infotonneke

 

 


INHOUDSOPGAVE

 

2                      Inhoudsopgave

 

3                     Redactioneeltje

 

4                      Woordje van de preses

 

5                     Eerstelicweekend: verslag

 

7                      Eerstekanweekend: verslag

 

9                     afkortingen

 

10                   Studenteninspraak en onderwijs

 

11                    GAK

                        oproep van redactie

 

12                    Winabar

 

13                   Cultuur

 

21                    Poëzie

 

22                   Winakoor

 

23                   CuDi

 

26                   Universitair Symfonisch Orkest

 

27                    Sport

 

28                   Pleegzorg

 

29                   Plannetje winagang

 

REDACTIONEELTJE

 

 

Ziezo, daar zijn we weer. Een nieuw jaar, een nieuwe boekentas en nieuwe gekafte boekjes. Wij zijn er klaar voor. En opdat jullie er klaar voor zouden zijn, zien we het als onze persoonlijke missie jullie dit interessante probleem voor te leggen. Hier gaan we…

 

Piet zit in de kelder, hij is vastgebonden aan een stoel en de deur is op slot. Er bevindt zich een lek in het plafond van de kamer, vlak boven het hoofd van Piet. Om de 2 seconden valt er een waterdruppeltje op het hoofd van de arme jongen. Wat denk je dat er gaat gebeuren?

 

a) Piet sterft de verdrinkingsdood

b) Piet wordt een beetje zotjes van al dat getik op zijn hoofd

 

Onze persoonlijke opinie is dat geen van deze twee dingen zal gebeuren, maar dat door de eroderende kracht van het water het hoofd van Piet beetje bij beetje zal afbrokkelen, totdat er helemaal niets meer van overblijft. Vanaf dan zal Piet transformeren in een nieuwe superheld genaamd “Piet zonder hoofd”, bijgevolg superkrachten ontwikkelen en een onweerstaanbare drang creëren om de wereld van verder verval te behoeden. Meneer zal zichzelf met één stevige armbeweging van zijn boeien ontdoen, naar huis fietsen en zich achter de naaitafel installeren. Hij zal zich daar een spannend heldenpakje ineenstikken. (geel en blauw natuurlijk, de heldhaftige kleuren van ons aller wina). Dat het pakje wat spant en bijgevolg de zaadproductie naar beneden haalt is voor onze held geen probleem, onze Piet houdt van uitdagingen.

Nu zal Piet wachten, tot iemand, belaagd door een gevaarlijke tegenstander,  zijn hulp inroept. Dan zal hij in actie treden: slaan, schoppen, spuwen, schreeuwen en krabben, en tenslotte, zoals het een echte held betaamd, zijn opponent uitschakelen met zijn persoonlijke overwinningskreet: “ik pietje jij mietje”

 

 

Ziezo, denk er nog maar eens goed over na, en indien eens een avondje echt niet weet wat te doen, probeer het eens uit. Laat ons in ieder geval iets weten over de resultaten….

 

 

WOORDJE VAN DE PRESES

 

Gegroet,

tja
, het nieuwe academiejaar staat weer op beginnen, nieuwe eerstejaars, nieuwe eersteliccers (welkom trouwens), nieuwe proffen, nieuwe cursussen, een nieuwe lidkaart, een nieuw kot, welja, een nieuw academiejaar dus.

Wij zijn in elk geval klaar om het komende jaar voor u allen weer zo aangenaam mogelijk te maken. Heel wat posten zijn met slechts dat doel voor ogen reeds enkele weken bezig met allerhande voorbereidingen. Hier valt wel meer over te lezen in het vervolg van dit boekje.

Daar als ik alle posten die zich in het vorige geval bevinden zou willen opsommen, er geen enkele van zou mogen vergeten, probeer ik dat niet, maar hou ik het bij cursusdienst. Als er een post is die het verdient om expliciet bedankt te worden is het cudi wel. Deze mensen hebben immers in de afgelopen vakantie niet enkel het, dringend aan onderhoud toezijnde, cudi-programma volledig vernieuwd, zij hebben ook de kelder grondig gekuist en herschikt, en een 2de computer in elkaar geraapt. (Dit alles met als resultaat dat er nu aan 2 kassas tegelijk besteld en betaald kan worden, wat de in het verleden soms lange wachtrijen toch stevig zou moeten kunnen terugdringen.) Als je deze mensen tegenkomt, feliciteer en trakteer ze dan voor hun inzet.
Wat dat aangenaam maken van het komende jaar betreft, ook jullie kunnen hieraan meewerken. In de eerste plaats natuurlijk door allemaal naar onze activiteiten te komen, maar ook door ons uw ideeen mee te delen (zeg het ons doodleuk, of mail, of ...).

Hopelijk tot op een onzer activiteiten,


Wouter

 

 

EERSTELICWEEKEND

 

Hoi piepeloi,

Maandagmorgen 8u45, vertrek vanuit Leuven richting Witgoor:

Maandagmorgen 8u50:

> tom <geeuw>

> johan : 'Langs waar rijden wij?'

> caroline: 'Ja goeie vraag'

> tom: 'kijk eens op uw plan'

> caroline: 'welk plan?'

9u40, ronddolend in de Antwerpse haven

> johan: 't is hier een mooi industriepark'

> caroline: 'zou dat hier naar Kalmthout gaan?'

> tom: 'ik denk het wel als we eerst die containers opzij zetten'

Nadat Bart P. verwittigd had dat hij waaschijnlijk 11u net niet ging halen om in Kalmthout te geraken, zijn we uiteindelijk toch ter plekke gearriveerd. We werden meteen al hartelijk verwelkomd door een plaatselijke boer die het het geschikte moment vond om zijn veld grondig te bemesten.

De eerstelicers kwamen toe. Ze bleken vrij gewelddadig te zijn; hun bagage was nog maar net uitgepakt en ze begonnen al elkaar te bekogelen met een bal (trefbal noemen ze dat dan) . De rest van de namiddag hielden we ons bezig met puzzelen en het ter plekke bedachte tetanusvoetbal. De dag werd passend afgesloten met een kampvuur.

 

De volgende morgen maakten de eerstelicers ons wakker door hun toch wel zeer ongepaste ochtendlawaai. We hadden hen nog niet eens gezegd dat ze mochten opstaan.

Na het ontbijt lieten we ze de evidente keuze tussen dweilrugby en honkbal. De eerstelicers van tegenwoordig zijn echter niet meer wat ze vorig jaar geweest zijn, ze waren bang om nat te worden en kozen dus voor honkbal.

Dinsdag 17 september zullen ze zich in Kalmthout nog menig maal herinneren. Het stadscentrum van Kalmthout werd op abrupte wijze bestormd door in indiaan verklede mosseltjes en oembatiki's. Met hun mysterieuze krachten dreven ze de onschuldige Kalmthoutenaar ertoe briefjes naar de fontein te brengen en hun kind in indiaan te verkleden. Plots was ook het mosselseizoen voorbij.

Maar het leukste moest nog komen, de sinds vorig jaar beruchte eerstelic-cantus.

Einde eerste gedeelte, de jarendrink.

> allen 'aan al wie voor het vierde jaar in Leuven zit ...'

Caroline drinkt aan duizelingwekkende snelheid haar eerste ad fundum ... en haar tweede ... en haar derde ...

Vragend kijkt de zaal haar aan. Vastberaden neemt ze de bierkan en vult haar glas nog eens. Zelfs de zedenmeester neemt ze probleemloos in snelheid.

Ze neemt voor een vijfde maal de bierkan. Met vereende krachten slagen we er net in haar te stoppen.

Eerste tempus.

> Bart P. (met meer dan een dag vertraging pas toegekomen): 'Kom, we lopen door het maïsveld'

Enkele minuten later.

> Wouter: 'Caroline, heb jij verband in je auto?'

> Caroline: 'oui, waarrrom?'

> Wouter: 'Bart wou een beek oversteken en hangt nu met zijn benen in een prikkeldraad terwijl hij zich angstvallig vastklampt aan een draad waar stroom op zit.'

> Caroline: 'Kan hij niet oeachten tot na de cantus?'

 

De volgende morgen, iedereen behalve Caroline heeft barstende koppijn. Toen trokken de eerstelicers opnieuw huiswaarts. Caroline zelfs tot tweemaal toe, de tweede keer MET bagage.

EERSTEKANWEEKEND

 

Het is vrijdagochtend, 4u30, slechts enkele uren voordat Peter zijn cafeïnevolle dag gaandeweg begint, wanneer Jan Bosmans naar boven klautert (en blijkbaar heeft hij zijn bed ooit ook bereikt), hierbij zijn “lieve” vlam, zijn rivaal, enkele andere (overigens voorbeeldige) eerstejaars, en hun schachtenmeester verlatend, en probeert rust, troost (na zijn afwijzing) en ontnuchtering te vinden in de slaap.

Dat laatste echter heeft hij niet gehaald, zo bleek de volgende morgen (“morgen niet in letterlijke zin”), toen hij op tamelijk gênante wijze de “landeigenares” leerde kennen, en met een basstem uitte dat er eens een Winamelkcactus georganiseerd moest worden.

De preses leek daarentegen wel bijna hersteld, hoewel hij, enkel om een traditie in ere te houden natuurlijk (en hiermee Noel tevreden te stellen), de vorige avond niet kerngezond afsloot.

 

Het is niet toevallig dat er donderdagavond een cantus plaatsvond. En wat voor één. Misschien wel even goed als die van dinsdag.

Niemand kon Caroline benaderen, maar 17 nieuwe schachten, waar iedereen al een half jaar naar uitkeek, geven toch een extra dimensie aan een cantus.

En mijns inziens was er geen enkele eerstekanner die zich niet heeft geamuseerd, waar in het bijzonder EJW zeer verheugd over is.

Een mooie afsluiter van een fantastisch eerstejaarsweekend.

 

Iedereen heeft kunnen getuigen dat onze vice-preses Jan Rosseel een geloofwaardige assistent zou zijn, Alle schachten zijn erin gelopen. Ook al waren ze allemaal gebuisd op het testje dat hij afnam. Allemaal, op één na: de informaticus Stijn Bormans wekte verbazing op met zijn 18 op 20.

Minstens even groot was de teleurstelling bij de rest, sommigen dachten er zelfs aan om te gaan werken.

Hen om 23 uur in bed krijgen was dus niet zo moeilijk.

Hen effectief te laten slapen was iets moeilijker, maar toen het eindelijk stil was, mochten ze weer opstaan om nog enkele uren gezellig aan het kampvuur te zitten, nadat hen uiteraard kennisgemaakt was dat ze serieus beetgenomen waren, en dat Jan noch Stijn assistent of schacht was, maar wel presidiumleden.

 

Er werd ook uitgebreid van de gelegenheid gebruik gemaakt om Stijn te helpen aan een vriendin te geraken. Vraag het maar aan Saskia.

 

De toekomst van Wina ziet er goed uit, met zulk een nieuwe lading. Toch in ieder geval de eerstkomende weken, die in detail in de Winagenda gelezen kunnen worden.

 

 

 

 

     

 

   

 

 

ELW

 

Hallo,

Wij zijn Caroline, Johan en Tom; het allerbeste officiële ELW-team in de geschiedenis van Wina. En daarbij houdt het nog niet op, want we zijn bovendien ook het eerste.

Onze eerste activiteit is al achter de rug: het eerstelicweekend. Maar natuurlijk is dat lang niet alles. Om de sfeer en vooral ook de communicatie tussen de Kulakkers, de Kullers en de Luccers te bevorderen, organiseren wij nog een aantal eerstelic-activiteiten.

Dat begint al in de eerste week met een rondleiding voor de nieuwelingen. Deze gaat door op maandagnamiddag om 15u30, vertrekkende vanop het grasplein voor de K.

Dinsdag organiseren we een kroegentocht. Daarvoor spreken we af aan de winagang om 20u.

In de loop van het jaar volgt er nog meer. Naar goede gewoonte verneem je dit via de winagenda.

Hopelijk tot op een van onze activiteiten,

 

Caroline, Johan en Tom

 

IDW

 

Beste Winezen (vooral de laatstejaars maar ook alle anderen),

Wij
van IDW zullen naar jaarlijkse gewoonte en in samenwerking met de andere wetenschapskringen in februari 2003 de zogenaamde 4Industriedag Der Wetenschappen' organiseren. Hierbij kan je kennis maken met enkele bedrijven waaronder best wel eens je toekomstige werkgever zou kunnen zitten. We zullen hen ook alvast je cv Doorspelen. Meer informatie hieromtrent volgt binnenkort.


Liesbet, Johan, Joeri

 

 

Dit is echt wel vreselijk belangrijk :

 

De titel mag dan wel een beetje opzichtig zijn, maar vertelt wel de waarheid. In dit tekstje zullen jullie te weten komen wat OWG zoal voor jullie zal uitspoken dit jaar.

 

In de eerste plaats zullen wij jullie vertegenwoordigen. Vooreerst zijn er de POC’s (Permanente OnderwijsCommissie). Voor elk van de drie Winarichtingen is er hier 1 van. Op Poc’s worden zaken behandeld die in direct verband staan met de onderwijsactiviteiten aan de eigen richting. Dat gaat van concrete programma’s, studentenbegeleiding, examens,... Niet echt onbelangrijk dus. Het is dan ook van belang dat hier een goede vertegenwoordiging op zijn plaats is. Hiervoor zijn trouwens nog handen tekort, dus als je ge-interesseerd bent, laat dan maar iets weten (mail naar preses@wina.be). Vervolgens is er natuurlijk ook de faculteitsraad. Hier worden zaken behandeld die hoofdzakelijk met de faculteit als geheel te maken hebben. Beslissingen van Poc’s worden hier vaak bekrachtigd. Verder zullen we jullie ook op Kringraad vertegenwoordigen. Dit is dan weer het forum waarop de verschillende kringen van Leuven hun mening uiten en aan het rectoraat overmaken.

 

Natuurlijk is er ook een wat meer ontspannen kant. Zo zullen we voor de eerstekanners rond eind november de ‘ticket naar tweede kan quiz’ organiseren, een quiz met (echte) assistenten. Zo zullen jullie jullie kennis voor de eerste echte examens eens kunnen testen. Naar jaarlijkse gewoonte zullen we proffen en assistenten ook belonen voor hun prestaties met een gouden krijtje op het lenteconcert.

 

Dat was in een notedop waar wij voor staan. Wens je meer info, dan kun je ons natuurlijk altijd bereiken op owg@wina.be of onderwijs@wina.be.

 

 

 

 

 

Grote Activiteiten

 

Ook dit jaar staat er weer vanalles op het gakprogramma om jullie winezen te verblijden. Eerst en vooral is donderdag 10 oktober de openings TD in de Albatros (meer info in de winagenda) en in de eerste winaweek ligt er een gezellig themafuifje op jullie te wachten. De Sint zal ook zijn opwachting maken, gevolgd door het kerstfeestje om het 1ste semester af te sluiten.

Het 2de semester liggen er nog eens 2 fuiven op jullie te wachten: eentje in de Lido en nog eentje in samenwerking met een andere fijne kring. Ook zal er dit semester volop gedanst worden en mag u uw killerinstincten botvieren tijdens het moordspel.

Tot slot nog een oproep: we zouden indien er voldoende interesse is, op het kerstfeestje een freepodium willen organiseren. Als het je wel iets zegt om te komen optreden, zingen, dansen, acteren, regisseren, ..., laat dan gerust iets weten door te mailen naar gak@wina.be.

 

Gak

 

Oproep van Redactie

 

Hallo, wij zijn Hendrik,Jochen, Lies en Tina en dit jaar hebben wij de eer uw redactie-team te zijn. Wij zullen er met andere woorden voor zorgen dat er elke maandagochtend een nieuwe vers-van-de-pers winagenda voor u klaar ligt. Dit jaar is deze zelfs helemaal in een nieuw jasje gestoken. Ook zullen wij 4 keer dit jaar een newtonneke uitbrengen, waarvan dit infotonneke het eerste is. Maar natuurlijk, wat zou redactie zijn zonder uw inbreng? Helemaal niets gewoonweg. Zin om eens een eigen tekst, gedicht of wat dan ook gepubliceerd te zien in een newtonneke of in de winagenda, of denk je een belangrijke aankondiging te hebben voor de winezen, aarzel dan niet om ons te contacteren. Je kunt ons mailen op redactie@wina.be, of vindt ons op de winagang.

 

 

 

 

BAR


<<< Start Mission-statement >>>

Betrokken Secties:  Sociaal contact, Vermaak

Betrokken Personen: Barteam, ALLE Winezen, iedereen die zin heeft

Opdracht:           Er voor zorgen dat uw woensdag avonden gevuld
geraken, voor een goede sfeer zorgen

Aanpak:
        * Veel muziek draaien,
        * Proberen te luisteren naar suggesties
        * Leuke thema's zoeken
        * Speciale dranken en versnaperingen proberen te vinden
        
* Thema's die speciale moeite vragen (verkleden ofzo) op tijd in de
Winagenda aankondigen (ten laatste de week ervoor)

Wanneer?            Elke woensdag avond vanaf 22u, de eerste bar zal
plaatsvinden op 24/09

Waar?               In het RC (rechts onder Alma 3)

Zelf Openhouden?    Dat kan! Bv. voor jaarbars, contacteer barteam hiervoor!

Zelf Draaien?       Denk je (of weet je zeker) dat je voor betere muziek
kan zorgen als barteam? Laat het ons weten en we zullen je een kans
geven om je gelijk te bewijzen.

Contact adres:      barteam@wina.be, ons aanspreken in de bar, of ons
komen opzoeken op de Winagang.

<<< End Mission-statement >>>

 

Met Cultuur vous êtes im der welt of the unknown.

 

Verdedig uw strepen en kom tot het besef dat de wereld meer is dan alleen maar een opgestompte maatschappij. Bevrijd je van het juk der materiële genoegdoening. Voor jullie staat het triumviraat van de culturele bevrijding, om jullie te leiden door de soms éénzame wouden der verbeelding.

 

Cultuur bied jullie dit jaar een aantal activiteiten aan :

Ø      Geregeld zullen jullie kunnen genieten van een leuk filmpje

Ø      We hebben ook een agenda opgesteld met theatervoorstellingen en dansvoorstellingen

Ø      Als je actief wil deelnemen aan een cultuurgebeuren, dan bieden we jullie de kans om dit te doen :  Enerzijds is er het Winakoor en anderzijds is er het Wina groepeke.

 

Om jullie nog extra te motiveren zetten we ook dit jaar het concept van de Kulkaart verder en bereiden het zelfs uit naar een filmkaart.

 

Op een cultuurfiche kan je invullen of je op de hoogte gehouden wil worden van de cultuuractiviteiten - via de maandelijkse nieuwsbrief – en welke activiteiten je best interessant vindt. Je vindt deze fiche op de winasite : www.wina.be,onder cultuur.


 

Filmoverzicht

TITUS

Tekstvak:  Het verhaal begint wanneer de Romeinse generaal Titus van een veldtocht tegen de Goten terugkeert. Omdat zijn dochter Lavinia weigert te trouwen met keizer Saturninus, haalt hij zich diens verraad op de hals. Keizer Saturninus huwt dan maar Tamora, een Gotische koningin. Onder een voortdurende vloed van wraakacties, uitgedokterd door Tamora en haar zwarte minnaar Aaron, gaat een moegetergde Titus uiteindelijk zelf tot een bijzonder gruwelijke en groteste vergeldingsactie over.
Julie Taymor, de regisseur, levert ene eigenzinnige avant garde interpretatie af van Shakespeares eerste en volgens velen extreemste stuk. Zij verfilmde het tot een waar amalgaam van de meest uiteenlopende tijden, stijlen en vertolkingen. Zij pint zich niet vast op een tijdperk. Het verhaal bijvoorbeeld van de Romeinse generaal die terugkeert nadat hij de Goten heeft verslagen, speelt bij haar tussen de Romeinse ruïnes, waar af en toe motoren, tanks en vrachtwagens opduiken.
Het is een extravagante film vol theatrale mise-en-scènes, choreografieën en een overweldigende regie, spelend met anachronismen
.

 

V.S.: 1999
Regie: Julie Taymor
Vertolking: Anthony Hopkins, Colm Feore, James Frain, Laura Fraser, Harry Lennix
Naar:Titus Andronicus” van William Shakespeare
Duur: 162 minuten

Bronnen: Karel Deburchgrave (Cinemagie 237)


MARIE ANTOINETTE IS NIET DOOD

Sinds haar aanhouding bij Varennes in 1791 is koningin Marie-Antoinette een persoonlijkheid die schrijvers en filmmakers tot de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. De frivole dame die zich langs staatszaken heenlachte, bleek plotseling in de gevangenis Temple haar straf waardig te kunnen dragen en zelfs haar executie op 38-jarige leeftijd te nemen zoals slechts de allergrootsten dat kunnen.

 

 

De Nederlandse regisseuse Irma Achten maakte met 'Marie Antoinette is niet dood' een moderne versie van dat aloude en intussen bijna sprookjesachtige verhaal over troonopvolgingen, landverbeuren, hofintriges en smakelijke aristocratische buitenechtelijke verhoudingen. Antje de Boeck speelt de vrouw die in haar prille jeugd nauwelijks mannen in de buurt heeft, omdat haar vader bang is dat een van die jongens haar d'r maagdelijkheid zullen ontnemen. Ze slaapt derhalve tegen haar hond aan, maar zelfs dat is hem een doorn in het oog. Hij knalt het dier neer. Vanaf dat moment is Marie-Antoinette op zoek naar de passie. Hartstocht die zelfs het huwelijk haar niet kan brengen. Achten maakte een kleine film, waarin de keizer in een auto rijdt, de krant leest, per telefoon zijn zaken doet en de wachters bij de poort uitstekende breakdancers zijn. Het zit het verhaal allemaal niet in de weg. Dat vertelt de regisseuse in een heldere maar wellicht iets te poëtische en daardoor bijna breekbare lijn. Grof wordt ze zelden, wat toch niet had misstaan in een leven vol bloed, vol misbaar en afgunst en uiteindelijk ook nog eens een echte onthoofding.

 

 

Pakkende muziek
Dat 'Marie Antoinette is niet dood' een pakkende en soms zelfs mooie film is komt ook door de prachtige muziek van Nicholas Lens en door het indrukwekkende spel van Antje De Boeck als de koningin. Het melancholieke 'Was hast du mit meinem Herz getan?' is ontroerend en blijft na het zien van de film nog dagen prettig nazingen in je hoofd. Wanneer de muziek van Nicholas Lens klinkt krijgen de beelden een emotionele zeggingskracht. En soms is het gezicht van Antje De Boeck alleen ook voldoende om aan de beelden die uitdrukkingskracht te verlenen. De Boeck is een opvallend charismatische actrice die de aandacht weet vast te houden.

 

Nederland/België: 1996.
Scenario en regie: Irma Achten.
Muziek: Nicholas Lens.
Vertolking: Antje De Boeck, Lucas Van Den Eijnde, Flip Filz, Karlijn Sileghem.
Duur:  92 minuten.


Bronnen: Dick van den Heuvel (Première 4 juli 1996) en Jann Ruyters (De Filmkrant)


Underground
(
Gouden Palmwinnaar Cannes 1995)

Tekstvak:  Deze prijswinnende film van Emir Kusturica begint in 1941 met het Duitse bombardement op Belgrado. Marko verbergt zijn naïeve en onstuimige vriend Blacky samen met een aantal vluchtelingen in de kelder van zijn grootvader waar ze wapens vervaardigen om het fascistisch bewind van de nazi's omver te werpen. Beide vrienden hebben ook een oogje op Natalija, een jonge actrice. Blacky weet haar met een gedurfde actie te schaken. De tweede wereldoorlog is ten einde, maar Markov houdt zijn beschermelingen in de kelder via toneelaccessoires en geluidseffecten in de waan dat de oorlog nog steeds verder woedt. Zelf wordt hij er niet echt slechter van, en daarenboven heeft hij de schone Natalija voor zich alleen. Twintig jaar lang houdt hij die maskerade vol... De ultieme confrontatie komt pas in 1991.

Underground is geen eenvoudige film. De film is doorspekt met thema's zoals bedrog, communicatie, illusie, manipulatie en vriendschap. De vondst van de 'parallelle wereld' in de kelder is geniaal en tegelijk ook aangrijpend. De ondergrondse sets zijn heerlijk om naar te kijken en ook de belichting, die verschillend is voor de scènes boven en onder de grond, zorgt voor een geslaagde sfeerschepping.

 

Frankrijk/Federale republiek Yoegoslavië/Huitsland/Hongarije: 1995
Regie: Emir Kusturica
Duur:  
194 minuten

Bronnen: Jo Anseeuw


De Culturele agenda

JAN DECORTE

Goeroe en tiran van het theater’, dat kan alleen maar Jan Decorte zijn, de man die definitief komaf wil maken met elke vorm van ‘liegen’ op scène. Voor hem moet theater tonen wat het is, namelijk theater, en andersom is datgene wat getoond wordt echt, want het gebeurt nu. Dat is helder en transparant. Decortes aanpak is radicaal, het resultaat op scène is slim én toegankelijk: speciaal voor hem werd de term ‘kindlijke’ taal uitgevonden, want zo klinken zijn herschrijvingen van klassiekers; hij speelt ze bovendien vaak zelf in een onnavolgbare stijl die grappig én revelerend is. Decorte is te gast met een stuk van zijn lievelingsauteur William Shakespeare, namelijk Titus Andronicus, althans in zijn herschrijving.

 

Titus Andronikustmijnklote
Jan Decorte

We bekijken een stuk van auteur-theatermaker Jan Decorte, componist Walter Hus en regisseur Jan Ritsema. Vanuit zijn ‘verwondering over hoe eenvoudig en sprookjesachtig puur Decortes woorden op het blad stonden en welke onnoemelijke wrede dingen ze vertelden’, componeerde Walter Hus energierijke muziek voor één zangeres en zes muzikanten, die ook zingen en praten. Gedroomd materiaal voor Jan Ritsema wiens regies meer dan eens drijven op pure muzikaliteit.

 

Praktisch

wanneer? dinsdag 8 oktober 2002
plaats? STUK
uur? 20.30u
vertrek aan de winagang? 19.30u
prijs? leden: 8 euro
          niet-leden: 9 euro

compositie Walter Hus / tekst Jan Decorte / regie Jan Ritsema / uitvoering - Walter Hus (hammond-orgel & zang), Lode Verkampt (cello &zang), Phillippe Thuriot (accordeon & zang), Lucy Grauman ( zang), Charo Calvo (electronica & zang) en Nele De Boos (gitaar & zang) / productie Het muziek Lot, Publiekstheater & Happy New Ears / coproductie Festival van Vlaanderen Brussel en Gent / met de steun van Kunstencentrum Limelight en Bloet vzw

 

 

ZOO/THOMAS HAUERT

In 1998 richtte de Zwitserse choreograaf Thomas Hauert samen met Mark Lorimer, Sara Ludi, Samantha Van Wissen en Mat Voorter de Cie ZOO op.
Ik vind dat de naam ‘ZOO’ nog altijd klopt’, zegt Hauert, ‘want de mens is een rare diersoort en tenslotte blijven wij in onze voorstellingen bezig met het onderzoeken van verschillende manieren van bewegen’. Meer dan het observeren waard: strak én dansant, kwetsbaar én grappig, dat is Hauerts ménagerie.

Verosimile
ZOO/Thomas Hauert

‘Wanneer is een dansend lichaam gewoon zichzelf, wanneer wordt het een personage?’ Over deze vragen buigt Hauert zich samen met zijn dansers in Verosimile. Hauert schuift enerzijds sterk geometrisch ogende choreografieën naar voren, maar put met Cie ZOO ook zeer veel uit pure dansimprovisaties. Als bewegingen in zo’n improvisatorische momenten ogenschijnlijk zonder bemiddeling van het denken tot stand komen, zijn deze bewegingen dan meer ‘waar’ of authentiek dan andere? Wat als een danser theatraal gaat bewegen, als een ‘gespeeld’ personage? Maar wat als hij dat zo doet dat het net ‘echt’ lijkt? Verosimile speelt met hetgeen de titel voorspelt: een leugen aan de waarheid gelijk. Of was het andersom?

 

Praktisch

wanneer? woensdag 23 oktober 2002
plaats? Schouwburg
uur? 20.00u
vertrek aan de winagang? 19.00u
prijs? leden: 10 euro
          niet-leden: 12 euro

een project van en door Thomas Hauert, Mark Lorimer, Sara Ludi, Samantha Van Wissen en Mat Voorter / licht en scenografie Simon Siegmann / muziek en geluidsconcept Bart Aga / muziekuittreksels J. S. Bach / liedjes: muziek Bart Aga i.s.m. de dansers, tekst dansers, harmonie-advies Sanne de Smedt / stemtraining Rahel Stüder / kostuums Own / technische leiding Karin Demedts / advies Christophe Slagmuylder / productie ZOO / co-productie Kaaitheater (Brussel) en Centre Pompidou/Les Spectacles Vivants (Paris) / met de steun van Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Ein Kulturengagement des Lotteriefonds des Kantons Solothurn (Switzerland)

 

 

RO THEATER

Goethe zei het al, “twee zielen kloppen in mijn borst” en dat geldt ook voor het rotterdamse ro theater, waar artistiek leider Guy Cassiers en regisseur Alize Zandwijk elk hun werk creëren. In zijn voorstellingen zoekt Guy Cassiers naar een theatrale vertaling van een werkelijkheid waarin beeld en techniek een steeds grotere plaats innemen. Vaak zijn het literaire teksten die Cassiers’ verbeelding prikkelen. Alize Zandwijk van haar kant blijft gefascineerd door de theaterklassiekers en door stevig geconstrueerde stukken die in haar regie door hun grote emotionele energie uit hun voegen blijken te barsten.

 

Kattenmoeras
Ro theater

We volgen een familiedrama dat zich afspeelt op het Ieerse platteland. Dit drama is van de hand van de jonge, Ierse schrijfster Marina Carr (1964). Het hoofdpersonage in het stuk is een vrouw in strijd met haar omgeving. Het bijzondere in het werk van Carr is dat de overleden of verdwenen mensen deel uitmaken van het leven. Ze verbindt op die manier de realiteit met het mytische. De aanwezigheid van het bovennatuurlijke en het allesvernietigende noodlot geven haar stukken de kracht van een Griekse tragedie. Haar thema’s sluiten naadloos aan bij Zandwijks verbeeldingswereld. Een ontmoeting kon niet uitblijven.

 

Praktisch

wanneer? woensdag 4 december 2002
plaats? STUK
uur? 20.30u
vertrek aan de winagang? 19.30u
prijs? leden: 8 euro
          niet-leden: 9 euro
meer info? www.rotheater.nl

auteur Marina Carr / vertaling Peter Nijmeijer / bewerking en regie Alize Zandwijk / spel Anneke Blok, Jacqueline Blom, Sanneke Bos, Marc De Corte, Goele Derick, Paul R. Kooij, Rogier Phillipoom, Eelco Smits, Fania Sorel, Jack Wouterse e.a. / decor Thomas Rupert / kostuums Valentine Kempynck (BELGAT) / licht Marc Heinz / muziek Wim Selles

 

Actieve Cultuur

Winakoor en Wina-groepeke

 

Ontzeg jezelf het genoegen niet om zelf actief bezig te zijn met muziek. Het winakoor biedt jullie de mogelijkheid om samen met andere mensen te groeien in jullie kunnen. Geef het beste van jezelf op muzikaal en sociaal vlak.

Ontdek andere mensen die - evenals jezelf - bezig zijn met muziek. Wil je laten horen wat jij kan en wil doen met je instrument of je stem ? Kom dan zeker naar de informatieavond over het Wina-groepeke.

 

Verdere informatie volgt nog. Hou bijgevolg de Winagenda in de gaten en schrijf je in op de cultuur mailinglist.

 

Cul– en filmkaart

 

Cul-kaart:

 

Onze culkaart is een klein maar nuttig kaartje, die je als trouwe cultuurfan steeds bij moet hebben op onze activiteiten. Voor iedere cultuuractiviteit waaraan je deelneemt ontvang je een stempeltje (of meerdere stempeltjes) op je culkaart. Op het einde van het jaar wordt er dan een speciale cultuurbar georganiseerd, waarin je je stempeltjes kunt inwisselen voor gratis consumpties. (5 stempeltjes = 5 gratis consumpties, enz.) Meer zelfs, indien je culkaart vol is, wordt je door ons extra in de bloemetjes gezet, en heb je niet recht op 10, maar op 20 gratis consumpties. Sparen is dus de boodschap.

 

Hoeveel stempeltjes krijg je:

-         actieve deelname aan het Lenteconcert: 2 stempeltjes

-         goede aanwezigheid op repetities van het Wina-koor of het Wina-groepeke: 3 stempeltjes

-         deelname aan andere cultuuractiviteiten (Night of the proms,…): telkens 1 stempeltje

 

Filmkaart:

 

Vanaf dit jaar wordt er ook een nieuwe kaart ingevoerd, namelijk de filmkaart. De eerste woensdag van iedere maand tonen we een film. Wanneer je deze komt bekijken ontvang je een stempeltje op je filmkaart (= de achterzijde van je culkaart). Deze stempeltjes moet je goed bijhouden, want het is weer onze bedoeling de trouwe film- en cultuurfans te belonen. Op de cultuurbar op het einde van het jaar krijg je namelijk gratis consumpties naargelang het aantal films bezocht: tweemaal de film bezocht = 1 gratis consumptie. En als je een echte superfilmfan blijkt te zijn en alle zes de stempeltjes hebt vergaard, krijg je van ons een extra beloning en worden je aantal gratis consumpties verdubbelt. Wederom sparen dus…

 

 

laat je verleiden voor een triootje

een rollercoastertrip

een………

BART, DIEDERIK EN LIESJE

 

 

 

Boer George bombardeert ’s avonds de dingen

 

Dag ventje met de baard in het land

met de boem boem boem

Dag schaap naast het schaap,

dag bom op het schaap

Dag missertje mis op de pet

En dag missetje mis op de pijp

Pet en pijp van het missertje mis

Dag mis

Daaaag lieve mis

Dag kleine kapitein mijn

 

Gust Gysen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het gsm’etje rinkelde van

WILL YOU MARRY ME?

FUCK YOU!

Was het gepaste antwoord

maar zij zei:

“JA”

Their eys twinkled like a

star

“A MOBISTAR”

Before they died in

misery

Bavo van Ginderen

WINAKOOR

 

Je bent jong en je wilt wat?  Daar kunnen we je waarschijnlijk niet mee helpen, maar je kan wél het Winakoor komen versterken met je aanwezigheid!  Zoals elk jaar wordt er weer wekelijks enthousiast en luidkeels gezongen door een groep Winezen ter opluistering van groteske festiviteiten zoals het Lenteconcert, maar - en eigenlijk vooral - ter bevordering van het wekelijks plezier-maken in Leuven!  Kom gerust eens langs om te kijken of je mee wilt doen.  Je hoeft geen
noten te kunnen lezen en in tegenstelling tot wat je denkt, kan je wél zingen.  
Diegenen die vorig jaar het excuus gebruiken dat ze zondagavond niet op tijd in Leuven konden zijn, hebben nu geen excuus meer om niet te komen.  Onze wekelijkse repitities vinden vanaf dit jaar namelijk elke maandagavond (van 21u tot 22u30) plaats, en dit in de kelder van het Mgr. Sencie Instituut (MSI).

Op maandag 30 september is er de eerste repetitie van dit academiejaar.  We vertrekken samen aan de Winagang om 20u30 (voor degenen die niet weten waar we repeteren).  Indien je dan niet kan komen, mag je natuurlijk gerust één van de volgende weken komen meedoen.

 

 

 

 

   

 

CursusDienst


Hallo allemaal,

Net
zoals vorig jaren staat er ook nu weer een gemotiveerd cudi-team
klaar om jullie de nodige cursussen te bezorgen.

Om de traditie in ere te houden en vooral om het de eerstekannertjes
makkelijk te maken zullen we de eerste week op de campus cursussen
verkopen.
Dat zal doorgaan in lokaal B1.14 op de volgende momenten

Dinsdag 24 september van 14u-17u
Woensdag 25 september van 11u-17u
Donderdag 26 september van 10u-17u


Voor sommige jaren zullen er zakjes zijn, voor andere losse cursussen.

De cursussen :

1e kan wiskunde / natuurkunde

Wiskundige Analyse Cursus Deel I 2.00/ 2.40 Euro
Wiskundige Analyse Infinit       3.4/ 4.00 Euro
Mechanica I                      4.5/5.2 Euro
Zelfstudiebundel 2.4/2.7
Totaal :
  12.3/14.30

2e Kan Wiskunde

Cursus Meetkunde 12.10/14.20 Euro
Cursus Algebra Groepen en Ringen  2.2/2.5 Euro
Cursus Algebra Velden 1.00/1.10 Euro
Cursus Algebra Lineaire Algebra  0.7/0.8 Euro
Algebra Oefeningen 2KW :  0.5/0.5  Euro
Kansrekenen en Statistiek Oefeningne bundel 2.2/2.6 Euro
Analyse Cursus 4.8/5.6
Analyse Oefeningenbundel 0.8/0.9
Analyse Kopies boek 1.4/1.7

Totaal 25.7/29.9 Euro

2e kan Natuurkunde

Cursus Meetkunde 12.10/14.20 Euro
Cursus Algebra Groepen en Ringen  2.2/2.5 Euro
Cursus Algebra Velden 1.00/1.10 Euro
Cursus Algebra Lineaire Algebra  0.7/0.8 Euro
Algebra Oefeningen 2KN :  0.4/0.5  Euro

Analyse Cursus 4.8/5.6
Analyse Oefeningenbundel 0.8/0.9
Analyse Kopies boek 1.4/1.7
Grondslagen van de Moderne Chemie 6.9/8.0
Algemene Natuurkunde II:   6.00/7.00 Euro

Totaal:  38.5/43.8 Euro


2e Kan informatica

Cursus Algebra Groepen en Ringen  2.2/2.5 Euro
Cursus Algebra Velden 1.00/1.10 Euro
Oefeningen algebra 2KI 0.3/0.3
Kansrekenen en Statistiek Oefeningne bundel 2.2/2.6 Euro

Totaal :  5.7/6.5 Euro


1e licentie Wiskunde

Statistische Modellen en data analyse Cursus 4.3/5 Euro
Statistische Modellen en data analyse exam Models en formuolarium
0.3/0.4 Euro
Losse Cursussen:

licenties Wiskunde :

Stochastische Modellen Cursus: 4.2/5.0
Interpolatie en Approximatie 4.10/4.8


1e licentie informatica

Cursus Object Gerichte Analyse: 8.5/9.9
Toepassingen van de Algebra in de Informatica: 3.4/4.00 Euro
Algoritmen voor Vector en Parallele computers 9.2/10.7
 

Licenties Natuurkunde

Statistische Mechanica 4.10/4.8
Symmetrie en Relativiteit :  7.4/8.6 Euro

Magnetisme: Transparanten 2.9/3.5

Vanaf volgende week is de cursusdienst niet meer op de campus maar in de
winakelder.

Meer info kan je steeds vinden op
http://cudi.wina.be
Heb je vragen, opmerkingen of suggestie aarzel niet en mail naar
cudi@wina.be

 

 

   

 

 

   

 

 

 

 

Tekstvak: V.U.: Joeri Rogelj Pieter Jozef Tijsmanslaan 36 2940 Hoevenen-Stabroek
NIET OP DE OPENBARE WEG GOOIEN A.U.B.
WANTED

DEAD OR ALIVE:

 

 

Blazers, strijkers en percussionisten

 

om mee te spelen in het

 

 

Universitair Symfonisch Orkest

van de K.U.Leuven

 

 

AUDITIES:

 

 

STRIJKERS: ma 30 september

BLAZERS EN PERCUSSIE: di 1 oktober

 

 

Telkens om 20.00u in het

Maria Theresia College (grote zaal)

St-Michielsstraat 6

 

 

Reward:

Een spetterend muzikaal USO-jaar!

 

 

Info: http://uso.studentenweb.org

E-mail: uso@studentenweb.org

 

 

   

 

 

 

SPORT

Hallo,

Wij zijn Filip, Michiel, Sam en Tom. 'Mens sana in corpore sano', dat is onze lijfspreuk. Voor degenen onder ons die iets minder vertrouwd zijn met klassieke talen, de vertaling: 'Een gezonde geest in een gezond lichaam'.

Om te beginnen het gezonde lichaam: daarvoor zullen wij talloze sportieve activiteiten organiseren.

Enkele hiervan zullen zijn:

- 24-urenloop: we zullen hier trachten een top 10-plaats te behalen.
- IFB (interfacultaire beker): nadat we de voorbije jaren een reputatie hebben opgebouwd met volleybal en minivoetbal, willen we die zeker behouden; maar ook bij de andere sporten zullen we ons beste beentje voorzetten.

- IJC (interjarencompetitie): tja, dit zal er dus ook weer zijn uiteraard.
- meirondjes: opgepast, deze zullen dit jaar in mei doorgaan! (jawel, gevoel voor humor hebben we ook)

- een pingpongtornooi

 

Onze lijfspreuk zou echter geen lijfspreuk zijn als we maar de helft ervan als doel beschouwen. We vergeten dus ook de geest niet: hiervoor hebben wij gedacht aan een schaaktornooi en natuurlijk ook aan een gratis vat voor de winnaar van
de meirondjes. De impact van dit alles op uw strakke lijn en sex-appeal zal onmogelijk te overschatten zijn!


MuSTaFa

 

 

 

   

 

 

 

PLEEGZORG

 

Je bent jong en je geeft om iets?

 

Vrijwilligerswerk blijft merkwaardig.

Zeker in de hulpverleningssector.

Ook jij kan iets bijdragen aan de hulpverlening.

 

Oikonde Leuven sleutelt al meer dan 30 jaar aan de samenwerking tussen beroepskrachten, hulpvragers en vrijwilligers.

 

Als dienst voor pleegzorg voor volwassenen met een handicap, vangt Oikonde mensen op die het op één of andere manier moeilijk hebben met wonen. Door psychosociale problemen, een mentale of fysieke handicap kunnen zij het volledig zelfstandig wonen niet aan en hebben zij een zekere mate van ondersteuning nodig.

 

Oikonde heeft in Leuven gemeenschapshuizen waar vrijwilligers samenwonen met (jong)volwassenen met een handicap. Wonen in het zelfde huis, alleen en toch in groep, helpt hen op weg naar meer zelfstandigheid. Een aantal losse bezoekers zorgt voor bijkomende ondersteuning: zo nu en dan eens komen koken, met iemand naar de film of gaan sporten,.... Sommige bezoekers wonen in het themahuis van Oikonde. Daar wonen vijf mensen samen die gedurende een jaar allerhande activiteiten organiseren naar de studentenwereld, met de bedoeling de studenten warm te maken voor een zorgzame samenleving.

 

Als je jong bent en je geeft om iets, neem dan zeker eens contact op met

Oikonde Leuven, Tiensevest 17, 3010 Kessel-Lo, 016/22 96 13, oikonde@oikondeleuven.be.

We hebben je vast iets te bieden!

 

 

 

WINAGANG

 

De winagang is gang 0 van blok 4 (Annapoerna) van cité.

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

   

 

    COLOFON

 

Schreven/werkten mee aan dit Infotonneke: Wouter, ELW, EJW, GAK, CuDi, Sport, Cultuur, IDW, Bar-team, OWG, Winakoor, BvG, GG

 

Redactieleden:

Liesje Demuynck

Hendrik Hubrechts

Jochen Driesen

Tina De Greef

 

Contactinfo:

Wina – Redactie

Studentenwijk Arenberg 4/0

3001 Heverlee (Leuven)

 

e-mail: redactie@wina.be

 

Specificaties:

Naam: Newtonneke (Infotonneke)

Oplage: 600 exemplaren

Doelgroep: studenten, assistenten en proffen van volgende richtingen - wiskunde, natuurkunde, informatica, Aanvullende Opleiding Informatica, Aanvullenden Opleiding Toegepaste Informatica – van de faculteit Wetenschappen van de K.U.Leuven

Kostprijs: 0.00 euro (0 BEF)