is zo plezant als een weekje vol plezier georganiseerd door ons aller Wina. Laten we eens kijken wat we deze wondere week allemaal voor u in petto hebben:

Een uitgebreider overzicht van de activiteiten vindt je op de volgende bladzijden… open uw ogen, wat is het leven toch mooi….

En vergeet vooral niet:

Wina is zooooooooooo'n kring!

Aan mijn liefste:

Geef me iets tegen het lachen van geluk

Dat me overvalt wanneer

Ik je brieven lees …

Jij hebt me iets gegeven

Waarvan ik het bestaan niet kende

(Franz Kafka)

Togabar

Vierwerf hoera want deze week is het toga bar.

Spring in je sandalen, wikkel je in je toga en laat je woensdag avond naar de winabar dragen. Vlei je rustig neer en laat je persoonlijke slaafjes je lucht toewaaien en druifjes serveren. Onze teerbeminde schachtenkoning en koningin zullen die avond een gratis vat goddelijke nectar voorzien waarmee we de dorstigen en diegenen met gewoon goesting kunnen laven.

Primus Bartimus!

0x08 graphic
Night of the proms

"Een samensmelting van klassieke en popmuziek tot een wervelend totaalspektakel waarbij iedereen die aanwezig is een gevoel van samenhorigheid heeft - en dit zonder onderscheid tussen oud of jong, kleur noch ras. Zeker in deze tijd is dit een ongeëvenaard staaltje! " (Nico Van de Velde, Berlare)

Dit is de night of the proms, een muzikaal evenement voor jong en oud, een kleurrijke mix van pop en klassieke muziek. Het is een ongeëvenaard spektakel die het Antwerps sportpaleis op zijn grondvesten doet daveren, een aanrader voor iedereen, waar de combinatie van klassieke muziek en pop evergreens je zonder pardon opslokt in een unieke sfeer.

Op donderdag 14 november gaat Wina, samen met heel wat andere kringen, dit spektakel bijwonen. Wie een ticketje heeft kunnen bemachtigen gaat uiteraard mee. Praktisch zal onze dag er als volgt uitzien (Voor meer info kun je steeds mailen naar proms@wina.be):

Samenkomst: We spreken af om om 17.30u aan de Waaiberg, meer bepaald verzamelt Wina aan de uitrit van het tankstation.

Waar ligt de Waaiberg: als je uit de Naamsestraat komt (je komt uit Leuven centrum), sla je rechtsaf en rij je de ring op, na ongeveer 100m kom je aan je rechterkant de Waaiberg tegen.

Vertrek: We schepen in om 17u45, in de bus met het naamplaatje Wina, na 18u zijn we zeker al vertrokken, dus wees op tijd!!!

In Antwerpen: de bus zet ons af in Antwerpen, we gaan daarvan te voet richting sportpaleis. Na de Proms verzamelen we in de hal (voor het buitengaan). De bus pikt ons terug op daar waar hij ons afgezet heeft.

Terug thuis om: ??? u (maar daarna gaan we gaan zeker allemaal naar de discofuif!)

Nen dikke tata,

Cultuur

Discofuif !!!

Donderdag 14 november organiseren we een heuse discofuif in de Pavlov. De inkom is 2/2.5 euro voor leden/niet-leden, maar wie op een mooie disco-achtige wijze verkleed is mag gratis binnen! Onze DJ is van plan de muziek uit de jaren '70 en daaromtrent eens goed door de Pavlov te laten klinken, dus verkleedt u allen en kom donderdag lekker discofuiven!

Gak

Campusstandje

Hallo, ook in de winaweek wordt u op 2 dagen verwend met een campusstandje : eentje op vrijdag 15 november vanaf 8.30

uur tot 14.OO uur en eentje op woensdag 20 november vanaf 8.OO uur tot 17.OO uur.

De vrijdag serveren we u pannenkoeken op grootmoeders wijze, spek met eieren uit de tijd van de holemensen, en een rijke keus ontbijtachtige dranken zoals Djenghiz Khan ze nog gedronken heeft. 's Middags maken we hotdogs op de wijze

van Voltaire.

Op woensdag kunt u uw tanden zetten in wafels, gemaakt naar een recept afkomstig van Albert Einstein. U kunt ook proeven van opgewarmde boterhammen met appels en hesp, zoals de eerste preses van Wina die nog gegeten heeft. Over de middag kunt u croques monsieur krijgen, zoals Jean-Marie Pfaff altijd op Bayerische wijze gefressen hat alforens er die ballen aus die goalen hette gehält.

Het campusstandje staat zoals gewoonlijk op de campus, dat zou volgens de laatste geruchten 40 jaar geleden ook al zo zijn geweest.

Tot dan.

Archaïsch en Artisanaal Etentje

Een overheerlijke maaltijd wacht u :

Een waar artisanaal feestmaal uit lang vervlogen tijden kan uw deel worden.

Op het menu :

De kostprijs van dit chique menu zal 6 euro zijn. Het zal doorgaan in de u allen overbekende zaal Pavo op maandag 18 november, vanaf 19.30. Opgelet : het aantal plaatsen is beperkt tot 80. Vandaar dat je zal moeten voorinschrijven. Dit kan door eenvoudigweg een mailtje te sturen naar archaisch_artisanaal_eten@wina.be en dat voor zondag 17 november 23.59 uur. Achteraf kunt u uw maaltijd laten bezinken onder het spelen van ambachtelijke volksspelen.

Tot dan.

Blauwe-Bladzijden-Cantus

Op dinsdag 19 november gaan we nog eens cantussen, op onze

Blauwe-Bladzijden-Cantus (BBC). De bedoeling van een BBC is om stijlvol en geheel volgens de regeltjes die in onze codices in de blauwe bladzijden staan een cantus te doen. Bier morsen, rondhuppelen tijdens het zingen, geroezemoes tijdens en tussen de liedjes, het is allemaal uit den boze op een BBC. Ook is het de bedoeling dat je min of meer fatsoenlijke kledij draagt, zo ongeveer wat je zou aandoen op een examen van ne prof die let op kledij.

De BBC gaat door in het cantuszaaltje van de Rector (da's een cafe op de oude markt), vanaf 20u. Kaarten zijn te verkrijgen op de winagang, voor 8 euro (9 euro voor niet-leden). Er zijn maar 40 kaarten, wees er dus op tijd bij.

0x08 graphic

Film: Marie Antoinette is niet dood

Sinds haar aanhouding bij Varennes in 1791 is koningin Marie-Antoinette een persoonlijkheid die schrijvers en filmmakers tot de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. De frivole dame die zich langs staatszaken heenlachte, bleek plotseling in de gevangenis Temple haar straf waardig te kunnen dragen en zelfs haar executie op 38-jarige leeftijd te nemen zoals slechts de allergrootsten dat kunnen.

De Nederlandse regisseuse Irma Achten maakte met 'Marie Antoinette is niet dood' een moderne versie van dat aloude en intussen bijna sprookjesachtige verhaal over troonopvolgingen, landverbeuren, hofintriges en smakelijke aristocratische buitenechtelijke verhoudingen. Antje de Boeck speelt de vrouw die in haar prille jeugd nauwelijks mannen in de buurt heeft, omdat haar vader bang is dat een van die jongens haar d'r maagdelijkheid zullen ontnemen. Ze slaapt derhalve tegen haar hond aan, maar zelfs dat is hem een doorn in het oog. Hij knalt het dier neer. Vanaf dat moment is Marie-Antoinette op zoek naar de passie. Hartstocht die zelfs het huwelijk haar niet kan brengen....

Achten maakte een film, waarin de keizer in een auto rijdt, de krant leest, per telefoon zijn zaken doet en de wachters bij de poort uitstekende breakdancers zijn.

Wanneer: Woensdag 20 november

Waar: Aula L00.06

Aanvangsuur: 20.00u

Duur: 92 minuten.

Wina Cultuur,

ne koffiekoek mèt glazuur.

Futuristische bar

Oproep aan alle ééncellige winezen !!!

 

Begin jullie alvast te evolueren want binnen twee weken is het futuristische bar. Elke winees wordt dan in zijn hoogst geëvolueerde vorm in de winabar verwacht, al dan niet opgestraald.

Aanschouw de toekomst in het heden, kom pronken met je laatste nieuwe uitvindingen of verbaas ieder met je nieuwste model ruimtescooter.

 

Barteam, the next generation

0x08 graphic
een diep emotionele maar vooral grappige tekst

De fabel doet de ronde dat konijntjes van allerlei vachtage (pluimage klonk niet toepasselijk) godganse dagen vullen met het bedrijven van de liefde en het door vosjes opgegeten worden. Maar laat me dit eens duidelijk gezegd hebben: Vosje lust geen konijn, enkel Ozark Herny en gelijken. En alhoewel we hen benijden om hun zulk boeiend seksleven, moeten we eindelijk eens inzien welk gesofisticeerd systeem schuilt in die donkere konijnenpijpen. Zo is het konijnlijk genoom al lang geen geheim meer voor de dokters van het almachtige konijnenrijk: Rabbië.

De wetenschap is het stokpaardje van de konijnenbeschaving. Zo overleefden ze meerdere ijstijden en wonnen ze het gevecht om de aarde, de ondergrondse holen van de regenwormen, die nu blind in verdrukking leven. Hier hangt nog een mythe aan vast: Het konijntje Wipwipje kwam de grote reuzewormkoning op een zonnige dag tegemoet. Vrezend voor zijn leven gooide Wipwipje een grasspriet in het oog van de reuzewormkoning. Sindsdien zijn alle regenwormen vervloekt tot het blind zijn en werden ze het favoriete voedsel van vogels en vissen en verhongerende kindjes in Afghanistan, waar de Talibunnies een beleid van verderf en verdrukking voeren.

En steeds hield het team van E.R. het konijnenaantal zo hoog, met zwaartepunten in Turkije en aan de Pacifiek waar heuse orgieën nog steeds voor aardbevingen zorgen. Wie zijn de E.R.? Wat doen ze? Hoe ziet hun dag eruit? Bambers, onderzoeksjournalistiek met een baardje, volgde hen op de voet.


In het koude Japal (naast Nepal), slenterwipt Bambam over de Mount Everwest. Gevaar! Voor hij het weet zit hij vast tussen 2 massieve ijsblokken van wel zeker 3 kg! This calls for immidiate action. Met zijn draagbare konijnofoon belt hij onze vrienden van E.R.. Wipziek, Bambor en Snoezie maken roterende bewegingen met hun lange lange oren en daar vliegen ze, op weg naar het konijn in nood!

Tegelijkertijd komt Hugetand op de spoedafdeling van E.R., en jammert luidkeels. Caries, het boze tandmonster, heeft zijn knabbeltanden verwoest! This calls for immidiate action, want een konijn zonder knabbeltanden is een hamster zonder oren. Hij wordt naar de kraamafdeling gebracht, gespecialiseerd in het lossen van last. In geen mum van tijd loopt Hugetand zonder tandpijn, en zonder tanden, rond dankzij de snelle ingreep van onze vrienden van E.R.! Enkele weken later beleefde Hugetand zijn tweede jeugd dankzij zelfreinigende prothesetanden!

Zo ziet u, de konijnenwereld is ondoorgrondbaar, wij mensen moeten dat eindelijk eens inzien! En de konijntjes...? Zij wipten nog lang en gelukkig!!

 

Christophe,

www.aapje.be

Wina's EvolutieTonneke 7 / 16 12 november 2002