INFOTONNEKE

Maandag 24 september

 

 

INHOUDSOPGAVE

 

 

Inhoudsopgave                                                                                                   1

 

Redactioneeltje                                                                                                    2

 

Woordje van de preses                                                                                        3

 

EJW                                                                                                                   4

 

Cudi                                                                                                                   5

 

Cultuur                                                                                                               9

 

Woordje van GAK                                                                                              10

 

Woordje van het reisweekcomitee                                                                        10

 

Studenteninspraak en onderwijs                                                                           11

 

Sport                                                                                                                  12

 

Eerste Lis Wiekent                                                                                              13

 

Verslag eerstekanweekend                                                                                   14

 

Literair talent bij Wina?

Anton Returns                                                                                                    15

 

Planneke van de omstreken van de winagang                                                        20


Redactioneeltje

 

Jaja, de vakantie zit er weeral op. Sommige mensen, meer bepaald de creatieven onder ons, zullen wel een zucht van verlichting slaken en 's ochtends al huppelend uit hun bedje springen. Blij dat ze eindelijk weer hun gamma geurpennetjes in allerhande kleuren uit de kast kunnen halen, blij dat er opnieuw notities zullen zijn die opgefleurd kunnen worden met schattige tekeningetjes, blij om weer notities te kunnen vervaardigen zo opgefleurd dat ‘s werelds regenbogen in al hun kleurenpracht erbij vervagen. Echter deze blijdschap zal er maar zijn voor enkelen, anderen zullen waarschijnlijk hun mooiste scheldwoorden uit de kast halen om de wetenschap der pennen te vervloeken die in deze vakantie zo weinig vooruitgang heeft geboekt. Waar blijven toch deze o zo begeerde en in gebeden opgehemelde magische pennen die spontaan de moeilijkste brainteasende examenvragen van het juiste antwoord voorzien, waar blijven die langverwachte pennen met ingebouwde radar en projectielcapaciteiten die moeiteloos het voorhoofd van een vervelende prof viseren en met een simpele tik de persoon in kwestie buiten westen slaan. Deze toverstokjes zullen wel nog eventjes, al dan niet een hele tijd, op zich zullen laten wachten, en dat zorgt dan weer voor heel wat frustratie. 

Persoonlijk vraag ik me echter veeleer af hoe deze pennen, moesten ze een ziel hebben, tegen het nieuwe jaar zouden aankijken. Zouden ze blij en opgetogen zijn, of veeleer verveeld dat ze zo bruusk uit hun comfortabele zomerslaap worden gewekt. Ik kan me goed voorstellen dat er wel wat pennen zullen zijn die de nacht voor “de eerste dag” uit spanning en nervositeit spontaan wat inkt verliezen, zouden deze door dit voorval gepest worden door de andere bewoners van de pennenzak, of zou er eerder een vorm van solidariteit heersen? En ook al heerst er een vorm van solidariteit, dan nog vraag ik me af of de eigenaar van de penetui, merkende dat een pen wat lekt en niet naar behoren functioneert, de arme stakker niet zal gaan discrimineren? En zou er trouwens een sociale hierarchie heersen binnen de pennenzak? Het zijn vragen die me blijven fascineren en me wel eens uit mijn slaap durven houden…. Ik tracht het alleszins niet teveel aan mijn hartje te laten komen, Zolang ik mijn pennetjes nu en dan een kusje geef voor het slapengaan en plechtig beloof met de minder goed functionerende pennen mijn redactioneeltjes te schrijven, zal de vrede in mijn pennenzak wel bewaard blijven….

 

Uw beminnelijke redactie

 

Woordje van de preses

 

Het nieuwe academiejaar is weer begonnen. Allereerst wil ik natuurlijk alle studenten die nieuw zijn in Leuven willen verwelkomen. Sommigen hebben natuurlijk op eerste lic- of eerstekanweekend al de kans gehad om elkaar wat te leren kennen, maar voor degenen die dat gebeuren spijtig genoeg hebben moeten missen, hebben we natuurlijk nog andere activiteiten voorzien.

We zijn reeds een tijd bezig om hetvolgende jaar zo aangenaam mogelijk te maken. Cursusdienst heeft al het nodige blokmateriaal klaarliggen, de eerste cantus is al nu donderdag, de eerste winabar is ook al in het vooruitzicht, ... , kortom, we gaan proberen op gebied van studie en ontspanning ons steentje bij te dragen.

Dit jaar zijn er wel wat veranderingen : de Euro in januari, en het belangrijkste voor ons: het semestersysteem. Dit houdt dus ook in dat de presidiumwerking de nodige aanpassingen heeft moeten doorstaan. Ik zal dan proberen hier en daar een schouderklopje te geven, en af en toe met strenge hand op te treden.  Maar ook wij kunnen niet alles zien. Als je vind dat er iets niet zo goed is,heb je voorstellen voor andere activiteiten, ... , mag je altijd eens langskomen of een mailtje naar ons sturen. Wij zullen ons best doen om al jullie wensen (alle ja, sommige toch :-) ) te vervullen.

Voila, mijn eerste woordje van de preses zit erop. Tot een van de dagen!!!

 

Evi

 

EJW

 

Yo beste 1e-jaarsstudenten,

wij zijn Sam,Stijn,Dominic,Bert en Ann-Sofie van eerstejaarswerking.En omdat voor jullie  dit jaar,en zeker de eerste weken, enorm veel dingen nieuw zijn zoals nieuwe mensen,nieuwe omgeving,nieuwe onderwijsvorm, studentenclub,nieuwe café's en omdat dit allemaal nogal tegelijk op jullie bord wordt gegooid zijn wij er om jullie zowat wegwijs te maken in Leuven. Zowel wat betreft de campus,lessen,profs als wat de o zo belangrijke ontspanning betreft. Tijdens onze(voor sommige zeer korte) vakantie bereidden we dan ook al een bosje activiteiten voor om jullie vertrouwd te maken met het studentenleven,elkaar en met Wina.

 

Ziehier ons goedgevulde programma:

 

Maandag 24/9           : Op deze prille eerste academiejaardag beginnen we voor zichtig en nodigen we jullie, 1e-jaars, uit om met ons mee op cafe te gaan in Leuven. We spreken af om 20.00u aan de Winagang alwaar we allen samen vertrekken.

Dinsdag 25/9 : Voor de sportievelingen onder jullie is dit de moment om je waar aard te tonen, want we gaan lekker ouderwets een matchke shotten en daarna.....? Afspraak om 20.00u aan de Winagang.

Woensdag 26/9          :Na de actievesport, de cafesport. Poolen. Snookerzaak Chaos nodigt ons uit om een balletje te komen stoten en dat wel tussen 19.00u en 21.00u.Gratis. We vertrekken om 18.40u aan de Winagang. En om 19.45u vertrekt een 2e groep voor zij die later zijn.

Donderdag 27/9:Yep vandaag vind de eerste cantus plaats, daar hebben wij van EJW geen organisatorische vinger in de pap, maar we willen wel alle schachten oproepen om en masse af te komen. En remember als ge ni proeft dan weet get ni. Verdere info vind ge bij de rubriek Cantus.

Maandag 1/10           : We zetten de 2eweek goed in met een groots legercommandojeneverspel.Geef acht en kom!!! Afspraak om 20.00u aan de Winagang in slechte kledij en met dorst.

Dinsdag 2/10 : 10 kegels en ne groten bal.Bowlen is the game. Afspraak om19.30 aan  de Winagang.

Woensdag 3/10          : IEEEEEEEEEEEEEHA. Woensdag WINABARdag. Pure fun,pintjes aan 30Fr, unieke sfeer en dito geur. Dance the night away op al onze klassiekers. Wie dit nooit proeft is de naam Winees onwaardig.

Kom naar t'RC,onder ALMA 3 vanaf 22.00 tot??????.

Donderdag 4/10: Filmfan? Dan is dit je kans. We trekken naar de Sneak Preview en pikken een filmken mee. Afspraak om 19.25 aan de winagang.

 

EJW

 

Cudi

 

Net zoals ieder jaar is ook dit jaar cursusdienst weer van de partij.

 

De eerste week

 

Naar aloude traditie zal CuDi tijdens de eerste week van het academiejaar op de campus doorgaan, dit in lokaal 200B.02.08, op de volgende tijdstippen:

 

·        Dinsdag 25 september van 15u00 tot 17u00 (enkel voor 1ste kan)

·        Woensdag 26 september van 11u00 tot 17u00 (voor iedereen)

·        Donderdag 27 september van 10u00 tot 17u00 (voor iedereen)

 

Dit jaar zal er met zakjes gewerkt worden voor alle kandidaturen en 1ste lic wis- en natuurkunde. Voor de andere jaren zullen losse cursussen aangeboden worden.  Voor wie meer info wil, verwijzen we naar de lijsten in deze Newton, op het web en in het lokaal zelf.

 

De volgende weken

 

Normaal gaat CuDi niet door op de campus maar in de kelder onder de Winagang, de Winakelder (Zie ook het plannetje elders in dit Newtonneke).  Speciaal voor de eerstejaars, maar ook voor alle anderen, leggen we nog even kort uit wat de normale gang van zaken is in de cursusdienst

 

1.     Je komt naar de cursusdienst, op een moment dat die open is, anders zou je wel eens voor een gesloten deur kunnen staan.  Voor openingsuren, zie de Winagenda,

2.     Je vraagt aan de personen achter de ijzeren kast de cursussen en eventueel boeken die je nodig hebt,

3.     Je legt je cursussen haaks op elkaar, dan kunnen we de cursussen vlug inscannen aan de kassa,

4.     Aan de kassa leg je je lidkaart op de cursussen, en ten slotte betaal je je aankopen.

 

Tips voor een snelle bediening

 

1.     Weet vooraf welke cursussen en handboeken je moet hebben (maak een lijstje),

2.     Breng steeds je wina-lidkaart mee, anders kunnen we je geen ledenkorting geven,

3.     Als je cursussen voor vrienden komt halen, breng dan ook hun lidkaarten mee,

4.     Hou gepast geld klaar,

5.     Zorg dat je steeds genoeg cash geld bij hebt, je kan niet met proton of bankkaart betalen.

 

 

De Euro

 

Zoals jullie wel zullen weten wordt in januari de euro ingevoerd. Vanaf het 2e semester zullen we enkel betalingen in euro toestaan. 

 

De prijzen in euro op de cursussen van het eerste semester hebben enkel een informatieve waarde.

 

Nieuwtjes

 

Voor dit jaar hebben we een paar nieuwigheden in petto.

 

Ten eerste gaan we zoals boven vermeld werken met zakjes voor alle kandidaturen en 1ste lic wis- en natuurkunde in de eerste week.

 

Ten tweede zullen de handboeken slechts vier weken bij ons verkrijgbaar zijn. Vanaf dan zullen ze nog een tweetal weken bij acco verkrijgbaar zijn.

And last but not least: Het CuDi Webproject.  Hier zal je steeds met je winalidnummer online kunnen controleren wat je allemaal gekocht hebt en wat je nog niet gekocht hebt voor de vakken die je volgt. 

 

Hiervoor zal je wel eenmaal moeten ingeven welke vakken je volgt.  Voor meer uitleg verwijzen we naar de CuDi-webpagina, nu ook bereikbaar via cudi.wina.be.

 

Inhoud Zakjes

 

1e Kan Wiskunde & Natuurkunde

Wiskundige analyse: Cursus deel 1

75/85

Wiskundige analyse: Infinitesimaalanalyse

140/155

Lineaire algebra: Oefeningenbundel

50/55

Mechanica I: Cursus

180/205

Zelfstudiebundel

85/100

Totaalprijs: 530/600 Bef

 

1e Kan Informatica

Lineaire algebra: Oefeningenbundel

50/55

Totaalprijs: 50/55 Bef

 

2e Kan Wiskunde

Algebra: Cursus deel 1

80/90

Algebra: Oefeningenbundel

20/20

Analyse: Cursus

195/220

Analyse: Oefeningenbundel

35/40

Kansrekenen en statistiek:  Oefeningenbundel

85/95

Meetkunde: Cursus deel 1

270/305

Totaalprijs: 685/770 Bef

 

2e Kan Natuurkunde

Algebra: Cursus deel 1

80/90

Algebra: Oefeningenbundel

20/20

Algemene natuurkunde II: Slides deel 1

220/250

Analyse: Cursus

195/220

Analyse: Oefeningenbundel

35/40

Chemie: Cursus

250/285

Kansrekenen en statistiek: Oefeningenbundel

85/95

Totaalprijs: 885/1000 Bef

 

2e Kan Informatica

Algebra: Cursus deel 1

80/90

Algebra: Oefeningenbundel

10/15

Informatie- en programmastructuren: Cursus

270/305

Kansrekenen en statistiek: Oefeningenbundel

85/95

Totaalprijs: 445/505 Bef

 

1e Lic Wiskunde W1

Algebra: Appendix

30/35

Statistische modellen en data-analyse: Cursus

160/180

Totaalprijs: 190/215 Bef

 

1e Lic Wiskunde W2

Interpolatie en approximatie: Cursus

150/165

Statistische modellen en data-analyse: Cursus

160/180

Stochastische modellen: Cursus

155/175

Totaalprijs: 465/520 Bef

 

1e Lic Wiskunde W3

Statistische modellen en data-analyse: Cursus

160/180

Totaalprijs: 160/180 Bef

 

1e Lic Natuurkunde

Meetprincipes in de natuurkunde: Cursus

145/160

Statistische mechanica: Cursus

150/170

Symmetrie en relativiteit: Cursus

270/305

Totaalprijs: 565/635 Bef

Losse Cursussen

LI

Algoritmen voor parallelle computers: Kopies Boek

380/430

Objectgerichte analyse en ontwerp van gedistribueerde software: Cursus

215/245

Toepassingen van algebra in de informatica: Cursus

125/145

2LW

Algebra: Kopies Boek

95/110

Algebraïsche en analytische getaltheorie: Cursus

235/265

Differentiaaltopologie: Cursus

40/45

Simulatie en Monte-Carlo-methoden: Cursus

95/110

Symmetrie en relativiteit: Cursus

270/305

2LWN

Evolutie van het wet. denken en de rel. tot het onderwijs: Cursus

105/120

Operatorentheorie: Cursus

90/100

Steratmosferen: Cursus

190/215

2LN

Gevorderde fysica van fluïda: Cursus

150/170

Hyperfijninteracties: Cursus

200/225

 

Het Cudi Team

 

Cultuur

 

Gegroet, culturele winees.  En gegroet winese cultuurbarbaar.  Ook dit jaar staat er voor u een cultuurteam (de drie diva's) klaar om u op uw wenken te bedienen.  Naar jaarlijkse gewoonte bieden we u dit jaar een uitstap nazar de Night of the Proms ('Driewerf hoera' denken de 'Marco Borsato'-fans onder ons.) en het lenteconcert aan.  Dat lenteconcert willen we dit jaar iets modernere draai geven. Daarnaast willen we u ook enkele nieuwe aktiviteiten aanbieden.  Het is ons immers ten ore gekomen dat menig winees zich bezig houdt met het betokkelen van gitaren of het meppen op drumstellen.  Dezen geven we de mogelijkheid om hun muzikale talenten ten gehore te brengen op ons free-podium.  Alle genres zijn welkom, van deep house tot gothic en zelfs verder, het enige wat u moet doen om uw klanken niet onopgemerkt te laten, is ons contacteren.  Daarbuiten trachten we ook nog een toneelgroep op poten te zetten.  Daar zal je in de komende weken zeker en vast nog wel meer over horen.  Met toch wel enige trots geven we u nu alvast het programma voor oktober en november. Op 17 oktober maken we een uitstap naar de minnepoort in Leuven.  Daar brengen Pieter Embrechts (u wel bekend van de Kakkewieten) en het Famosorkest het stuk 'Blazers zonder Bläzers', een eigenzinnig, lyrisch en ontroerend muzikaal theater. Ok 31 oktober bezoeken we met wina de 'Night of the Proms'.  Onder andere Marco Borsato en John Miles treden daar op. Op 14 november trekken we naar Het Wagehuys om Elvis Peeters' monologen te bewonderen.  Zeker niet te missen. Op 23 november begeleiden de drie diva's u naar de schouwburg, alwaar Freek de Jonghe zijn nieuw programma voorstelt.  Hij doet daar waar hij goed in is. Geniaal cabaret. Op al deze aktiviteiten bieden wij u een fikse korting aan.  We zullen u in de winagenda nog wel op de hoogte houden.  Wie een van deze aktiviteiten zeker niet wil missen kan nu al zijn kaart bestellen.  Een mailtje naar cultuur@wina.be volstaat.  Ziezo,  De Drie Diva's

Bart, Jeroen en Gilles

 

Woordje van GAK

 

Hallo. Wij, de GAKkers van dit jaar, zouden ons hiermee willen voorstellen. Allereerst lijkt het ons logisch om de naam GAK te verklaren. Andere richtingen gebruiken een feestcomitee of een fuifcomitee, maar onze job houdt meer in dan fuiven alleen. Wij staan in voor de GROTE AKTIVITEITEN en vandaar de naam GAK. Intussen zijn zelfs de burgies met deze naam gaan lopen, maar dat zal ons quorn wezen.

Even verduidelijken: Noel staat in voor de boerenwijsheden, Jan voor de flauwe moppen, en Kevin voor de bloopers. Een (h)echt team dat echter nog wel zijn best zal doen om voor jullie iets te organiseren. En wat houdt dat dan in?

Op de eerste plaats uiteraard het organiseren van fuiven. De ene keer groot, de andere keer bescheiden, maar gegarandeerd iets apart. Maar zoals al eerder gezegd is er meer. Zo schotelen we jullie een kerstfeestje voor met uitgebreide maaltijd, komische act en afterparty. Verder zorgen we ervoor dat jullie je meest gehate medestudenten kunnen afschieten in een moordspel, waar natuurlijk een prachtige prijs aan verbonden is. Ook organiseren we een karaoke om jullie zangtalent te schouwen en overwegen we een danscursus in te lassen waaraan we uiteraard zelf niet zullen deelnemen. Dit laatste zal u wel begrijpen als u ons aan het werk ziet.

Desondanks hopen wij u massaal te mogen begroeten op onze met goede bedoelingen ingelaste activiteiten.

 

Jan, Kevin, Noel

 

Woordje van het reisweekcomitee

 

Beste Skifanatici,

Heb je altijd al gedroomd van een skivakantie? Of ben je al altijd gegaan? Dan kan je dit jaar overwegen om met ons mee te gaan. In de lesvrije week (iedereen kan dus meegaan want de examens zijn voorbij!) trekken we naar Tignes, een ski-oord midden in de Franse Alpen. Meer informatie kan je altijd vinden op het WinaWeb of door ons een mailtje te sturen (reisweek@wina.be). Indien je interesse hebt, laat ons dan zo vlug mogelijk iets weten.

 

Kevin en Hans

 

Studenteninspraak en onderwijs

 

Zoals jullie allemaal wel zullen weten, is studenteninspraak zeer belangrijk. Vorig jaar zijn we nog met zijn allen in de straten van Leuven gaan betogen om meer inspraak te krijgen. Welnu, we hebben de mogelijkheid om onze standpunten te verdedigen op onderwijsgebied, namelijk in de POC’s en op Faculteitsraad.

Als studenten mogen we enkele vertegenwoordigers sturen naar de Permanente Onderwijscomissie (POC). Onder Wina zijn er 3 POC’s, namelijk die van Wiskunde, Informatica en Natuurkunde. Daar worden de onderwijsaangelegenheden besproken van de richting zelf. De inhoud van elk nieuw vak wordt bv besproken, de manier waarop in je richting concreet het semestersysteem wordt doorgevoerd, er wordt al wat gepraat over het bachelor-master systeem, en zo van die dingen, en dit samen met enkele proffen en assistenten. De faculteitsraad staat een stapje hoger: hier worden alle beslissingen van de POC’s van de faculteit Wetenschappen officieel goedgekeurd. Het is dus belangrijk dat wij overal studenten hebben zitten om onze standpunten te verdedigen.

Normaal gezien worden de studentenvertegenwoordigers tijdens de Wina-verkiezingen verkozen. Maar dit jaar waren er te weinig kandidaten, en zijn alle plaatsen in de raden dus nog niet opgevuld. Hiervoor hebben we dus jou hulp nodig.

Wat moet je zoal doen als studentenvertegenwoordiger? Allereerst wordt je verwacht naar de vergaderingen te gaan. Voor de POC is dit ongeveer een keer in de maand, en faculteitsraad ongeveer 4 keer per jaar. Om onze standpunten over de verschillende onderwerpen te bespreken, komen we ook ongeveer een keer in de maand samen met alle vertegenwoordigers in de Onderwijs WerkGroep (OWG) van Wina. Ook organiseert OWG de ticket-naar-tweede-kan-kwis en de Gouden Krijtjes.

Lijkt dit je wel interessant, en zou je je een jaartje willen inzetten, of wil je gewoon wat meer informatie, kom dan gewoon een keertje naar de Winagang of stuur een mailtje naar evi.daems@student.kuleuven.ac.be. We zoeken nog mensen van wiskunde, informatica en natuurkunde voor in de POC,s en ook mensen voor faculteitsraad. Binnenkort zullen we eens samenkomen om kennis te maken en al wat zaken te vertellen.

Wij kunnen ook niet van alles op de hoogte zijn dat er in je jaar afspeelt. Als je merkt dat er iets misloopt in je jaar, je hebt bepaalde klachten over proffen of bepaalde vakken, loopt het semestersysteem een beetje in het honderd in je jaar, zie je iets dat beter moet kunnen, of nog iets anders, LAAT HET ONS DAN WETEN!!! Wij zijn er om op te komen voor de studenten en onze belangen te verdedigen.

Ziezo, dit was het dan. Hopelijk tot binnenkort!!!

 

Evi

 

SPORT

 

Hoi wij zijn Tom,Sam en Tom en onze bedoeling is jullie dit jaar te helpen die shirtjes nat te maken. Daartoe bieden wij jullie een hele rits sportieve activiteiten aan.

We beginnen binnekort al meteen met de 24uren loop die voor de informatieve meerwaarde 24u duurt. Wina for all en all run for Wina !

 

Natuurlijk zijn er ook zoals elke jaar ook de InterFacultaire Bekers (IFB) waar in we het gele en het blauwe onzer wimpel verdedigen tegen de andere studentenkringen. Volley, voetbal, pingpong, basket, zaalvoetbal, tennis,.....overal hebben we de besten en de eunthousiaststen onder jullie nodig om als team het summum, Goud, te bereiken. En anders hebben we ons toch verdomme geamuseerd en de wetenschap dat we er alles voor gedaan hebben.

Ook de Interjarencompetities (IJC) staan weer op het programma. Verenig je dit keer per jaar en kom uit tegen de andere jaren. Verslaag als schachten die eerstelicers. Verpletter de assistenten, altijd tof, of speel gewoon voor de fun.

 

Verder plannen we ook een uitstap naar een belangrijke sportwedstrijd en meer verrassingen.

Tot slot zijn er ook weer de meirondjes voor de blokkers die over toeren zijn en toertjes kwijt willen, ma das nog lang.

 

We hopen jullie allen veelvuldig en massaal weer te zien op 1 van onze activiteiten.

Groeten,

TST

 

Eerste Lis Wiekent

 

Eerst en vooral: dit verslag werd geschreven 15 minuten na het officieel beeindigen van de cantus, met op de achtergrond een verschrikkelijke potpourrie van Vlaamse Schlagers.  Sam is 19 jaar oud, zegt hij, maar dat interresseeert jullie vast geen kloten (ook die van Hans niet natuurlijk, en die hebben we natuurlijk allemaal gezien).  Om verder door te bomen over Sam: hij zoekt een lief, maar komt pas morgen aan zijn trekken (misschien, dat zegt hij toch zelve) als de minderjarigen er zijn.

 Enfin, Bert verafschuwt zichzelf, maar Toto vindt hem knap?  (de vraagtekens kunnen soms ook uitroeptekens zijn, zoek het zelf maar uit).  Autosaving ....................... Done

Vanmorgen zijn we gaan zwemmen.  Daarna was het muurklimmen geblazen, gevolgd door deltavliegen en schermen, met een sausje van parachutesprongen.  Toen stond iedereen op, en werd er rond het schaakspel gedanst en gesprongen zoals kikkers paren in de lente van hun leven.  We hebben ook bokes gegeten.  Dat is de max??????

In de namiddag werd er gepaft door piere de bieste (2 pakskes gauloise voor de vrienden, en smijt het plastiekske maar `ip de boane`).  Pier heeft gebeten in Hans zijn linker teelbal (vooral ‘s nachts als ‘t regent).  Wie vindt dit vies!!!  (vervangen die handel?????)  Toto smeert boterhammen.  Moeilijk moment voor Sam.  (Ik eet dus ik besta, en daarmee bastax) 

Toto:  Wegens materiele problemen, konden we gisteren helaas geen duel doen met camera’s.  Daarom hebben we maar een piskwizzzzzz gedaan.  Wacht ei. 

Sam:  Ei is euh...

Toto:  Ik zei dus: wegens de zware regenval is ‘s avonds ons guerrillanachtsluipbosspelavondvermistterzeeindelandenopdeluchtzeilbootverdragmetgillesONDERzoek.

Didi:  Ok, ik zal zeker wakker zijn.  (Het gezang blijft duren).  Op de cantus werd piere voortdurend gecondoleerd met zijn nieuwe snit.  Voor de meeste van onze lezers zal dit natuurlijk geen verrassing zijn, aangezien ze over mijn schouder meekijken gelijk informatici die hun broek afsteken op een cantus.

We schrijven 2:40h en wij moeten hier nog een tekstje schrijven over het elw-wiekent. Diegenen die het willen weten, weten het al. Zij die het niet willen, kunnen het hier met enige moeite toch uit opmaken.

Het was fijn, leerzaam en gezellig. Voor ons dan toch. Hopelijk voor de eerste lissers ook. We zien jullie graag. Kusjes van het ELW-team.

 

Toto & Didi

 

Verslag eerstekanweekend

 

Zoals elk jaar hebben we met EJW ook dit jaar een kennismakingsweekend voor de 1stekanners georganiseerd dat doorging afgelopen week in Zichem van woensdag tot vrijdag. Iets na de middag kwamen de schachtjes toe, vergezeld door onze undercoverschacht Wouter Van Humbeeck die zijn rol uitstekend speelde (lees: zich zo dom en naief mogelijk gedroeg). Na een namiddagje vol kennismakingsspelletjes was het na de (trouwens zeer lekkere) spaghetti de beurt aan onze nepassistent Jan Maes die in tegenstelling tot vorig jaar, toen het gemiddelde op het testje – volgens hem - 14 op 20 was, iedereen grandioos buisde. Op Wouter na natuurlijk, die een mooie 18 behaalde.

 

Opdat de schachtjes niet in tranen zouden uitbarsten na hun eerste buis van dit jaar, werd er nog een leuk avondspelletje georganiseerd om het presidium wat beter te leren kennen. Hierna kregen ze dan hun resultaten en met hier en daar een triestige blik werden ze om 23.00 uur in hun bedje gestopt. Een halfuurtje later volgde dan de grote verrassing: Wouter was geen schacht, Jan was geen assistent, en ze moesten helemaal nog niet gaan slapen want beneden wachtte een mooie afsluiter van de dag met wat drank, sfeer en muziek.

 

 Donderdagmorgen werden ze rond 10.00 uur wakker gemaakt, en omdat het na 2 dagen uiteindelijk toch was gestopt met regenen, konden we na het ontbijt een leukere variant op het spelletje voetbal spelen. Hierna volgden nog enkele ronden van het spel Dikke Berta en na een halfuurtje ontspannen konden ze aan tafel. In de namiddag werd een grote superkwis georganiseerd waarbij ook de doe-opdracht “maak een klerenketting” aan bod kwam, en de allesonthullende resultaten hiervan zijn momenteel al te bewonderen op het Winaweb. Het werd dan avond, na de kip met curry werd er uiteraard nog een lepeltje levertraan in de 1stekanners gegoten, en zo waren ze helemaal klaar voor hun eerste cantus. De meesten hadden er duidelijk van genoten (sommigen net iets te veel), en na de cantus werd er door enkele vrijwilligers nog een tien-om-te-zien-spektakel georganiseerd.

 

Na een bijzonder kort nachtje werd de Witte Hoeve helemaal gekuist en de eerstekanners werden naar het station gebracht. Ze hadden zich duidelijk goed geamuseerd, en zij niet alleen. Wina mag blij zijn met zo’n lading nieuwe schachtjes. 

 

EJW

 

Literair talent bij Wina?

 

Ook dit jaar is “de aambei”, die zich voor de gelegenheid klaarblijkelijk tot “de aardbei” hernoemt heeft, weer zo vriendelijk geweest een lang verhaal te schrijven dat net als vorig jaar dus verdeelt zal worden over de 4 newtonnekes.

Hier it koms

 

Antons Returns

 

1 Honger

 

Ursul werd door de zon gewekt uit een ingewikkelde droom die hij zich niet erg goed kon herinneren. Het was een duistere droom, vol grijze, stinkende rook en lawaai. Gelukkig vervaagde de droom met de opkomende zon en toenemende warmte. Hij schudde zich eens en ontdekte dat hij honger had. Hij kroop dan ook uit zijn hol en wandelde een eindje het bos in. Op deze hoogte was de begroeiing nog behoorlijk dicht en zou het hol niet zo gemakkelijk gevonden worden door indringers. Niet dat Ursul veel te vrezen had, hij stond bovenaan de voedselketen. Eénmaal op pad stak hij zijn neus in de lucht om te bepalen waar er voedsel te vinden was. Weldra ving hij de geur van bosbessen op, en stevende erop af. Ze waren nog niet erg rijp, maar dat kon hem niet deren, voedsel is voedsel. Bovendien had hij, toen hij de bosbessen bereikte, geritsel opgevangen tussen de lage struiken, wat zou kunnen duiden op lekker vlees. Spijtig genoeg kon zijn neus hem op dat moment niet van dienst zijn omdat de wind in de verkeerde richting zat.

Toen de bessen op waren, begon hij toch wel trek te krijgen in een beetje vlees. Op de plaats waar hij het geritsel gehoord had, rook hij een spoor, dat hij nauwkeurig volgde. Toen de bekende geur van een klein dier zijn neus prikkelde, maakte hij een omtrekkende beweging zodat het dier in kwestie hem niet zou ruiken aankomen. Weldra zag hij enkele konijntjes in het gras zitten. Zachtjes sloop hij naderbij en haalde uit met zijn scherpe klauw. De klauw maakte een groef in het konijn, maar het wist samen met zijn vriendjes op de loop te gaan waarbij het een bloedspoor achter liet, Ursul zette zich in beweging, maar een beer van meer dan 200 kilo verplaatst zich nu eenmaal niet zo vinnig als een konijn. Het bloedspoor volgende, kwam hij uiteindelijk aan een konijnenhol, maar moest na een tijdje besluiten dat de knaagdiertjes slim genoeg zouden zijn niet uit de opening te komen waarvoor een vervaarlijke beer zat te wachten.

Omdat de bessen zijn honger bijlange niet gestild hadden, ging Ursul op zoek naar ander voedsel, en vond dat in de vorm van meer bessen en wat wortels, die hij met zijn scherpe klauwen gemakkelijk uitgroef en verorberde. Tegen de middag werd hij moe en deed een dutje terwijl de schaduw van een reusachtige eik hem geschermde tegen de brandende middagzon. Toen de zon al heel wat lager aan de hemel stond, kwam de beer weer in beweging en ging wederom op zoek naar voedsel. Hij at elke dag zo’n 20 kilogram, dus het was niet altijd even gemakkelijk om voldoende te vinden. Dit keer zocht hij de rivier op, in de hoop er wat vissen te grazen te nemen, maar de rivier werd op dat moment beter benoemd met het woord beek, en het water stond veel te laag voor vis van enig formaat.

Omdat hij bij het vallen van de avond nog steeds niet voldoende voedsel gevonden had, besloot Ursul zich dichter bij de mensenpaden –en woningen te wagen. Enkele dagen voordien had hij in een vuilbak van een berghut nog eetbare resten gevonden, en hij besloot die zelfde bak terug op te zoeken. Tijdens zijn lange tocht daarheen zag hij nog enkele late wandelaars op hun gebruikelijke stuntelige wijze over de paden hobbelen. Hij ontweek omdat ze hem iets te groot waren en bovendien veel angstaanjagend lawaai maakten.

 

 

2 De Hut

 

Bij de berghut aangekomen, verschool hij zich in een nabijgelegen bosje planten, planten die trouwens op deze hoogte steeds schaarser werden. De hut bevond zich ongeveer op de boomgrens. Toen het helemaal donker geworden was, waagde hij zich dichter bij het gebouw, tot opeens drie honden een schrikwekkend gehuil en geblaf voortbrachtten. Ursul trok zich snel terug in zaijn schuilplaats. De vorige keer had hij zo’n hond aangevallen, maar op het moment dat hij hem zou afmaken, waren de eigenaars naar buiten gekomen en hadden hem met veel lawaai en licht verdreven.

Na enige tijd dierf hij zich terug verder uit de struiken wagen, maar dit keer benaderde hij het gebouw van een andere kant, zodat de honden hem niet opmerkten. Voor het stenen huis stond er aan deze kant een stalen omheining rond allerlei vreemde mensendingen. Binnen de omheining zat een hond. Ook dat  beest begon, toen hij de beer gewaar werd, een luid gehuil voort te brengen, maar dit keer was Ursul minder voorzichtig. Hij ging de omheining rond en controleerde of hij geen opening vond om also de hond te kunnen bereiken. Dit bleek onmogelijk, maar ondertussen had hij op een andere plaats ander voedsel geroken. De geur kwam uit een vreemd soortig mensenbouwsel.

Het was een grote stalen container. Ursul krabde er een beetje aan, maar het ding gaf niet mee. Hij nam een aanloop en gaf er zijdelings een harde stoot tegen, waarbij hij zijn schouder bezeerde. Toen het harde staal nog steeds niet meegaf ging hij een stap achteruit en bekeek de vuilbak aandachtig. Het was een solide communistisch model dat gemaakt leek om een kernoorlog te overleven. Maar toen herinnerde de beer zich wat hij mensen had zien doen. Ze hadden iets gedaan bij de container en toen was de bovenkant omhoog gegaan, en was de etensgeur veel sterker geworden. Hij probeerde dan ook met zijn poot iets naar boven te duwen. Eerst gaf het ding niet mee, maar toen hij toevallig het handvat van het deksel beet had, gaf dat mee en ging het deksel open. Toen de weerstand verminderde trok hij van schrik zijn poot terug en het deksel kwam met een oorverdovend gekletter terug neer. Ursul vluchte verschrikt de struiken in en de hond begon weer te janken.

Omdat er niets scheen te gebeuren keerde de beer nog eens terug en wist deze keer het deksel met succes open te maken. In de container vond hij nog enkele etensresten, maar een groot deel ervan was al bedorven en echt overvloedig was het ook niet. Daar kwam nog bij dat het eten begraven lag tussen allerhande ander afval, wat Ursul niet al te smakelijk vond. Toen hij alles dat min of meer eetbaar was opgevreten had, trok hij gefrustreerd terug het bos in.

 

 

3 Robert

 

Na het avondeten stond Robert recht en verliet toen de verplegers even niet keken de gemeenschappelijke eetruimte. Hij ging tot het hek en opende het met de toevallig gevonden sleutel. De buitendeur was niet gesloten en hij wandelde dus vrolijk de weg op. Ah, eindelijk buiten, wat een vrij gevoel. Alleen in de natuur zonder andere mensen die hem in het oog hielden. Hij wandelde de smalle dreef uit tot hij op een grotere autoweg terecht kwam. Daar stak hij zoals hij in de films gezien had zijn duim uit en hoopte dat één van de passerende auto’s hem zou oppikken. Een half uurtje later had hij geluk, een auto vertraagde, pinkte en stopte iets verder. Robert rende er heen en vroeg vriendelijk of hij mocht meerijden. Dat mocht, de auto ging tot in de nabijgelegen grote stad.

Robert maakte een praatje met de man die hem had opgepikt, en ontdekte dat het een wiskundige was die nu werkte als leraar in een middelbare school. Dat was immers het dichtste dat hij met zijn diploma beroepshalve bij de wiskunde kon komen, tenminste als hij niet van honger wou omkomen. Nu was het gelukkig zomervakantie en was hij op weg naar huis na een tijd alleen in de bergen rondgetrokken te hebben. Toen Robert hem vroeg of hij getrouwd was, antwoorde hij dat hij bewust probeerde te vermijden te veel menselijke relaties aan te gaan. Wat kan je daar uiteindelijk mee winnen ? In het begin gaat de comunicatie meestal stroef en is het onaangenaam om met mensen om te gaan. Als je er dan uiteindelijk in slaagt iemand beter te leren kennen, kunnen daar wel prettige momenten uit volgen, maar je moet steeds moeite bljven doen om het contact te bewaren. Maar daar blijft het niet bij; iedere mens heeft zijn eigen ideeën en principes en meestal zijn er wel enkele bij die niet stroken met je eigen gedachtengoed. Als zo’n ding bovenkomt moet je ofwel toegeven, wat onaangenaam is, ofwel ruzie maken. En dat is nog maar vriendshap. In het geval van liefde is alles nog zo veel intenser dat helemaal broken van komen. Daarom had hij dus besloten enkel nog professionele relaties aan te gaan met mensen, zoals met de kinderen van zijn klas, en er voor de rest vrienden noch vriendinnen op na te houden.

Omdat hij al ver gereden had, besloot André, want zo noemde hij, bij het volgende wegrestaurant een tijdje te stoppen. Robert stemde daar graag mee in. André begon hem best wel aardig te vinden. De jongen luisterde met veel interesse naar wat hij te vertellen had en maakte af en toe een geïntereseerde opmerking. In het restaurant aten ze een snack en Robert trakteerde. Na afloop gingen ze de toiletten binnen. Toen ze daar elk voor een urinoir stonden, gaf Robert André voor de grap een duw, die hem met zijn voorhoofd tegen de muur deed belanden. Dat bezorge hem een flinke buil en blauwe plek. Verbouwereerd slaakte André een kreet en sprong weg, zijn penis nog uit zijn broek hangend. Robert keek verbaasd naar de extreme reactie op zijn vriendschappelijke klopje op de rug en vroeg wat er scheelde. Achterwaarts probeerde André de toiletten te verlaten, waarbij hij Robert geen moment uit het oog verloor. Die laatste wilde zijn uit de hand gelopen gebaar van vriedschap echter goed maken en kwam achter hem aan. Hij greep hem vast aan zijn trui en sloeg hem met een verbazingwekkende kracht tegen de muur. Dat was normaal gezien niet zo’n probleem geweest, ware het niet dat er op het punt waar zijn achterhoofd de muur raakte een scherpe nagel uitstak. Die nagel maakte dus een gat in het hoofd en een kraakend geluid later was André dood en zeeg op de grond.

Totaal verbijsterd ging Robert een paar stappen achteruit en vroeg zich af wat hij misdaan had. Waarom gedroegen andere mensen zich toch altijd zo vreemd. Was hij dan de enige normale mens ? Wel realiseerde hij zich dat hij in de problemen zou komen als ze hem zouden vinden bij dit lijk. Hij sleepte het dan ook in een wc-hokje, nam de autosleutels en de portefeuille uit de zakken en sloot de deur van buiten af door met een muntstuk in de gleuf te draaien. Dat zou hem wel wat tijd geven. Het bloed veegde hij op met wc-papier. Daarna wandelde hij rustig naar de auto, stapte in en starte. Het was de eerste keer dat hij probeerde een auto te besturen, maar door middle van zijn buitengewone intelligentie en de kennis die hij uit films had opgedaan, slaagde hij erin de auto, die van een automatische versnellingsbak voorzien was, rijdende te krijgen. Na enkele rondjes op de parking gemaakt te hebben, waagde hij zich op de weg en reed voorzichtig naar de stad.

 

 

4 De stad

 

In de stad aangekomen zocht Robert een parkeerplaats en doorzocht de auto. Hij vond kampeeruitrusting en kleren in de koffer, en in een zijvakje een kaart van de stad. Aan de hand van het adres uit de portefeuille en de kaart ging hij op weg naar het huis waar André gewoond had. Daar parkeerde hij de auto en ging binnen. Het was een mooi ordelijk huis met een rustgevende inrichting. Moe van het reizen en gezien het late uur, zocht hij de slaapkamer op, legde zich met kleren aan op het bed en viel in slaap.

De volgende dag sliep hij tot de middag, nam een douche en trok kleren aan die van André geweest waren. Daarna speurde hij het huis een beetje rond en vond een behoorlijke hoeveeelheid geld, her en der verspreid, waarschijnlijk om inbrekers op het verkeerde spoor te zetten, maar Robert begon de manier van denken van André goed te doorzien en had geen enkel probleem om te achterhalen waar het verstopt was. Daarna ging hij de stad in om iets te eten, want voor zijn vertrek had André blijkbaar alla voorraad opgegeten.

In de stad ging hij een gezellig restaurantje binnen. Tot zijn spijt waren alle tafeltjes bezet, maar enkelen waren slechts door één persoon bezet. Assertief als hij was ging hij die af en vond uiteindelijk een meisje bij wie hij mocht aanzitten. Hij bestelde een dagschotel en een fles wijn en sloeg een praatje met zijn disgenote. Ze bleek studente te zijn en aangezien ze in een andere provincie woonde, was ze hier op kot. Robert vond haar wel aantrekkelijk en begon gezwind zijn charmes aan te wenden. Het duurde niet lang of ze hadden afgesproken om die avond uit te gaan. Hij zou haar oppikken bij haar kot. Toen al het eten achter de kiezen was, namen ze afscheid en gingen elk hun eigen weg.

De rest van de namiddag bracht Robert door met het observern van mensen en het bezoeken van winkels. Tegen de avond bezocht hij nog een cafeetje, maar moest daar tot zijn spijt wegvluchten omdat iedereen boos werd op hem nadat hij voor de grap een dartspijltje naar iemand had gegooid dat per ongeluk in het oog terecht gekomen was. Gelukkig was dat vlug vergeten en kon hij voor de tweede keer die dag een restaurant opzoeken om iets te eten. Dat gebeurde ditmaal zonder onverwachte onmoetingen en daarna ging hij naar huis om even uit te rusten en zich klaar te maken voor zijn afspraakje.

Wat later verfriste hij zich een beetje en ging op pad. Haar kot was niet ver van zijn woonst en daar pikte hij haar dan ook op. Ze had zich spijtig genoeg een beetje opgemaakt, maar ze kwam er desalniettemin bijzonder goed voor. Eerst bezochten ze een cafeetje om wat te praten en later op de avond gingen ze door de koude nacht naar een dansgelegenheid. Roberts neus begon een beetje te lopen door de kou en toen hij voelde of er toevallig geen zakdoek in zijn zak zat, voelde hij een filmrolletje. Dat moest hij morgen zeker laten ontwikkelen. Omdat er geen zakdoeken beschikbaar bleken, zat er niets anders op dan wat te snuiven op tijd en stond.

In de dansgelegenheid werd leuke muziek gedraaid en Robert ging helemaal uit de bol. Toen op een bepaald moment The Prodigy aan de beurt kwam ging hij er zo in op dat hij bij het headbangen per ongeluk zijn hoofd op woeste wijze tegen dat van zijn date slingerde. Die ging onmiddelijk tegen de grond. Nog steeds in trance, walste Robert woest over haar heen, waarbij zijn hiel op haar slaap terecht kwam. Ze moet onmiddelijk dood geweest zijn. Even later bedaarde hij en zag wat hij gedaan had. Nadat hij haar had opgeraapt, bracht hij haar naar buiten en hoopte dat de andere feestganers zouden denken dat ze een flauwte gekregen had. In een klein steegje verstopte hij het lijk achter een container en stapte naar huis. Waarom had hij toch altijd zulke dingen voor ? Kon hij dan nooit eens gewoon met iemand omgaan zonder dat die daarvoor het leven moest geven ? Nu ja, niets meer aan te doen, het leven gaat door. Met die gedachten viel hij in slaap.

De volgende dag stond hij rond de middag op, liet zijn filmpje ontwikkelde en kocht wat eten in een warenhuis. Twee uur later was het filmpje reeds ontwikkeld en hij nam het samen met zijn boodschappen mee naar huis. Daar aangekomen zette hij zich rustig neer in een zetel en bekeek de foto’s. Het waren mooie foto’s uit de bergen waar André gekampeerd had. Midden in de reeks zaten er echter enkele vreemde. Het waren aanzichten van een berg waarvan de top op merkwaardige wijze vaag was en een beetje het effect vertoonde dat je waarneemt als er een laagje olie op water ligt. André moest de berg beklommen hebben, want de foto’s waren steeds van dichter getrokken. Spijtig genoeg waren er geen afbeeldingen van wat er binnen het waas te zien was.

 

De aardbei